Eğitim sistemimiz matematik fobisi yarattı

Eğitim sistemimiz matematik fobisi yarattı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de eğitim sisteminin matematik fobisine neden olduğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yeni müfredatla bundan sonra matematiğin korkulan değil, sevilen bir ders haline geleceğini bildirdi.

30 Nisan 2014 - 15:07

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde düzenlenen Matematik Sergisi’nın açılışına katılan Işık, burada yaptığı konuşmada, kendisinin de bir matematikçi olduğunu ve hayatında matematiğin çok önemli yeri olduğunu söyledi. 

Bu programların Türkiye'de daha fazla yapılması gerektiğini dile getiren Işık, temel bilimlere ne kadar çok dikkat çekilirse ülkenin geleceğine yönelik o kadar hayırlı bir iş yapılmış olacağını ifade etti.

Bakan Işık, üniversite sınavında ilk iki tercihinin matematik olduğunu hatırlatarak, "Birinci tercihim Boğaziçi Matematik'ti, kazanmıştım ama yabancı dil barajı vardı o dönemde, girememiştim. İkinci tercihim ODTÜ Matematik Eğitim'di, orayı kazandım ve okudum. Kazanamasaydım, üçüncü tercihim Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'ydi, orayı kazanıyordum. Takdir-i İlahi, siyaset nasip oldu" diye konuştu. 

Siyaset yaparken de matematiğin kendisine çok katkısı olduğunu belirten Işık, sistemli, analitik düşünmeyi başaran, problem çözme mantalitesine sahip olan kimsenin her türlü sorunun üstesinden gelebileceğini söyledi. 

- "Matematik fobisini oluşturan, bizim eğitim sistemimiz" -

Türkiye'de en önemli sorunlardan birinin de matematik eğitimi olduğunun altını çizen Işık, toplumun önemli bir kesiminde matematik fobisi olduğunu ifade etti. 

Aslında matematiğin çok güzel ve zevkli bir ders olduğunu dile getiren Işık, şunları kaydetti:

"Aslında bizde matematik fobisini oluşturan, bizim eğitim sistemimiz. Çocuklarımızın bunda hiçbir suçu, günahı yok. Her yaş grubunda somuttan soyuta bir düşünme gelişimi vardır. Eğer siz, öğrencinin yaşıyla doğru orantılı olan somuttan soyuta gelişimi, eğitim müfredatına iyi yansıtmazsanız, çocuğun soyut algısı çok gelişmemişken ona soyut kavramları yüklemeye çalışırsanız, yavrularımızın çok önemli bir kısmını matematikten soğutursunuz, korkutursunuz, hatta matematik dediğiniz zaman insanlar kaçacak yer arar. Şu anda maalesef üniversite sınavlarında sıfır çeken öğrenci sayısının fazlalığını, bununla irtibatlandırmamız gerekiyor." 

- "Öğrencilere taklalar attırmanın gereği yok" -

Bakan Fikri Işık, Milli Eğitim Bakanlığının, müfredat basitleştirilmesi ile somut düşünceden soyut düşünceye geçiş aşamalarına paralel bir müfredat hazırladığını ve bildiği kadarıyla şu anda uygulamaya girdiğini bildirdi. 

"Artık öyle çok soyut formüller verip, öğrencilere taklalar attırmanın gereği yok" diyen Işık, artık somuttan soyuta geçiş aşamalarını çocuklara sevdiren bir anlayışın hakim olduğunu söyledi. Eğitimde ortaya konan bir programın sonucunu almak için uzun yıllar gerektiğine dikkati çeken Işık, bu anlamda iyiye gidişin olduğunu, bundan sonra matematiğin korkulan değil, sevilen bir ders haline geleceğini ifade etti. 

- İslam dünyasının son 300 yılındaki en önemli geri kalma sebebi -

Matematiğin sevdirilmesinin, ülkenin bilimsel çalışmalarına da önemli bir katkısı olacağını anlatan Işık, Katip Çelebi'nin bir sözünü ve anısını örnek göstererek, hukukçuların dahi matematiği iyi bilmeleri gerektiğini kaydetti. 

