Kızıl tabakanın analizi tamamlandı

Kızıl tabakanın analizi tamamlandı

Zonguldak ile Düzce sahillerindeki kızıl tabakayla ilgili ÇOMÜ'ye gönderilen numunelerin analizinde, yakamoz özelliğine sahip tek hücreli bir tür tespit edildi.

20 Şubat 2014 - 15:55

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ), Zonguldak'ın Alaplı ve Ereğli ile Düzce'nin Akçakoca ilçeleri sahillerindeki kızıl tabakadan 15-17 Şubat'ta alınan numunelerin mikroskobik analizleri yapıldı.

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Türkoğlu'nun hazırladığı raporda, Karadeniz kıyısal sularında aşırı yoğun plankton (Sularda bulunan ancak mikroskopla görülebilen yaratıklar topluluğu) üremesi sonucu oluşmuş turuncu-kırmızı renkli tabakalı sudan alınan örneklerin analiz edildiği belirtildi.

Analizde, deniz suyunda yoğun olarak tespit edilen yakamoz özelliğine sahip tek hücreli dinoflagellat türü “Noctiluca scintillans”ın, ortama direkt toksik bir madde salgılamamakla birlikte hayvansal organizmaların ortak atık maddeleri olan amonyağı ortamda aşırı miktarda biriktirebildiği bildirilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Bu durum, ortamda yaşayan diğer canlılar üzerinde indirekt olumsuz etki göstermektedir. Bu özel ekolojik durumun Türkiye denizlerinin evsel ve endüstriyel atıklarla aşırı kirlenmiş bölgelerinde (özellikle koy ve körfezlerde) daha çok ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde görülen olay olmakla birlikte, sıcaklığın uzun süreden beri mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi,  buna paralel olarak kış boyunca Karadeniz’de 10 santigrat derecenin altında olması gereken sıcaklığın bunun üzerinde seyretmesi, bu türün kış döneminde de aşırı çoğalmasına neden olmuştur. Kış dönemi olması nedeniyle plajlarda kimse olmadığından halk sağlığı açısından korkulacak bir durum oluşmamıştır."

- "Geçmiş yıllarda Marmara'da da görüldü"

Doç. Dr. Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizlerde ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen olaya kış mevsiminde rastlanmasının nedeninin ise havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi olduğunu söyledi.

Karadeniz ve Marmara'daki kirliliğin bu durumun sebepleri arasında yer aldığını ifade eden Türkoğlu, "Bu kirlilik global bir durumdur. Tüm Orta Avrupa'dan Tuna Nehri'yle taşınan bir kirlilik var. Karadeniz'deki kirliliğe birçok ülke neden oluyor.  Şu anda yaz dönemi olmadığı için denize kimse girmediğinden insan sağlığı açısından risk söz konusu değil. Bu durumun 5-6 gün içinde kaybolacağını düşünüyorum. Kızıl tabakanın daha yoğun halini geçen yıllarda biz Marmara'da gördük. Oradaki daha geniş bir alanda etkiliydi" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya'ya kar müjdesi
Konya'ya kar müjdesi
Hatayspor hazırlığı devam ediyor
Hatayspor hazırlığı devam ediyor