Kaçakçılık devleti ve toplumu derinden etkileyen birçok ekonomik ve sosyal soruna yol açıyor. Denetimsiz ve kontrolsüz ürünler yasal olmayan yöntemlerle satılırken işini düzgün yapan çiftçi ve esnaf gelirinden mahrum kalıyor. Tütün Sanayicileri Derneği’nin basın toplantısında yapılan açıklamaya göre kaçak tütün ürünleri ticaretinin devlete faturası 70 milyar lirayı buluyor.
Terörün önemli finans kaynaklarından biri
70 milyar lira ile ülkeye yüzlerce yatırım, havaalanı, köprü, otoyol yapılabilecekken bu para kayıt dışı ekonomiye ve dolayısıyla topluma zararlı faaliyetlere kayıyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) raporlarına göre yasa dışı sigara ve tütün ticareti terörizmin önemli finans kaynaklarından birisini oluşturuyor. Yine KOM’un 2021 raporuna göre ülkemizde tütün mamulleri kaçakçılığı yıllar içerisinde yöntem değiştirerek, yurt dışından kaçak olarak sokulan sigaradan, doldurulmuş makaron, boş makaron ve açık sarmalık tütüne evrildiği görülüyor.
Devlet mücadeleye devam ediyor
Gümrük Muhafaza, Emniyet Müdürlükleri, Jandarma gibi devletin birçok organı kaçakçılıkla amansız bir şekilde mücadele ediyor. Basına yansıyan haberlere göre Nisan ayında Konya’da polis ekipleri, yaptıkları aramada 2 adet elektrikli sigara dolum cihazına hava basan kompresör, 3 adet elektrikli makaron dolum makinesi, 1 adet sigara paketleme makinesi, 27 kilogram kıyılmış tütün, 55 bin 560 adet tek dal sigara 37 bin 200 adet boş makaron ve çok sayıda boş sigara paketi ele geçirmişti. Yine Konya’da sene başında tütün ve tütün mamulleri kaçakçılığıyla mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Tütün Özel Ekibi ile Konya Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Kısım Amirliği ekiplerince müşterek yürütülen çalışmada, tütün ve tütün mamulü ticareti yapan bir iş yerine gerçekleştirilen operasyonda 2 ton 734 kilogram kaçak sarmalık tütün ele geçirilmişti.
YORUMLAR