Dolayısıyla matematiği sevdirmenin Türkiye'deki en önemli önceliklerden biri olması gerektiğini belirten Işık, şöyle devam etti: 

"Şu anda Türkiye, teknolojide bir sıçrama yapmanın eşiğinde. Artık orta ve orta-yüksek teknolojiye geçmek, teknoloji geliştirmek zorundayız. Matematik olmadan, temel bilimler olmadan da teknolojinin gelişmesi mümkün değil. Hele hele İslam dünyasının son 300 yılındaki en önemli geri kalma sebebi, temel ve sosyal bilimlere verdiği değeri azaltmasıdır. Siz eleştirel düşünen, sorgulayan, hayata sadece basma kalıp yaklaşımlarla değil de hayatı anlamaya çalışan bilimlere değer vermezseniz, teknolojiyi geliştirmeyi başaramazsanız. Son 300 yılda İslam dünyasının girdiği girdap, maalesef bu girdaptır. Temel ve sosyal bilimlere değer vermemesidir. Felsefe eğer bir toplumda hak ettiği yeri almıyorsa, o toplumda gelişmenin uzun süreli, sürdürülebilir olmasının şansı yok. Matematik eğer bir toplumda hak ettiği yeri almıyorsa, o toplumun geleceğe güvenli bakma şansı yok." 

- Temel sosyal bilimleri tercih eden üniversite öğrencilerine burs verilmesi çalışması -

Bu nedenlerden dolayı Türkiye'nin ihtiyacı olan teknolojik sıçramada temel bilimleri çok önemli gördüklerini anlatan Işık, üniversitede temel bilimleri seçen veya bu alanda yan dal yapanlara ciddi tutarlarda burs vereceklerini söyledi. Bakan Işık, amaçlarının Türkiye'nin öğrenci niteliği açısından "en iyi" denilen kısmının temel bilimlere yönelmesini sağlamak olduğunu bildirdi. 

Bir sonraki aşamada ise temel sosyal bilimleri desteklemeyi planladıklarını anlatan Işık, bu konuda henüz karar verilmediğini ancak çalışmaların yürüdüğünü söyledi.

- "Ülkelerin kalkınmaları, bilim ve teknolojide sergiledikleri atılımlara bağlı" -

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Camuşcu da ülkelerin kalkınmalarının bilim ve teknolojide sergiledikleri atılımlara bağlı olduğunu ifade etti. 

Bu kapsamda yapılan kongreler ve fuarların da bilimsel faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynadığını anlatan Camuşcu, bugün gerçekleştirilen ve matematikle ilgili toplam 200'den fazla materyal ve projenin sergilendiği organizasyonun da Türkiye'de ilk olduğunu kaydetti. 

Matematikçiler Derneği (MATDER) Başkanı Prof. Dr. Ömer Akın da kalkınmayı gerçekleştirmek için önemli bir altyapıya ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu altyapının da temel bilimlerle atıldığını, mühendislik bilimleriyle uygulamaya geçirildiğini dile getiren Akın, sosyal bilimlerle ise toplumun refah ve huzurunun sağlandığını ifade etti. 

TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ise matematiğin, günlük yaşamın her alanında bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Cumhuriyetin 100. yılı için çok büyük hedefleri olduğuna işaret eden Yavuz, bunlara ulaşmanın tek yolunun ise sanayide orta teknolojiden orta-yüksek ve yüksek teknolojiye geçmek olduğunu kaydetti. Yavuz, bunu yapmak için de matematiğe daha fazla önem verilmesi ve yeni nesle matematiğin daha çok sevdirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Konuşmaların ardından Bakan Işık ve beraberindekiler, sergi alanındaki öğrencilerin projelerini inceledi. Projelerle tek tek ilgilenen Işık, öğrencilere başarılarının devamını diledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Eczane dışında ilaç almayın!
Eczane dışında ilaç almayın!
Konya'da bazı ilçelere kar tatili
Konya'da bazı ilçelere kar tatili