Görme engelliler yürürken çevredeki seslere göre, beyaz bastonun ucuyla zeminin durumunu kolay algılayarak ve üzerinde yürüdüğü kaldırımların, yolların veya diğer zeminlerin özelliklerini (kaygan, kavisli, toprak, kabartma izler) ayaklarıyla kolayca fark ederek yürümektedirler. Bazı görme engelliler ise beyaz baston kullanmadan kaldırım üzerindeki izleri takip ederek yönlerini bulurlar.
Hayatlarının büyük bir bölümünü yürüyerek geçiren görme engelliler kaldırımları, yaya geçitleri, alt ve üst geçitleri sık kullanırlar. Bu alanların kış mevsiminde karlı buzlu olmalarından dolayı görme engelliler için büyük tehlike oluşturmakta ayrıca, hafızalarında kayıtlı olan kaldırım üzerindeki izlerin karla ve buzla kapanmasından dolayı gidecekleri yönü kaybetmektedirler. Yaya geçitleri, kaldırımlar, üst geçit basamaklarının buzlanması normal vatandaşlara göre, görme engellerin daha kolay düşmelerine neden olmaktadır.
Kar ve buzla mücadele etmek sadece taşıt yollarını açmaktan ibaret değildir. Yaya kaldırımları, yaya alt ve üst geçitleri gibi yerlerin de açılması gerekirken çoğu zaman araç yolundaki karlar yayaların kullandığı alanlara kürenmektedir. Buzlanmayla mücadele etmede teknolojik buz çözücü kimyasal maddeler mutat olarak kaldırımlara ve yaya yollarına uygulandığında buzlanmadan önce tedbir alınmış olacaktır.
2002/58 sayılı Başbakanlık genelgesinde ‘”Olumsuz hava koşulları nedeniyle Valiliklerce okulların tatil edilmesi halinde aynı bölgedeki kamuda çalışan engelliler, ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmadan, belirlenen tatil süresince izinli sayılacaktır.” kararıyla engellilerin olumsuz hava şartlarından etkilenmemeleri amaçlanmaktadır.
Belediyelerin kış aylarında karlanma ve buzlanmaya karşı önlemleri gecikmeden uygulanmaları engelliler açısından son derece faydalı olacaktır.
Ayrıca İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararların geç kalınmadan zamanında duyurulması engellilerin hayatını kolaylaştıracaktır.
YORUMLAR