Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Biz yargı kararlarına uyarız çünkü anayasa bunu emrediyor. Yargı kararlarını beğenmiyor olabiliriz ama uyarız. Dolayısıyla bu karar gerçekse, gerekçesiyle yazılmışsa, tebliğ de yapılmışsa bundan sonra TİB'in yapacağı işler bellidir" dedi.
Arınç, gazetecilerin twitter'a erişimin engellenmesi konusundaki sorusu üzerine "Haberim oldu, zannediyorum bir iki saat önce Ankara'da bir idare mahkemesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın twitter'a erişimi yasaklayan kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Biz yargı kararlarına uyarız çünkü anayasa bunu emrediyor. Yargı kararlarını beğenmiyor olabiliriz ama uyarız. Dolayısıyla bu karar gerçekse, gerekçesiyle yazılmışsa, tebliğ de yapılmışsa bundan sonra TİB'in yapacağı işler bellidir" diye konuştu.
Bu konunun çok tartışıldığını ifade eden Arınç, Başbakan Erdoğan'ın da dün televizyon programında bu konudaki düşüncelerini tekrarladığını belirtti.
İnternete erişim yasaklanmadığını, internete her türlü erişimin kolaylaştırıldığını dile getiren Arınç, AK Parti iktidarından önce 20 bin olan internet abonesi sayısının 30-40 milyonları bulduğunu aktardı.
Paylaşım siteleriyle ilgili yasaklama getirilmediğine işaret eden Arınç, şunları söyledi:
"İnternete erişim konusunda, geniş bandı destekleme konusunda hükümetimizin yaptığını Amerika bile yapmamıştır. Bu konuda özgürlükçüyüz, herkesin bilgilenme, haber alma hakkına saygı duyuyoruz. Ancak twitter Amerika'da bir şirkettir. Paylaşım siteleri üzerinden bir işlem yapıyor, görev yapıyor. Facebook gibi twitter da halkımız tarafından çok kullanılıyor. Burada hiçbir zaman yasaklama, engelleme getirmedik. Ama şöyle bir gerçek var. Gerçekte suç olan birşey sanal dünyada da suçtur. Yani siz benim yüzüme karşı hakaret edersiniz bunu sanal alemde de yapsanız suçtur. Veya gerçek hayatta elinize silah alıp da ben bu adamı öldüreceğim diye tehdit etseniz bunu sanal dünyada da yapsanız suçtur. Birini diğerinden ayırmak mümkün değil. O yüzden evrensel hukuk şunu getirdi. İnsanların kişilik haklarına saldırmayacaksın, insanların özel hayatına girmeyeceksin, karıştırmayacaksın, araştırmayacaksın. Suç işlemeye tahrik etmeyeceksin. Bu konularda mahkemeye yapılan müracaat üzerine mahkemeler o sayfayı kapatma kararı alıyorlarsa elbette bunu uygulamak zorundayız."
Twitter'ın ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerden gelen kararları uyguladığını kaydeden Arınç, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin neyi eksik. Türkiye'deki mahkeme, mahkeme değil mi? Türkiye'deki yargı, yargı değil mi? Mahkeme kararını uygulamak zorunda. Twitter'i tamamen kapatmaktan değil, o kötü işler yapan sayfayı kapatmaktan bahsediyorum. Mahkeme kararları, ABD'deki merkeze gönderilmiş olmasına rağmen bunu uygulamadılar. Uygulanmayınca da TİB bu konuda bir kapatma kararı verdi. 'Siz uygularsanız ben de açacağım' dedi. Bir tanesini uyguladılar ama diğerlerini uygulamadılar. Dolayasıyla şimdi gerekçesini bilmiyorum. İşin içerisine idare mahkemesi girmişse bu karar uygulanır ama bölge idare mahkemesine itiraz edilebilir, ayrı şeyler. Biz bu konuda insanı esas alıyoruz. İnsanın haysiyeti, onuruna, aile hayatına, şerefine dokunuluyorsa biz de ona dokunuruz diyoruz. Bizim için insan değerlidir, kıymetlidir."
YORUMLAR