Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgenin su yönetiminde etkin rol üstlenen paydaşlarla ikinci kez bir araya gelerek yaşanan sorunları ve talepleri masaya yatırdı. Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinden oluşan KOP Bölgesinde su yönetiminde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı Çalıştay bu kez “KOP Bölgesi Sulama Kooperatifleri ve Sorunları Çalıştayı” adı altında İdare’nin Selçuklu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Çalıştaya KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ile birlikte Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, tarım sektöründeki kamu ve özel kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve KOP Bölgesi Sulama Kooperatifleri Başkanları katıldı.
“Ortak Akılla Sorunlara Çözümler Bulunabilir”
KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KOP Bölgesinde su yönetiminde etkin rol üstlenen Birlik ve Kooperatiflerin sahada yaşadıkları sorunları yerinde tespit etmek ve çözüm önerilerini belirlemek üzere İdare olarak ilki “KOP Bölgesi Sulama Birlikleri ve Sorunları Çalıştayı” ikincisi ise “KOP Bölgesi Sulama Kooperatifleri ve Sorunları Çalıştayı” adı altında bir dizi toplantı düzenlediklerini belirterek her iki çalıştayın çıktılarının kısa ve uzun vadeli yapılacak çalışmalara destek niteliğinde olacağını kaydetti. Sulama Kooperatiflerinin çok önemli görevler üstlendiğini ifade eden Bostancı, burada tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerinin ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlara bir rapor halinde iletileceğini belirterek şunları söyledi:
“Üzülerek belirtmek istiyorum ki; şu anda bölgemiz kuraklık riski ile karşı karşıyadır. Bölgemizde son yıllarda devam eden ve bu yıl da etkisini fazlasıyla gösteren kuraklık tehdidi, önümüzdeki yıllarda sulu tarım alanlarında daralma riskinin olabileceğini göstermektedir. Bu yüzden, bölgemizin su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması büyük önem arz ediyor. KOP İdaresi olarak bizler, Bölgede su kısıntına çözüm olarak mevcut suyun tasarruflu kullanımı amacıyla sulama sahalarının rehabilitasyonu, arazi toplulaştırılması ile tarla içi geliştirme hizmetleri, bölgeye dış havzalardan su transferi ve kuru tarımın iyileştirilmesi gibi tedbirlerin alınması zorunlu hale geldiğini her platformda ifade ediyoruz. Bugün bu çalıştayda dile getirilen sorun ve önerileri başta Kalkınma Bakanlığımız olmak üzere ilgili Bakanlıklar, kurumlar ve sizlerle paylaşacağız. Tüm sorunların çözümü için ortak akıl çerçevesinde çözüm bulabileceğimize olan inancımızı bir kez daha belirtmek istiyorum.”
Çalıştayın açılışından sonra 3 grup halinde çalışmalarda sorunlar ve çözüm önerileri madde madde incelenerek tartışıldı.
YORUMLAR