Alaplı ilçesinde üç gün önce 3 kilometrelik kıyı şeridinin kızıl tabakayla kaplanması üzerine analiz için sudan tekrar numune alındı.
Karadeniz sahilini üç gün önce kaplayan ve halen varlığını sürüden kızıl tabakanın sebebini incelemek amacıyla Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesince numune talebinde bulunuldu.
Fakülte yetkililerinin bilimsel tarifi doğrultusunda alınan numuneler, alkolle karıştırılarak Çanakkale'ye gönderildi.
Bu arada, kızıl tabakanın oluştuğu alanda su yüzeyinde ölü olduğu bildirilen çok sayıda deniz anası görüldü
Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 kilometrelik kıyı şeridinde görülen kırmızı tabakanın etkisini halen sürdürdüğünü söyledi.
Kırmızı tabakanın ne olduğunu çok merak ettiklerini ifade eden Çimenoğlu, "Onsekiz Mart Üniversitesi-Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinden öğretim üyeleri de bizi arayarak numune istedi. Bize su numunesini nasıl alınacağını bilimsel şekilde tarif ettiler. Kırmızı tabakadan yeniden numune alarak Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesine gönderdik" diye konuştu.
Çimenoğlu, analiz sonuçlarının yakın zamanda sonuçlanacağını tahmin ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu kirliliğin biyolojik mi yoksa fizyolojik ya da kimyasal mı olduğunu öğrenmek istiyoruz. Bunun bir doğa olayı olup olmadığını da merak ediyoruz. Kızıl tabakayı merak edenler su yüzeyinde yüzlerce denizanası olduğunu bizlere iletiyorlar. Bunun sebebini bir an önce öğrenmek istiyoruz. Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinden gelecek sonuca göre hareket edeceğiz. İnşallah kötü bir sonuç çıkmaz."
Alaplı ilçesinde 15 Şubat'ta 3 kilometrelik kıyı şeridinin kızıl tabakayla kaplanması üzerine analiz için numune alınmış, dün de Düzce'nin Akçakoca ilçesi sahilinde benzer durum görülmüştü.
YORUMLAR