Yerli Savunma sanayisinin temeli Huğlu'da başlıyor

Türkiye'nin savunma sanayisine önemli katkıları olduğunu söyleyen Huğlu Av Tüfekleri Kooperatif Başkanı Naci Tanık, Türkiye'nin tüfek ihtiyacının yüzde 70'ini Huğlu ve Üzümlü bölgesinde yaptıklarını söyledi.

Türkiye’nin tüfek üretiminde önemli sanayi kuruluşları olan Beyşehir’in Huğlu ve Üzümlü mahallerinde son yıllarda savunma sanayisi için önemli adımlar atıldı. Yerli ve milli savunma sanayisinde üretim yapacak olan Huğlu ve Üzümlü mahallerindeki gelişmeleri anlatan Naci Tanık, “Huğlu çok yakın gelecekte savunma sanayiinde önemli bir üs haline gelecek” dedi.

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatif Başkanı Naci Tanık, Huğlu bölgesi, Türkiye’nin av tüfeği üretiminin yüzde 70 inin gerçekleştirildiği yer olduğunu söyledi. , Yerli ve Milli Savunma Sanayimize katkı vermeye başlayan ve önümüzdeki dönemde bu katkılarını artırarak devam ettirtme kabiliyetine sahip olduklarını dile getiren Kooperatif Başkanı Tanık, “ Bölgenin sahip olduğu bu özellik göz önünde bulundurulduğunda, mevcut imkânların geliştirilmesi, eksiklilerin giderilmesi, gerekli teşvik ve desteklerin sağlanması ile birlikte çok yakın gelecekte savunma sanayiinde önemli bir üs haline geleceğine inanıyoruz.' dedi.

ÜLKEMİZİN YENİ PROJELERİNDE GÖREV ALMAK İÇİN HAZIRIZ.

Huğlu’da bu sektördeki imalatçılar ve Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi olarak hedeflarini açıklayan Tanık, “Av tüfeği imalatını ihmal etmeden, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın buyurduğu gibi, yakın gelecekte ülkemizin savunma sanayinde dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmaya katkı sağlayacağız. Bu şekilde ülkemiz sadece kendi ihtiyacımızı karşılamakla kalmayacak, bu alanda tüm dost ve kardeş ülkelerin de en önemli destekçisi ve tedarikçisi olacaktır. Ülkemizin bu önemli hedeflerinin gerçekleştirilmesinde Beyşehir, Huğlu, olarak 100 yıllık silah imalat kültürümüz, Makine ve teçhizat kapasitemiz, insan kaynaklarımız ve ustalığımızla bu alanda varız ve hazırız” dedi.

100 YILLIK TECRÜBEMİZ VAR

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatif Başkanı Naci Tanık, son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  direktifiyle Türkiye'nin savunma sanayinde her geçen gün artan yatırımları takip ettiklerini söyledi. Tanık, Savunma Sanayine yönelik ihracatın artması ve Türkiye'nin sıçrama yaparak ihracatta ilk 8 ülke içinde yer alması, Savunma sanayine yönelik yatırımların desteklenmesi kararı gibi gelişmeleri büyük bir memnuniyetle takip ettiklerini ifade ederek bölgedeki potansiyele değindi. Tanık, bölgenin bu alanda uzun yıllara dayanan tecrübesi, bölgede 100 yıllık silah imalat kültürü, makine ve teçhizat kapasitesi, uzmanlaşmış işgücü, ürün çeşitliliği, hali hazırda iç piyasanın ihtiyacının yüzde 70'inin bölge tarafından karşılanması gibi özelliklerin bulunduğunu söyledi.  Yivli silah üretme kapasitesi, yerleşmede İhtisas meslek lisesi ve Silah Teknikerliği Bölümüne sahip MYO'nun varlığı ve Silahların Test ve Analiz Laboratuvarı çalışmalarının başlayacak olmasının da bölgenin önemini artırdığına dikkat çeken Tanık, Ürünlerin yüksek kalitesi ve çeşitli özel üretimlerin yapılabilmesi gibi Türkiye’nin diğer bölgelerine göre üstünlüklerinin bulunduğunu ifade etti. Tanık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın koruma ekibinin MPT 76 kullandığını ve silahın en önemli parçasının bölgede imal edildiğini, bununla gurur duyduklarını dile getirdi.

