Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Gelecek Dönem Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tezer Kutluk, 15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyada her yıl 200 bin, Türkiye'de ise 3 bin çocuğun çocukluk çağı kanserine yakalandığını kaydetti.
Kanser tanısı öncesi çocuklarda genellikle bir aylık bir belirti bulgu dönemi olduğuna işaret eden Kutluk, ''Eğer hasta onkoloji uzmanına ulaşmadan önce çok dolaşmışsa ve gecikmişse ileri evrede kanser merkezine ulaşmış oluyor, bu da tedavi başarısını olumsuz etkileyen en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor, Bu nedenle erken tanı çok önemli '' şeklinde konuştu. Kutluk, ebeveynlere şu uyarılarda bulundu:
''Eğer çocuğunuzda uzun süre düzelmeyen veya tekrarlayan morarma var ise, açıklanamayan kanamalar, yaygın kemik ağrıları, vücudun herhangi bir bölgesinde açıklanamayan şişlikler, sebat eden ateş, karın şişliği, açıklanamayan baş ağrıları, sabah kusmaları varsa, göz bebeği beyaz gözüküyorsa o zaman bu belirti ve bulgular için bazı kanser türleri akla gelebilir. Bu belirtilerde mutlaka bir çocuk hekimine başvurulmalı''
-Çocuklarda görülen kanserler daha çok genetik kökenli
Erişkinlerde en çok akciğer kanseri, prostat, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri görülürken, çocuklarda daha çok genetik kökenli kanserlerin ön plana çıktığını bildiren Kutluk, çocuklarda görülen kanser türlerinde ilk sırayı lösemi, ikinci sırayı beyin tümörleri (astrositom, medulloblastom ve diğer beyin tümörleri), üçüncü sırayı lenfomaların aldığını kaydetti. Kutluk, bunu takip eden sık görülen tümörlerin de Nöroblastoma, Wilms tümörlerinin olduğunu ifade etti.
Kutluk, gerek çocuk gerekse erişkin kanserlerinde erken tanı için halkın bilgi düzeyinin ve farkındalığının artırılmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
YORUMLAR