Sosyal Sigortalar Kurumunun (SGK) Medula provizyon sistemindeki iyileştirme çalışmaları nedeniyle bugün 19.00'dan itibaren 11 saat süreyle hastane, eczane ve optik işlemleri yapılamayacak.
Sistem 19.00'dan sonra devre dışı kalacağı için e-reçetesi olan hastaların ilaçlarını bu saate kadar almaları uyarısında bulunuldu.
SGK'nın kesintiye ilişkin duyurusunda, kurumun performans iyileştirme çalışmalarının devam ettiği, gelişen teknolojiye göre yazılım ve donanımların sürekli güncellendiği belirtildi.
Bu kapsamda yapılacak iyileştirme çalışmalarının bugün saat 19.00'da başlanması ve yarın saat 06.00'da (11 saat) (cumartesiyi pazara bağlayan gece) sonlanması şeklinde planlama yapıldığı kaydedilerek, işlem süresince sözleşmeli sağlık hizmet sunucularının, Medula uygulamalarında (hastane-eczane-optik) hiçbir süreçte işlem gönderemeyeceği bildirildi.
Duyuruda, Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT), "Medula sisteminden kaynaklanan nedenlerle provizyon alınamaması" maddesine istinaden kesinti süresince hastane ve eczanelerden manuel işlem gönderilebileceği belirtildi.
-"Vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz"
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Nurten Saydan, eczanelerde sigortalılara ilaç vermek için kullanılan Medula provizyon sistemdeki 11 saatlik kesintiden dolayı nöbetçi eczanelere gelen vatandaşlardan anlayış beklediklerini söyledi.
Medula iyileştirme çalışmaları eczane, hastane ve optik sistemlerini kapsayacağından tüm sağlık hizmeti sunucularının bu süre içinde sisteme giriş yapamayacağını ifade eden Saydan, "Elinde daha önce aldığı e-reçetesi olan hastalarımıza saat 19.00'a kadar reçetelerini yaptırmalarını öneriyoruz. Saat 19.00'dan sonra sisteme giriş yapılamayacağı için bu vatandaşlarımızın ilaçlarını almaları mümkün olamayacak" uyarısında bulundu.
-"24.00'ten sonra yapılması daha uygun olurdu"
Kurum tarafından 75 milyon vatandaşa ve 25 bin eczaneye hizmet veren bir sistemde güncellemelerin ve iyileştirmelerin yapılmasının doğal olduğunu dile getiren Saydan, "Ancak TEİS olarak kurumdan isteğimiz, gece nöbetlerinde hastanın daha az yoğun olduğu saatlerde, örneğin gece 24.00'ten sonra bu tür uygulamaların yapılması, hak sahipliğiyle ilaç bilgi ve muayene borcu ekranlarının yapılacak yedek sistemle açık tutulmasının sağlanmasıdır" şeklinde konuştu.
Gece 24.00' ten sonra yapılan güncelleme ve iyileştirme çalışmalarının hem vatandaşlar hem de onlara hizmet vermeye çalışan nöbetçi eczacılar için daha yararlı olacağını vurgulayan Saydan, "Bizler eczacılar olarak 7 gün 24 saat hizmet vererek vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Sistemin çalışmadığı süre boyunca nöbetçi eczanelerimizde bizden kaynaklanmayan sorunlar için vatandaşlarımızdan anlayış ve sabır bekliyoruz" ifadesini kullandı.
YORUMLAR