TÜRKİYE'Yİ 2 NUMARA YAPAN HUĞLU VE ÜZÜMLÜ’DÜR.

Av tüfekleri sektöründe ülkemizin yaklaşık 140 milyon dolarlı ihracatıyla İtalya’dan sonra ABD’yi geride bırakarak 2. Sırada olduğunu ve vurgulayan Tanık, bu başarıda Huğlu ve Üzümlünün payının en az yüzde 50 olduğunu ifade etti. Ülkemizde yılda imal edilen 800-850 bin tüfeğin 400-450 bininin Huğlu ve Üzümlü de imal edildiğini ifade eden Tanık, bölgenin savunma sanayine entegrasyonu çerçevesinde bölgenin çok çabuk adapte olabileceğini ve MPT-76, MPT 55 VE Yivli Silah da iddialı olduğunu sözlerine ekledi.

SAHA ÇALIŞMALARI RAPORU TAMAMLANDI

Bölgede son dönemde yaşanan gelişmelere ve yaptıkları çalışmalara da değinen Tanık;Mevlana Kalkınma Ajansı ile yakın işbirliği içerisinde olduklarını, MEVKA uzmanları tarafından Konya, Beyşehir, Huğlu, Üzümlü bölgesinde saha araştırma çalışması yapılarak rapor haline getirildiğini söyledi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Kalkınma Bakanlığı, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı üst düzey yöneticileri, MKEK ve ASELSAN yetkililerinin bölgeyi de ziyaret ettiklerini söyleyen Tanık, Ekonomi Bakanlığı ile Konya Sanayi Odası-MEVKA işbirliğinde URGE Kümelenme çalışması yaptıklarını, Huğlu ve Üzümlüde ayrı ayrı Küçük Sanayi Sitesi çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü ifade etti.

YASAL ENGELLER KALKTI

KOMEK-İŞKUR ve KOSGEB işbirliği sonucu 60 Kişiye Girişimcilik Eğitimi Ve Sertifikalandırılması yapıldığından bahseden Tanık, SSI - Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçılar Birliği Temmuz olağan olağan toplantısının başlıklarını ele aldı. Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi'nin ev sahipliğinde Huğlu' da gerçekleştiğini söyleyen Tanık, Bölgenin bu alandaki iddiasını göstermesi açısından çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Bu toplantı sonucu, Yivli üretimin önündeki yasal engeller kaldırılması ve Bakanlar Kurulu Kararı ile mevcut Av Tüfekleri üretiminin 4. bölge desteklerinden faydalanabilecek orta yüksek teknolojili yatırım konuları arasına alınmasının çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Tanık emeği geçenlere teşekkür etti.

SANAYİ BÖLGESİ ÜLKE HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Kooperatif Başkanı Naci Tanık;  Ülkemizin Kendi Silahımız kendimiz yapalım politikası ile Bölgede de hızlı bir gelişmeler olduğunu belirterek 'Ortak akıl, istişare, birlik ve beraberlikle almakta olduğumuz mesafe küçümsenemeyecek hatta gurur duyulacak bir mesafedir.Ülkemizin ve Huğlu-Üzümlü bölgemizin daha iyi yerlere gelmesi için, bölgedeki arazi sıkıntısının aşılması ve Savunma Sanayine tam entegrasyonu noktasında çok önemli bir yerde duran Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesinin gerçekleştirilmesi, proje içerisinde Savunma Sanayi Müsteşarlığımızın ve MKEK' nün kurumsal olarak, müteşebbis olarak Ankara Kahramankazan ve Kırıkkale deki örneklerde olduğu gibi yer alması ülke ve bölge hedeflerinin daha çabuk gerçekleşmesi noktasında kilit öneme sahiptir. Mesele memleket meselesi olduğu için 104 yıllık tecrübe içinde çalışıyoruz. Bu noktada, evvela Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımız ve Bakanlar Kurulumuza, özellikle AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu ve Ziya Altunyaldız önemli katkılar sağlamıştır. Bununla birlikte Meclis Komisyon Başkanlarımıza, Milletvekillerimize, tüm devlet yetkililerimize güveniyoruz ve bugüne kadar verdikleri destekler için teşekkürlerimizi sunuyoruz ' dedi.