Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin üçüncü havalimanına ilişkin ÇED olumlu raporunun yürütmesini durdurmasıyla ilgili, "Bu ihalenin safhaları halen devam ediyor. Burada herhangi bir kesinti yok. Verilen mahkeme kararının da bu süreçleri önlemeye, engellemeye yönelik bir yanı yok" dedi.
Birdal, Florya'daki DHMİ Sosyal Tesisleri'ndeki toplantıda, Atatürk Havalimanı'nda görev yapan gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Atatürk Havalimanı'ndaki genişletme, büyütme ve kapasiteyi artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Birdal, "Yeni İstanbul havalimanı yapılıp Atatürk Havalimanı'nın kapanacağı zamana kadar, bu havalimanının daha iyi çalışabilmesi adına ne lazım geliyorsa hepsi yapılacak" ifadelerini kullandı.
Birdal, Atatürk Havalimanı'nın büyüme ihtiyacının seneler öncesinden ortaya çıktığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Öteden beri Atatürk Havalimanı'nın sanki yaramaz çocuğu gibi görünen, her türlü olumsuzluklar üstüne atılan 06/24 pistini tamamen yeniledik. Ortasında çöküntü bir kısım vardı. Onu ortadan kaldırdık ve pisti uzattık. 4 tane hızlı çıkış taksi yoluyla bu pistin daha iyi çalışabilir hale gelmesini sağladık. 2010'da bu pisti açtık. Özel bir malzeme ile kaplattık. Bu pistin iniş için en uygun, en elverişli pist olduğunu bildiğimiz için CAT 3 kategorisinde bir seviyeye ulaştırdık. Bunu yaptıktan sonra Atatürk Havalimanı'nın kapasitesinde bir artış oldu. Daha önce saatlik 40 olan iniş-kalkış sayımızı önce 50'ye, sonra 55'e, daha sonra da 58'e çıkardık."
Birdal, Atatürk Havalimanı'ndaki askeri alanda da bazı düzenlemeler yaptıklarını dile getirerek, yaz trafiği başlamadan önce buradaki apronu hava trafiğine açmak istediklerini söyledi.
Atatürk Havalimanı'nda bulunan THY'nin kargo tesislerinin yeni yerine taşınacağını, mevcut binanın yıkılarak, terminalin genişletileceğini ifade eden Birdal, "Apron park yerlerimizde ilk etapta 43 uçaklık ilave park yeri daha yapacağız. Tamamlandığında 61 uçaklık ilave park yeri kazanmış olacağız" şeklinde konuştu.
- Sabiha Gökçen'e yeni paralel pist
Orhan Birdal, yolcu yoğunluğu gittikçe artan Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yapılacak yeni paralel pistle havalimanının kapasitesinin artacağını, buradaki uçuş operasyonlarının daha hızlı ve güvenli hale geleceğini belirtti.
Birdal, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin üçüncü havalimanına ilişkin verilen ÇED olumlu raporunun yürütmesini durdurmasının ardından yaşanan gelişmelerle ilgili de şunları kaydetti:
"Bu konuyla ilgili birden çok mahkemeye dava açıldı. Bu davalar farklı şekillerde seyretti. Davalardan birinde ÇED raporuna iki noktadan itiraz edildi. Bununla ilgili mahkeme de geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçici olarak neden diyoruz? Çünkü bilirkişi teşkil edildi. Bu bilirkişi raporunu sununcaya kadar ÇED raporuyla ilgili işlem yapılmasını durdurdu. Bizim yaptığımız açıklama ÇED ile ilgili değil. Bizim daha önceki açıklamamız bu ihale süreciyle ilgiliydi. İhale süreci devam ediyor. Çünkü ihalenin safhaları var. Bu ihalenin safhaları halen devam ediyor. Burada herhangi bir kesinti yok. Verilen mahkeme kararının da bu süreçleri önlemeye, engellemeye yönelik bir yanı yok."
Üçüncü havalimanı için dünyanın parmak ısırdığı bir ihale yapıldığını ifade eden Birdal, "Bu boyutta bir ihale ne Türkiye'de ne de dünyada şimdiye kadar yapılmamıştı. Biz bunun gururunu taşıyoruz ve ömür boyu taşımaya devam edeceğiz. Hiçbir ihaleyle ilgili, süreciyle ilgili, bir eksik, yanlış söz konusu değil. Yapılması bu ülke yararınadır. İnşallah yapılacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
- "İhaleyle ilgili anayasamız şartname ve sözleşmedir"
Orhan Birdal, bir gazetecinin, "üçüncü havalimanı ihalesi yapıldığından bu yana avrodaki artışlar dolayısıyla söz konusu firmalardan döviz kurunun sabitlenmesine ilişkin bir talep gelip gelmediği" yönündeki sorusunu da şöyle yanıtladı:
"Bu ihaleyle ilgili anayasamız şartname ve sözleşmedir. Burada ne yazıyorsa biz onu uygulamakla mükellefiz. Şimdiye kadar öyle bir talep olmadı. Kaldı ki, bizim sözleşmemizdeki ya da bu ihaledeki tüm kurgu avro üzerinden yapılmıştır. Kur farkıyla ilgili konu zaten bizim gündemimizde yok. İhaleye baktığınız zaman tüm rakamlar avro, teklif avro, gider Avro... Dolayısıyla bunu tüm ihaleye teklif verenlerin bu şekilde düşünüp değerlendirmesi gerekirdi. Mutlaka böyle olmuştur."
Birdal, üçüncü havalimanı yerine Atatürk Havalimanı'nın genişletilmesi fikirlerinin de daha önce ortaya atıldığını kaydederek, "Eğer Bakırköy'ü, Florya'yı, Sefaköy'ü, Yenibosna'yı haritadan silerseniz Atatürk Havalimanı'nı büyütebilirsiniz. Oysa bu söylediklerimizin gerek topoğrafya itibariyle, gerekse burada oluşmuş şehirleşmenin ortadan kaldırılmasının zorluğu itibariyle ne kadar zor olduğunu herhalde aklı başında herkes değerlendiriyordur" ifadelerini kullandı.
- Dünyada laboratuvar niteliğinde çalışılacak bir saha
Üçüncü havalimanının inşaat açısından kolay olmadığına da dikkati çeken Birdal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Orası, inşaatçılık tekniği bakımından, altyapı inşaatı tekniği bakımından gerçekten dünyada laboratuvar niteliğinde çalışılacak bir sahadır. Yani o bahsettiğiniz olumsuzluklar, çukurluklar hepsi var. Orası az önce bahsettiğim gibi hoyratça kullanılmış bir arazi. Oradaki sular tatlı su kaynağı değil. Oraya inen sular ya yağmur suyu birikintisi ya da denizin basmasıyla birlikte dolan çukurlar. Tabii ki içinde her şey var. Bunun doldurulması için firmanın çalışma yaptığını biliyorum. İnşaat tekniği açısından bilimsel çalışmalar yaptığını biliyorum. Çünkü o kadar dolgunun olabildiğince kısa sürede tamamlanıp, sertleşmesi lazım."
Birdal, üçüncü havalimanının hizmete girmesinden sonra Atatürk Havalimanı'nın akıbetine ilişkin soruyu, "Burada tarifeli seferler yapılmayacak. Genel Havacılık hizmetleri, bakım onarım ve kargo hizmetleri devam edecek. Onun için yıkılma diye bir şey yok" şeklinde yanıtladı.
Toplantıya, DHMİ genel müdür yardımcıları Funda Ocak ve Celal Özuğur ile DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürü Sıtkı Zeybel ve bazı çalışanlar katıldı.
YORUMLAR