Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa; Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, Genel Sekreter İbrahim Halıcı, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, dekanlar, Yüksekokul müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Program Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, “İçinden geçtiğimiz modern zamanlarda İslam dünyası, tarihinin en büyük krizlerini yaşamaktadır. Bir zamanlar iyiliğin hayat bulduğu topraklardan, iyilerin imar ettiği muhteşem İslam şehirlerinden kan ve barut kokusu yükseliyor. Bir kötülük sarmalı İslam dünyasını rehin almış durumda. Müslümanlar, kendi içlerinde çatıştırılıyor. Bilindiği gibi tarihte İslam medeniyeti üç büyük saldırı ile karşı karşıya kalmıştır. Bunlardan birisi doğuda Moğol istilası, bir diğeri batıda haçlı seferidir. Üçüncüsü ise 19. yüzyılla birlikte başlayan İslam dünyasını sömürgeleştirme hareketleridir. Ben inanıyorum ki, değerli başkanımız İslam dünyasının inanç ve düşünce sorunlarını ortaya koyarak, bunların çözüm yollarını da bizlere göstereceklerdir” şeklinde konuştu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara ise, “Bir gülü düş eyleyelim, bir yürüyüş eyleyelim. Tevekkeltü al Allah diyerek yola başladığımız, bıkmadan, usanmadan yürüyüş sergilediğimiz, kardeşlerimizle el ele omuz omuza muhabbetle sürdürdüğümüz bir süreci bize hayırlı bir şekilde hatırlatan bu süreci hatırlatmakla da kalmayıp rahmetle ve bereketle bir günü bizlere armağan eden ve ayaklarımızı sağlam bir şekilde yere bastırıp birbirimize olan muhabbetimizi de arttıran rabbimize hamdüsenalar ediyorum. Bu toplantıyı düzenlenmesinde vesile olan İslami İlimler Fakültesi Dekanlığımızın nezdinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, katılımlarınızdan dolayı hepinizi ayrı ayrı selamlıyorum. Sohbeti ve muhabbeti beraberce derinleştirdiğimiz, içtiğimiz şerbetlerden şifa bulduğumuz, ettiğimiz sohbetlerden vefa bulduğumuz bir gün olmasını diliyorum” diye konuştu.
Konuşmacı olarak davet edilen İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez “İslam Dünyasında İnanç ve Düşünce Sorunları” konulu konferansını gerçekleştirdi
Konuşmacı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Biz hocalar son zamanlarda her yerde sadece sorun konuşur olduk. Çözümler anlatmıyoruz, çözümler üzerinde durmuyoruz, duramıyoruz. Hep sorun konuşuyoruz, beklide sorun konuştuğumuz içinde umutsuzluk aşılıyoruz. Gerçekten çok büyük sorunlarımız var Âlem-i İslam’ın her tarafında bütün ocaklarında ateşler yükseliyor. Bağdat’tan, Şam’dan, Suriye’den, Yemen’den, Trablus’tan her yerde büyük sorunlar var. Ancak bizim en azından ilim adamlarının sorunları sınıflarda, ilim meclislerinde kıyasıya konuşup, tartışıp, çözüp; çözümlerinin de bu salonlara taşımalarının daha doğru olduğunu düşünenlerdenim” dedi.
Prof. Dr. Görmez konuşmasının devamında ise, “Marifetsiz bilgiye ulaştığımızda, o bilgi sadece bizde metaa dönüşüyor, o zaman dünyadaki en büyük âlim sadece Google olur. Malumat arttıkça cehalet artar, hikmetsiz ve marifetsiz bilgi arttıkça cehalet artar. Cehalet mühendisliği en tehlikeli mühendisliktir. Cehalet mühendisliği bilgi aktararak, bilgi yükleyerek insanları cahil bırakmaktır. Cehalet mühendisliği; eğitim yoluyla insanları, eğitilmiş, öğretilmiş bir cehalet ile donatmaktır. Onun için bilgi ile uğraşan insanlar, aynı zamanda hikmeti ve marifeti, bilgiyle buluşturdukları zaman gayeye ulaşmış olacaklar. Bilhassa dijitalleşme ile birlikte inanç ve düşünce alanında iki büyük sorunla karşı karşıyayız. Bunlardan bir tanesi ‘gençliğin din ile ilişkisi’, anneler babalar herkes ‘ne olacak bu gençliğin hali’ diyor diyorum ki aslında biz oturup gençleri konuşacağımıza zaman zaman toplantılara hocaları davet edip böyle konuşma yapmaktansa bazen gençleri buraya çıkaralım onlar konferans ve panel düzenlesinler konusu da şu olsun; ‘ne olacak bu yetişkinlerin hali, yahu bu adamlar neden bize güzel bir dünya bırakmıyorlar, yahu ne olacak bizim bu büyüklerin hırsı ve ihtirası’, ‘nedir bu Din-i Mubin-i İslam’ın bu hocaların elinden çektiği’ gençler konuşsunlar biz dinleyelim. Gençler keşke konuşsa da biz dinlesek ve inanın biz o zaman gençliğin İslam ile ilişkisiyle ilgili meseleleri daha iyi görürüz ve anlarız” dedi.
Konferansın sonunda soru-cevap kısmında Prof. Dr. Mehmet Görmez, katılımcıların sorularını cevapladı.
Soru-cevap kısmının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara ve İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş tarafından Prof. Dr. Mehmet Görmez’ e hediye takdiminde bulunuldu.
YORUMLAR