Konya Sanayi Odası, genişletilmiş sektör toplantılarının 17.sini Konya’nın öne çıkan sektörlerinden otomotiv endüstrisi ile gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, otomotiv endüstrisinin Konya’nın en önemli sektörlerinin başında geldiğini, oda olarak sektörü geliştirecek çalışmaları aralıksız olarak yürüttüklerini anlatarak, “Konya otomotiv endüstrisini Aftermarketin yanı sıra, OEM yani ana sanayiyle daha fazla çalışan bir yapıya kavuşturmak istiyoruz” dedi.
Sektörün Konya’nın ihracatında ikinci sırada yer aldığı bilgisini paylaşan Kütükcü, otomotiv sektörünü geliştirmek için Türkiye’de sektörde bir ilk olan Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi’nin KSO tarafından hayata geçirildiğini hatırlattı. Konya’da otomotiv sektöründe OEM’le çalışan firma sayısını artırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini aktaran Kütükcü, “Sektörümüzün büyük çoğunluğu aftermarket ağırlıklı bir yapıda. Bu yapıyı OEM üreticilerine tedarik sağlar konuma getirmemiz gerekiyor. Aftermarket pazarındaki gücümüzü korurken, mutlaka OEM üreticilerine de daha fazla üretim yapabilir hale gelmeliyiz. Bunun için de firmalarımız yeni bir çalışma disiplini ortaya koymalı” şeklinde konuştu. Kütükcü, ayrıca KSO tarafından düzenlenen OSEG konferanslarının 4.’sünün 2016 yılının Mayıs ayında gerçekleştirileceğini, yerli otomobil temasıyla gerçekleştirilecek bu konferansa otomotiv endüstrisindeki uluslararası otoritelerin de katılacağını sözlerine ekledi.
Endüstri 4.0 hamlesinin yakalanması gerekiyor
Sorunlarını ve önerilerini dile getiren otomotiv sektör sanayicileri ise, öncülüğünü Almanya’nın yaptığı Endüstri 4.0 hamlesinin yakalanması gerektiğini, bunun için de altyapı hazırlıklarının tamamlanmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Teknik eleman bulma noktasında sıkıntı çektiklerini söyleyen sektör temsilcileri, staj için gelen öğrencilerin birçoğunun naylon staj istediğini belirtti. Mühendislik eğitiminde hocaların öğrencileri doğru yönlendirmemesi nedeniyle gelen birçok mühendis adayının beklenen seviyenin altında olduğunu ileten sektör temsilcileri, eleman sorununun çözülmesi için iş dünyasının ortak kullanacağı bir portal kurulması talebinde bulundu.
Küresel rekabetin fiyat yerine kalite odaklı yapılması gerektiğine işaret eden sektör sanayicileri, merdiven altı üretimin rekabeti olumsuz etkilediğini belirterek, markalaşma noktasında da sorunlar yaşandığını aktardı.
YORUMLAR