Bilindiği gibi 28 Şubat’ta Muhalefet partilerinden Cumhuriyet Halk Partisi, Deva Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İyi Parti ve Saadet Partisi Genel Başkanları “Yarının Türkiye’si” için, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş süreciyle ilgili ortak bir mutabakat imzalamıştı.
İmzalanan ortak mutabakatı değerlendiren Dava Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, yapılacak seçimde iktidar olunduğunda Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin sona ereceğini; geçmişe dönülmeyeceğini, özgürlükçü ve çoğulcu yeni bir sisteme geçileceğini söyledi.
İmzalanan ortak mutabakatı özetleyen ve bu mutabakatla geçmişe dönülmeyeceğini ifade eden Deva Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Aralarında Partimiz Deva’nında olduğu 6 partinin uzlaştığı mutabakata göre, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ni sona erdirirken geçmişe dönmüyor, özgürlükçü ve çoğulcu yeni bir sisteme geçiyoruz. Meclis’i güçlendirirken hükümeti zayıflatmama, hükûmeti güçlendirirken Meclis’i zayıflatmama kararlılığı içerisindeyiz. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem yasama organının etkili ve katılımcı olduğu, yürütmede hesap verebilirlik ve istikrarın sağlandığı, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının tesis edildiği, temel hak ve özgürlüklerin herkes için güvence altına alındığı, düşüncelerin özgürce ifade edildiği, din ve vicdan özgürlüğünün, basın özgürlüğünün, kadın haklarının tam anlamıyla korunduğu özgürlükçü bir sistem olarak tasarlanıyor” dedi.
Seçim barajı yüzde 3’e düşürülecek
Seçim barajının da yüzde 3’e düşürüleceğini kaydeden Karaca, “Yeni yönetim modeliyle beraber Türkiye’nin kuvvetler ayrılığına dayalı yeni bir sisteme geçmesi amaçlanıyor. Devletin temel organları ve demokratik hukuk devletinin güçlendirilmesi hedefleniyor. TBMM’nin etkili ve katılımcı bir yapıya kavuşturulacağı yeni sistemde siyasi partiler ile seçim mevzuatının demokratikleştirilmesi, seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesi ve yurt dışında yaşayan vatandaşlar için yeni bir seçim bölgesi oluşturulması öngörülüyor. Bunun yanında TBMM’ye Başbakan ve Bakanlar Kurulu hakkında gensoru verme yetkisi tanınıyor. Meclis soruşturması açılması için gereken yeter sayılar bu denetimi mümkün kılacak şekilde düşürülüyor. Bütçe hakkı etkili hale getiriliyor ve bütçe hakkının devredilmezliği tesis ediliyor.”
Cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa partisi ile ilişiği kesilecektir
Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle olan ilişkisinin kesileceğine dile getiren Karaca, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de, Cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıl olacaktır. Yine Cumhurbaşkanın tarafsızlığı sağlanacak ve varsa partisiyle ilişiği kesilecektir. Yürütmeye dair icrai yetkiler, Meclis’e karşı siyasi sorumluluğu olan Başbakan ve Bakanlardan oluşan Bakanlar Kurulu tarafından kullanılacaktır. Hükûmetin öngörülen sürede kurulamaması halinde hükûmeti kurma görevi, milletvekili sayısıyla doğru orantılı olarak diğer siyasi partilere sırasıyla verilecek. Hükûmete istikrar kazandırmak amacıyla yeni hükûmetin kurulması güvence altına alınmadan mevcut hükûmet düşürülemeyecektir” diye konuştu.
Yargıda, bağımsızlık ve tarafsızlık sağlanacak
Karaca yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanacağına dikkat çekerek, “Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlamak ve yargıda verimliliği artırmak amacıyla uzlaşılan noktalardan bazıları ise şöyledir: Hâkimlik teminatını güçlendirerek, hâkimlere coğrafi teminat güvencesi sağlanacaktır. Bunun yanında Hâkimler ve Savcılar Kurulu kaldırılacak, yerine Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde iki farklı kurul oluşturulacak. Savunma anayasal güvenceye kavuşturulacak, çoklu baro uygulamasına son verilecek. Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkileri genişletilecek, etkili denetim için Mahkeme yeniden yapılandırılacak. Yeni sistemde temel haklar da etkili şekilde güvence altına alınacaktır. Kadın-erkek eşitliğini sağlamak ve korumak devlet politikası haline getirilecektir. Kız çocuklarının eğitim hakkı güvence altına alınacaktır” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR