Güney Afrika pazarından  daha fazla pay almalıyız

Güney Afrika pazarından  daha fazla pay almalıyız

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası işbirliği ile TR 52 Karaman-Konya Bölgesi’nin dış ticaret ortamının iyileştirilmesi, bölgede yer alan işletmelerin ulusal ve küresel düzeyde daha rekabetçi hale getirilmesi ve Konya iş dünyasının yeni pazarlar hakkında bilgilendirilmesi amacıyla düzenlediği pazar tanıtım panellerine Güney Afrika Cumhuriyeti ile devam etti.

29 Mart 2019 - 10:29

Moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Burak Ceran’ın yaptığı panelde, diğer panelistler Güney Afrika Cumhuriyeti eski Ticaret Müşaviri ve Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Hakan Karabalık, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Rukiye Duru ve Güney Afrika Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırım Müşaviri Tshepo Ranamane oldu.

Konya Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin açılışında katılımcılara Güney Afrika Cumhuriyeti pazarı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsmail Ünver “Ajans olarak, bölgemizde yer alan sanayicilerimizi yeni pazarlara yönlendirmek ve pazar paylarını artırmak amacıyla daha önce çeşitli ülkelerdeki pazar fırsatları hakkında paneller düzenlemiştik. Bugün de şehrimizin ihracatında büyük bir potansiyele sahip olduğuna inandığımız Güney Afrika Cumhuriyeti pazarı ile ilgili sanayicilerimizi bilgilendirmek istedik. 2018 yılı sonu verileri ışığında şehrimizle Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ekonomik verilere baktığımızda, Konya’nın toplam ihracatı 1,8 Milyar Dolar iken, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yaklaşık 14 Milyon Dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu rakamla Güney Afrika Cumhuriyeti toplam ihracatımızın binde 8’ini oluşturmakta ve en fazla ihracat yaptığımız 36. ülke konumunda yer almaktadır. Toplamda 908,5 Milyon Dolar ithalat gerçekleştiren şehrimiz, Güney Afrika Cumhuriyeti’nden 7,4 Milyon Dolarlık ithalat yapmakta ve Güney Afrika Cumhuriyeti ile olan ticaretinden 6,6 Milyon Dolar dış ticaret fazlası vermektedir. Buna rağmen bu verilerin, büyük bir ticaret potansiyelimizin bulunduğu Güney Afrika Cumhuriyeti için yeterli olmadığı ve bu pazardan daha fazla pay alınabileceği kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Rukiye Duru, katılımcılara yönelik olarak yapmış olduğu sunum eşliğinde Ur-Ge desteği, pazar araştırması ve pazara giriş desteği, yurtdışı ve yurtiçi fuar desteği, marka – Turquality desteği hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Akabinde konuşan Güney Afrika Cumhuriyeti eski Ticaret Müşaviri ve Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Hakan Karabalık da katılımcılara Güney Afrika Cumhuriyeti pazarı hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Son olarak söz alan Güney Afrika Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırım Müşaviri Tshepo Ranamane ise, ülkesinin yatırım ortamı ile ilgili yaptığı sunum eşliğinde, Güney Afrika Cumhuriyetinin ekonomik verileri, ithalat ve ihracat kalemleri, vergi sistemi, nüfus ve siyasi yapısı ile yatırımcılara verilen destekler hakkında bilgiler aktararak ülkeleri ile ticaret yapmak isteyen Konyalı sanayicilere her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti.

Panel katılımcılardan gelen soruların panelistler tarafından cevaplandırılmasıyla son buldu. 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Suriçi Çarşısı yatırımcılarını bekliyor
Suriçi Çarşısı yatırımcılarını bekliyor
14. hafta hakemleri açıklandı
14. hafta hakemleri açıklandı