Yokuş: TÜİK inandırıcılığını kaybetti

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunda TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili partisi adına söz alarak TÜİK'i eleştirdi.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla itibarını yitirdiğini belirtenİYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Enflasyon rakamlarının düşük gösterilmesi sayıları 30 milyona varan çalışanlar ile sayıları 14 milyona yaklaşmış olan emekli, dul ve yetimin hakkının alın terinin çalınması demektir.” dedi.

TBMM kürsüsünde milletvekillerine ve vatandaşlara seslenen İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş TÜİK eylül ayı itibarıyla enflasyon rakamlarını açıkladığını hatırlattı. Enflasyon rakamın yüzde 83'ü aştığını ifade eden Yokuş bağımsız kuruluş olan ENAG’ın ise aynı dönem için bir yıllık enflasyonu yüzde 186 olarak açıkladığını söyledi.

VATANDAŞIN CEBİ HER GÜN SOYULUYOR

TÜİK’in açıkladığı rakamın inandırıcılığı olmadığını ifade eden Yokuş, “Vatandaş hangi rakama inanacak? Devletin açıkladığı rakamlara mı, TÜİK'in açıkladığı rakamlara mı, bağımsız bir kuruluşun açıkladığı rakamlara mı? Yine, vatandaş aradaki yüzde 103'ü geçen farkı nasıl görecek? Aslında yaşayarak görüyor çünkü hepimiz biliyoruz ki vatandaşın cebi her geçen gün soyuluyor.

TÜİK GERÇEKTEN UZAK VE ŞEFFAF DEĞİL

TÜİK'in gerçeklikten uzak, şeffaflığı yansıtmayan bir kurum olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Yokuş, konuşmasında eski TÜİK başkanının enflasyon ile ilgili sözlerine yer vererek şu ifadeleri kullandı:

 “Niye bunu söylüyorum? Yıllarca TÜİK Başkanlığı yapmış olan eski bir bürokrat ‘TÜİK verilerine güvenmiyorum. Ülkemizde, en çok enflasyon rakamları tartışılıyor. Tüketici Fiyat Endeksi verilerine güvenmiyorum. Birincisi, üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında son otuz kırk yıllık veriye baktığımızda, makas hiçbir dönem 10 puanı geçmemişti; eylül ayı itibarıyla Üretici Fiyat Endeksi ile Tüketici Fiyat Endeksi arasında tam yüzde 69 fark var. Bu, şu demektir: üretici fiyat artırıyor fakat bunu satan esnaf hiç fiyat artırmadan sürekli zararına satıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Elbette olamaz. Ayrıca, fiyatların toplanmasında, enflasyonun hesaplanmasında müdahale var." diyor. ‘Fiyatları piyasadan derleyen görevlilere 'İnternetten bir ürünün fiyatını belirleyip bunu gireceksiniz.' talimatı veriliyor. Esas olan, her vilayetten ve belirlenmiş olan 225 ilçeden, on binlerce iş yerinden fiyat derleyerek enflasyon hesabı yapmaktır.’ diyor.

EMEKÇİLERİN ALIN TERLERİ ÇALINIYOR

Tüketici Fiyat Endeksinin emeklilerin, memurların, işçilerin aylık ücretlerinin verilmesinde temel alınan rakam olduğunu aktaran Milletvekili Yokuş, “Enflasyon rakamlarının düşük gösterilmesi sayıları 30 milyona varan çalışanlar ile sayıları 14 milyona yaklaşmış olan emekli, dul ve yetimin hakkının alın terinin çalınması demektir. TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranları gerçek piyasa koşullarını yansıtmadığı gibi hayatın olağan akışına da aykırılık gösteriyor. TÜİK eskiden enflasyon sepetini açıklarken sepetteki kalemleri ve ağırlıklı oranlarını da açıklıyordu ancak şimdi, enflasyon sepetini ve kalemlerini açıklamıyor. Bu durum bile TÜİK'in açıkladığı verilerin yanlış olduğu gösteriyor. Örneğin, TÜİK gıdada hangi ürünleri baz alıyor? Her haneye alınan yumurta ile belli bir kesimin alabildiği avokadonun ağırlık oranı nedir? Açıklanmayan kalemler üzerinden verilerle oynanıyor, böylece enflasyon da aşağıya çekilmiş oluyor; bu nasıl bir düzendir Allah aşkına?” ifadelerini kullandı.

BAŞKANLAR SÜREKLİ NEDEN DEĞİŞİYOR?

TÜİK’in 2016 yılına kadar bağımsız kararlar alan, başkanı istifa etmediği müddetçe görevini beş yıl boyunca sürdüren bir kurum olduğunun altını çizen Yokuş, “O yasayı da AK Parti çıkarmıştı, yani başkana beş yıl istifa etmediği sürece görevde kalma hakkı. Ama ne oldu? Şimdi, biliyorsunuz, artık yasa masa kalktı, Cumhurbaşkanlığı, başkanlık sistemi, Sayın Cumhurbaşkanı tam 3 defa TÜİK Başkanını değiştirdi, aldı. Özellikle son bir yılda 3 TÜİK Başkanının Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınması oldukça manidardır. Bu durum kurumun bağımsız ve tarafsız kalmadığının, talimatlarla kararlar aldığının en belirgin göstergesidir. Buradan soruyorum: Bu başkanlar neden değişiyor? Bağımsızlığını kaybeden ve sürekli başkan değişen bir kuruma güvenilebilir mi? ifadelerine yer verdi.

TÜİK’İ İTİBARSIZLIKTAN KURTARALIM

Resmi bir devlet kurumu olarak enflasyon rakamını açıklayan TÜİK'in açıkladığı rakamların tarafsız ve güvenilir olduğuna inanan kimsenin kalmadığını ifade eden Yokuş, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Ülkemizde vatandaşlar her geçen gün yüksek enflasyon karşısında eziliyor, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyorlar. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen, vatandaşın yoksulluklarına rağmen, çalışanların, emeklilerin hakları gasp edilmesine rağmen neden biz TÜİK üzerindeki bu gölgeleri kaldırmaktan imtina ediyoruz. Gelin, bu kamu kurumunu itibarsızlıktan kurtaralım. Gelin, AK Parti'nin bu kuruma müdahalesi konusundaki gölgeleri de aydınlığa çıkaralım. Gelin, bu araştırmamıza destek verin, gerçekler ortaya çıksın. Siz haklıysanız biz takdir ederiz, biz haklıysak memur, emekli hakkını alsın.”