Listeler için son gün...

Listeler için son gün...

Yüksek Seçim Kurulu, Başkanı Sadi Güven, siyasi partilerin aday listelerini vermelerinin bugün son günü olduğunu belirtti.

18 Şubat 2014 - 14:55

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, siyasi partilerin aday listelerini vermelerinin bugün son günü olduğunu belirterek, ilçe başkanlıklarının, merkez yoklaması yapan ve aday belirleme yetkisini elinde bulunduran genel merkez adına iş yaptıkları halde farklı liste verebildiklerini, ayrı liste verilirse genel merkezinkinin esas alınacağını bildirdi.

Güven, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin hazırlıkları değerlendirdi.

Siyasi partilerin aday listelerini il ve ilçe seçim kurullarına vermelerinin son günü olduğunu hatırlatan Güven, bugünün seçim takvimi içinde önemine işaret etti. 

Siyasi parti ilçe başkanlıklarının, bugün en geç saat 17.00'ye kadar belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ilçe seçim kurullarına, büyükşehirlerde ise siyasi parti il başkanlıklarının, büyükşehir belediye başkan aday listelerini il seçim kurullarına vermeleri gerektiğini ifade eden Güven, "Ancak zaman zaman genel merkezden gelen listelerle ilçe başkanlıklarının listeleri farklı olabiliyor. Böyle bir durumla da karşılaştık. Ancak ilçe başkanlıkları, merkez yoklaması yapan ve aday belirleme yetkisini elinde bulunduran genel merkez adına iş yaptıkları halde farklı liste verebiliyorlar. Bu durumda hangi liste geçerli olacak. Bu soru ön plana çıktı. Bugün saat 17.00'ye kadar böyle bir durumda genel merkez ayrı bir liste verirse genel merkezin verdiği liste esas alınacak" diye konuştu. 

Güven, konuyla ilgili YSK'nın daha önce ve yeni aldığı kararlar bulunduğunu söyledi. 

Siyasi partilerce verilecek listelerle ilgili itiraz sürecinin başlayacağını, seçim kurullarının varsa eksiklikleri tamamlayacağını anlatan Güven, aday listelerinin 2 Mart'ta kesinleşeceğini ve oy pusulalarının basımına başlanacağını bildirdi.

-"Yarışan da yapan da siyasi partiler"

Seçim sonuçlarının güvenli aktarılması için yaptıkları çalışmalara da değinen YSK Başkanı Güven, 7 kişiden oluşan sandık kurullarında, son seçimlerde o bölgede en çok oyu alan 5 siyasi parti temsilcisinin görev yaptığına işaret etti.

"Seçimlerde yarışan da seçimleri yapan da siyasi partilerdir" diyen Güven, ilçe seçim kurulu başkanından sandığı, oy pusulalarını, zarflarını alan, sayan, tutanağa bağlayan, oy kullanmaya gelenlerin kimliklerini kontrol eden, oyu kullandıran, kullanım sonucunda geçerli, geçersiz oyları sayan ve itirazları değerlendirenlerin de siyasi parti temsilcileri olduğunu anlattı.

Seçime katılacak 26 siyasi parti temsilcisinin isterse sandık başında gözlemci olarak durabileceğini vurgulayan Güven, şunları kaydetti:

"Seçim sonucunda sandığı açacak olanlar da yine çoğunluğu siyasi partilerden oluşan sandık kurulu üyeleri. Sonuçları tutanağa bağlayacaklar ve birer örneğini hem 26 gözlemci hem de sandık kurulu üyeleri alacaklar. Aynı partiden bir kişiye verilecek. Yani 30'a yakın sandık sonuç tutanağını siyasi parti temsilcileri ceplerine koyacaklar. Bir tanesini de sandığın bulunduğu mahale asacaklar. Aldıkları sonucu ilçe seçim kuruluna getirecekler. İlçe seçim kurulunda da zaten 7 kişiden 4'ü siyasi parti temsilcilerinden oluşuyor. İtirazları da bunlar karar bağlayacak. Sonuçların birleştirilmesi işlemi, ilçe seçim kurulunun gözetiminde yapılacak.

Bu sene bir farklılık daha getirdik ilçeden gelen tutanakların birer örneğini tarayacağız, sistemimize atacağız. Şu anda oy kullandığınız sandıkta hangi partinin kaç oy aldığını görebilirsiniz. Bunun yanına sandık kurulunun seçim sonucunda tanzim ettiği tutanağın da ıslak imzalı örneğini ekleyeceğiz. Birleştirmenin nasıl olduğunu, aynı sayıların mı geldiğni görecekler. İlçe seçim kurulu birleştirme tutanağını tanzim ettikten sonra oradaki siyasi parti temsilcilerine verileceği gibi o an YSK'ya gelecek sonuçları aynı anda isteyen siyasi parti genel merkezlerine göndereceğiz."

Seçimlerin güvencesinin siyasi partiler olduğunu vurgulayan Güven, siyasi partilerin sandığa sahip çıkmaları gerektiğinin altını çizdi.

Üyelerini eğitmeleri için bu sene tahmini sandık atamalı seçmen kütüklerini siyasi partilere verdiklerini belirten Güven, "Hangi partilinin hangi sandıkta oy kullanacağını bilsinler, o sandığa ona göre atama yapsınlar ve eğitsinler diye. Tüm bunlar nedeniyle güvenlik açısından sıkıntı görmüyorum. Sonuçların değiştirilmesi mümkün değil. Bizde elektronik oylama diye bir şey yok. Sadece ilçe seçim kurullarının yaptığı toplamayı biz ayrı bir sistem üzerinden YSK'ya aktarıyoruz. Herkesin ıslak imzalı tutanakları alt alta koyup toplama imkanı olduğu gibi, toplama sonuçlarını içeren birleştirme tutanaklarını da kontrol imkanı olabilcecek. Değişiklik yapmak mümkün değil"ifadelerini kullandı. 

-"Parmak boyama zamanı geçti"

Seçim sonuçlarında ancak hata olabileceğini, bunun olması durumunda da itiraz hakkı bulunduğunu dile getiren Güven, kontrol mekanizmalarıyla hatanın en aza indirilmeye çalışıldığını söyledi.

Kimlik numarasına göre oy kullanıldığı için mükerrer oy kullanımının artık Türkiye'de mümkün olmadığını vurgulayan Güven, vatandaşlık numarasına göre seçmen kütükleri oluşturulduğu için aynı numarayla ikinci kez oy kullanılamadığını belirtti.

Bir şahsın başka bir yerde oy kullanmasının mümkün olamayacağını, kimliklerin siyasi parti temsilcilerince kontrol edilebileceğini de hatırlatan Güven, "Artık Türkiye'de parmakları boyama zamanı geçti" dedi.

Başkan Güven, "Görevimiz, amacımız, vatandaşın oyunu sağlıklı şekilde göndermek istedikleri partilere ulaştırabilmek. Bu manada YSK, tam tarafsız şekilde Anayasa'nın verdiği yetkiyi kullanmaktadır. Seçimin sonuçlarını sağlıklı şekilde aktaracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya'ya kar müjdesi
Konya'ya kar müjdesi
Hatayspor hazırlığı devam ediyor
Hatayspor hazırlığı devam ediyor