Estetik cerrahide bilgisayar devrimi

Estetik cerrahide bilgisayar devrimi

Hacettepe Teknokenti'ndeki bilim insanlarının geliştirdiği özel implant tasarımları, çeşitli nedenlerle kafa, yüz ve çenelerinden yaralanan hastaların herhangi bir sert doku nakline gerek kalmadan doğal görünüme kavuşmalarına imkan sağladı.

03 Temmuz 2014 - 15:56

Hacettepe Teknokenti'ndeki bilim insanlarının geliştirdiği özel implant tasarımları, çeşitli nedenlerle kafa, yüz ve çenelerinden yaralanan hastaların herhangi bir sert doku nakline gerek kalmadan doğal görünüme kavuşmalarına imkan sağladı.

Bilgisayar ortamında geliştirilen yöntemle, ameliyatlar öncesinde hastaların kafa anatomileri üç boyutlu görüntüler üzerinde analiz ediliyor ve ardından cerrahların atacakları tüm adımlar milimetrik oranlarla hesaplanıyor.

Kişiye özel bilgisayar ortamında geliştirilen tasarımlar, uygulama yapılan hastalarda herhangi bir komplikasyon yaşanmadan tam uyum gösterdi. 

Hacettepe Teknokenti'nde faaliyet gösteren firmanın üst düzey yönetici Kuntay Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni bir teknoloji olan, üç boyutlu anatomik modeller ve protez tasarımları üzerine çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. 

Üç boyutlu anatomik modellerin iki boyutlu röntgenlerin yerini almaya başladığını dile getiren Aktaş, bu sayede cerrahların, sadece ameliyat esnasında görebilecekleri detayları önceden görme fırsatı bulduklarını söyledi. 

Aktaş, üç boyutlu anatomik modellerin aynı zamanda kişiye özel implantların geliştirilmesi için de kullanıldığını anlattı.

Kişiye özel implantların ise özellikle kanser, trafik kazası, ateşli silah ve patlayıcı madde yaralanmaları gibi nedenlerle kafa, yüz ve çene bölgesindeki hasarlarına hiçbir standart çözüm bulunamayan vakalar için sıradışı çözümler sunduğunu vurgulayan Aktaş, bu tasarımlar sayesinde hastaların yeniden doğal görünüme kavuşmalarının sağlandığını kaydetti.

-Hastalarda şaşırtıcı sonuçlar

Aktaş, geliştirdikleri implant tasarımlarını çeşitli üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde hastalar üzerinde uygulamaya başladıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Tıpkı bir terzi gibi çalışarak, implantı hastaların anatomisine göre tasarladık. Çünkü bu hastalara standart implantlarla çözüm getirilememişti. Özel implant için ileri teknolojiye sahip üç boyutlu yazıcılar gerekiyordu. Geliştirdiğimiz yöntem sayesinde, üç boyutlu görüntüler üzerinde yapılan analizler ve ölçümlerle, cerrahinin tüm adımlarını milimetrenin onda biri hassasiyetinde planladık ve böylece hatalara, sürprizlere yer vermedik. Ortaya çıkan sonuç çok şaşırtıcıydı. Hastalar, tamamen eski görüntülerine kavuşmuş oldu."

Kişiye özel implantlarla birlikte kişiye özel cerrahi yöntemlerinin geliştirilmesine de katkı verdiklerini dile getiren Aktaş, böylece felç, kanama, hissizlik gibi büyük risklerin de ortadan kaldırıldığını söyledi. Aktaş, implantın kişiye özel tasarlanmasıyla kemikle implant arasında boşluk kalmadığını, vücudun implantı reddetmesinin önüne geçildiğini kaydetti. 

İmplantın vücutla uyumu sayesinde, hastada enfeksiyon riskinin azaldığını, iyileşme sürecinin hızlandığını, ameliyat ve anestezi altında kalınan sürenin yüzde 70'lere varan oranlara düştüğünü dile getiren Aktaş, protezin vücuda tam olarak uyumlu olması ve uygulamadaki teknik sayesinde hekim hatasının da ortadan kaldırıldığını belirtti. 

Kuntay Aktaş, kişiye özel implantların, sadece yüz bölgesinde değil, göğüs duvarı, omuz, diz, kalça, el, omurga gibi bölgelerde de kullanılmasının mümkün olduğunu, özellikle kanser nedeniyle ortaya çıkan kemik kayıplarında ve kompleks kırıklı trafik kazalarında çok sık ihtiyaç duyulan bu teknolojiyi yaygınlaştırma çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya’yı daha da güçlendireceğiz”
Konya’yı daha da güçlendireceğiz”
Konya Büyükşehir Belediyespor finalde
Konya Büyükşehir Belediyespor finalde