CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, hukuk dışı delillerle sonuçlandırılan davalarda kesinleşen hükümlerin hem infazlarının durdurulması hem de yeniden yargılanmalarının başlatılmasını öngören kanun teklifini, TBMM Başkanlığı'na sundu.
Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na sunduğu, Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında Parlamento'da basın toplantısı düzenledi.
Yargı paketi ile bir çok konularda yargının takdir hakkını sınırlayan düzenlemeler getirildiğini, ancak teknik takip ve gizli tanıkla elde edilen delillerle sonuçlandırılan davalarda kesinleşen hükümlere ilişkin ise yasada herhangi bir düzenleme olmadığını belirten Tanrıkulu, "Yargı paketi ile özel yetkili mahkemeler kaldırıldı ve kesinleşmemiş dava dosyaları ağır ceza mahkemelerine gönderildi. Ancak asıl düzenleme ihmal edildi. Kamuoyunda büyük yankı bulan, hukuk dışı delillerle elde edilmiş davalarda verilen kesinleşen hükümlerin ne olacağı konusunda bir düzenleme getirilmedi. Getirilmemesinin nedeni de usul hükümlerinin geriye yürüyememesi prensibiydi" dedi.
Tanrıkulu, yeniden yargılama konusunun seçimlerden önce kamuoyunun ve siyasetin gündeminde olduğunu ifade ederek, "Aradan geçen zaman içerisinde de yeniden yargılama ile ilgili düzenleme yapılmadı. Türkiye'nin en büyük camiasından biri olan Fenerbahçe camiasının maruz kaldığı haksızlıklara ilişkin olarak 'adalete bir fenerde sen yak' kampanyası yürütüldü. Aziz Yıldırım ile ilgili olarak yeniden yargılama başvurusu var. Fakat bu başvuru, infazı durdurmadı" diye konuştu.
Bu nedenle yasadışı delillerle sonuçlandırılan davalarda kesinleşen hükümlerin yeniden yargılanmasını sağlayan kanun teklifinin TBMM Başkanlığı'na sunduklarını belirten Tanrıkulu, "Buradan Hükümete ve AK Parti'yi sesleniyorum: Kamuoyunun vicdanını yaralayan, hiç bir zaman da telafisi mümkün olmayacak bu sonuçların ortadan kaldırılması amacıyla, hukuk dışı delillerle elde edilen davalarda kesinleşen hükümlerin hem infazlarının durdurulması hem de yeniden yargılanmalarının başlatılması amacıyla bu teklifin gündeme alınmasını teklif ediyoruz. Bu, hem Fenerbahçe camiası hem de kesinleşen diğer dosyalar bakımından önemli bir yenilik sağlayacaktır. Eğer şubat ve mart ayında verilen sözler sözde kalmayacaksa, bu yasa teklifinin derhal gündeme alınması lazım" sözlerini sarf etti.
CHP'li Tanrıkulu, "4 eski bakan hakkında kurulan Soruşturma Komisyonu'na üye vermede, bu konuyla ilgili daha önce konuşmama şartının aranması" ile ilgili soru üzerine, "Görüş bildirmekle, komisyonda tarafsız görev yapma arasında bir bağlantı olmaması lazım. Siyasetçiler bu konu ile ilgili olarak mutlaka görüş ortaya koymuşlardır" dedi.
YORUMLAR