Yargının yükü azalacak

Yasal düzenleme ile vatandaşın bilgisi dışında telefon aboneliği yapanlara idari para cezası verilecek ve 12 bin işletme hakkında "evrakta sahtecilikten" açılmış 600 binden fazla dava dosyası ortadan kalkacak.

Yeni yasal düzenleme ile vatandaşın bilgisi dışında telefon aboneliği yapan yaklaşık 12 bin işletmeye  "evrakta sahtecilikten" açılmış 600 binden fazla dava dosyası ortadan kalkacak. Böylece hem yargının iş yükü azalacak hem de idari para cezasının uygulanmasıyla devletin kasasına yaklaşık 1 milyar lira girecek.

Resmi Gazetede dün yayımlanan "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", Türkiye'de yaklaşık 12 bin cep telefonu işletmecisi şirketin "evrakta sahtecilik" suçlamasından kurtulmasını sağlayacak.

Türkiye'de telefon aboneliği işlemleri, 2008 yılında yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Kanunu ile düzenlendi. Ancak cezalara ilişkin bu yasada bir madde bulunmadığı 2000-2010 yılları arasında ticari amaçlarla başkaları adına cep telefonu IMEI kaydı yapan veya yaptırılan işletme sahipleri hakkında Türk Ceza Kanunundaki "evrakta sahtecilik" suçlamasıyla dava açıldı. Bu tür dava dosyası sayısının 600 bini aşması üzerine konunun çözüme ulaşması, ekonomik suça ekonomik ceza verilmesi ve mahkemelerin iş yükünün azaltılması için yeni bir düzenlemeye gidilmesine karar verildi. Yeni yasanın 104 ve 105. maddeleriyle Elektrik Haberleşme Kanununun ilgili maddeleri düzenlendi. 

Yasaya göre, kişinin bilgisi ve rızası dışında işletmeci veya adına iş yapan temsilcisi tarafından abonelik tesisi veya işlemi veya elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt işlemi yapılamayacak ve yaptırılamayacak; bu amaçla gerçeğe aykırı evrak düzenlenemeyecek, evrakta değişiklik yapılamayacak ve bunlar kullanılamayacak. Gerçeğe aykırı evrak düzenlemek veya değiştirmek suretiyle kişinin bilgi ve rızası dışında tesis edilmiş olan abonelikler kullanılamayacak. Bu maddelere aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanacak. 

Bu maddelerin yürürlüğe girmesiyle cep telefonu ticareti yapan yaklaşık 12 bin işletme hakkında yargıya intikal etmiş 600 binden fazla dava dosyası ortadan kalkacak. Bu dosyaların her birine uygulanacak idari para cezasıyla da devlet yaklaşık 1 milyar lira gelir elde edecek.

- "Ciddi bir mağduriyet yaratıyordu"

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dursun, düzenlemeyle yargı üzerinde yük yaratan ve cep telefonu konusunda faaliyet gösteren firmaları zor durumda bırakan önemli bir sorunun ortadan kalktığını söyledi.

Elektronik Haberleşme Kanununun yürürlüğe girmesinden bu yana bu konuda neredeyse hiç vaka bulunmadığını aktaran Dursun, düzenlemenin 2010 yılı öncesinde yaşanan olumsuzlukları gidereceğine dikkat çekti. Yasadaki ilgili maddelerin suçun şahsiliğini ortaya koyduğunu, ekonomik suça ekonomik ceza getirdiğini ve yargıyı yaklaşık 600 bin dosyadan kurtardığını vurgulayan Dursun, "Abonelik işlemlerini düzenleyen söz konusu kanun yeterli açıklıkta olmadığı için binlerce bayi ve yönetici Türk Ceza Kanunu yargılanır olmuştu ve bu ciddi bir mağduriyet yaratıyordu. Önceden firma sahipleri 'yetkili' diye yargılanıyorken, torba yasayla hatayı yapan şahıs yargılanacak" diye konuştu.

Cep telefonu IMEI numarası ve abonelik kayıtlarıyla oluşan bu tür vaka sayısının çok fazla olmasının da yargıda ön yargı oluşturduğunu dile getiren Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü: