Antalya Kelebek Gözlem Grubu kurucusu Prof. Dr. Olcay Yeğin, kent çevresinde 177 kelebek türü belirlediklerini açıkladı.
Zengin bir fauna ve floraya sahip Antalya'da bulunan kelebek türlerini yaklaşık 20 yıldır gözlemleyen Yeğin ve eşi Gülten Yeğin, öğrencilerinin de katılmasıyla Antalya Kelebek Gözlem Grubu'nu kurdu. Grup, gözlemlerini profesyonel olarak fotoğraflayıp, tür tespiti yaptırdı. Böylece Antalya'da 177 kelebek türünün varlığı belirlendi.
Grup, Termessos, Koru Dağı ve Çimi Yaylası'nda özel izinlerle yaptıkları gözlemlerde tespit ettikleri kelebek türlerini fotoğraflayıp, kelebek üzerine en iyi kaynak olarak gösterilen "Collins Butterfly Guide" kitabının yazarları Tom Tolman ve Richard Lewington'a da onaylattı.
Prof. Dr. Yeğin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir bölgedeki kelebek sayısının belli bir seviyede olmasının, o bölgenin doğal olarak korunduğu anlamına geldiğini ifade etti.
Antalya Kelebek Gözlem Grubu'nun çalışmaları ile kentin tahrip edilmemiş doğal güzelliklerini tanıtmak, yaşatmak ve yetkililerin önlem almalarını sağlamayı amaçladıklarını anlatan Yeğin, "İngiltere'de 50, Danimarka'da 55, Finlandiya'da 125, Macaristan'da ise 150 tür kelebek bulunuyor. Türkiye'de ise sadece Antalya'da 177 tür gündüz kelebeğinin yaşadığını tespit ettik" dedi.
- Kelebek gözlemci sayısının artması lazım
Türkiye'de kelebek gözlemci sayısının artması gerektiğine işaret eden Yeğin, "İngiltere'de 10 bine yakın kelebek gözlemcisi varken, bu sayı Türkiye'de 300 ile 500 arasında. Türkiye'de kelebek gözlemcilerine resmiyet verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kelebek gözlemciliği resmi bir hüviyete bürünmeli ve belli derecede resmi kurumlardan destek görmeli, tanınmalı. 'Antalya’nın kelebekleri' konulu yüksek lisans bölümü de açılmalı" dedi.
YORUMLAR