Konuk adaylığını açıkladı

Konuk adaylığını açıkladı

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 27 Temmuz 2024 Cumartesi günü yapılacak olan Seçimli Genel Kurulu öncesi eski Başkan Recep Konuk adaylığını düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

11 Temmuz 2024 - 20:21

Recep Konuk düzenlediği basın toplantısında Konya Şeker’in gelinen süreçte zarar görmeye başlayan bir kurum olduğunu bu yüzden de oyunu bozmak için aday olduğunu söyledi.

Konuk,  46 tesisin bir kısmı kapanmaya, bir kısmı zarar etmeye başladığını tespit ettiklerini belirterek,  "Türkiye’nin en büyük 13. şirketi geriye gitmeye başladı. Emanet arzu edildiği gibi yürümedi. Konya’nın en büyük problemi olan ağaçlandırma konusunda bile büyük problemler yaşandı. Konya Şeker’in mirası olan ağaçlar bile kurumaya başladı. Kurda, kuşa, ağaca kıyanların makinaya yaklaşımı farklı olmayacaktır. Torku’daki, Konya Şeker’deki makinalara hiç baktınız mı? Ağaçlandırma bile çok önemli bir ayrıntıdır. Niye? Çünkü bir marka oluşturacağız. Marka algısını güçlendiren ağaçlandırma, doğallık ve sosyal sorumluluk katkısı vermiştir. Görselliğe önem veriyoruz ama bir de ticari açıdan bakarsak; ağaçlandırma meselesi bile Torku’nun doğallığının simgesiydi.'

Konuk, NBŞ ile ilgili son yıllarda hiçbir açıklama duymadığını anımsatarak, “Ülkemizde kişi başı şeker tüketimi artıyor. Şu anda nişasta bazlı şeker kullanımı gittikçe yükseliyor. Bizim zamanımızda NBŞ ile mücadele vardı. Biz çok zorluklar yaşadık. Mücadele edecek, cesareti göstereceksiniz. Bugün NBŞ ve kimyasal tatlandırıcılar piyasayı ele geçirdi. Bununla Pankobirlik mücadele ederdi. Öne çıkmak zorundasınız! Pancar çiftçisine soruyorum, öne çıktık mı? Maalesef. Türkiye’de şeker fazlalığı var. Çünkü ithalatın önü açıldı. Kendi kendimize yeterken, Konya Şeker, şeker ithal etmeye başladı. Şekerde problem tekrar başladı. Şeker pancarının sürdürülebilirliğini sağlamak Pankobirlik’in görevidir. Türkiye’de şuanda şeker fazlalığı var. İthalatta yanlışlıklar var. Bunlara müdahil olacaksınız, yoksa Konya Şeker biter, pancar çiftçisi biter. Şeker pancarının sürdürülebilirliğini sağlamak asli vazifedir. Bunlara müdahil olmazsak Konya kaybeder. Kaybetmeye de başladı.” dedi. Soma ve Kangal Termik Santralleri hakkında da konuşan Konuk, “Enerjiyi dillerine doladılar ya, size çok net bir şey söylüyorum; enerji en doğru yatırımdı. O günkü konjonktürde biz yarışarak aldık. Ben 670 milyon dolara aldıysam, benden önceki de 669 milyon dolar verdi zaten. Rekabet ederek aldık. Hükümet dayattı mı? Yapmayın ya Allah aşkına. Öye bir şey yok arkadaşlar. Konya Şeker’in malının zayi olmasına izin verir miyiz? Bir yere yatırım yapılmalıydı, enerjiden iyi para kazanılacaktı, kazandık da nitekim. Belki şartlar gereği hükümet bunu geciktirdi. Ama bakın size rakam veriyorum; enerji fiyatları 2020 ve 2021 yılında 40-45 sentken arkadaşlar görevi devraldıktan sonra 95 sent oldu. Bakın dolar bazında yüzde 100’den fazla artmış. Dikkatinizi çekerim, TL bazında değil dolar bazında artmış. Konya Şeker yıllık 12 milyon megavat enerji üretiyor. 40-45 sentten 95 sente çıkan elektrik fiyatlarıyla aradaki bu dolar bazlı artışı göz önünde tutarsak Konya Şeker’e gelen para 600 milyon dolardır. Enerji yatırımlarını doğru işletseydiniz, doğru adamlarla çalışıp orada 8-10 defa genel müdür değiştirmeseydiniz 15 milyon megavat elektrik üretmiş olacaktınız, ne kadar ürettiniz 12 milyon megavat ürettiniz. Konya Şeker burada 3 milyon megavat elektrik kaybı yaşadı. Türbinlere su dolmuş, kapasite yüzde 20 çalışıyor. Böyle bir şey olabilir mi?” diye sordu. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TSYD Konya'dan Seydişehir'e ziyaret
TSYD Konya'dan Seydişehir'e ziyaret
Bulut:
Bulut: "Üç transfer daha yapacağız”