TÜSİAD'dan yabancı sermaye uyarısı
TÜSİAD Başkanı Yılmaz, ihale yasası onlarca kez değiştirilen bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Hukukun üstünlüğüne riayet edilmeyen, yargı mekanizması AB normlarında çalışmayan, düzenleyici kurumlarının bağımsızlığına gölge düşen, vergi cezaları veya başka türlü cezalarla şirketlerinin üzerinde baskı kurulan, ihale yasası onlarca kez değiştirilen böyle bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir" dedi.
Yılmaz, TÜSİAD'ın 44. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Torba Tasarı'nın internette sansür uygulamalarını artıracak nitelikte bir düzenlemeye doğru yöneldiğini savundu.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) düzenleyen yeni kanun teklifinden büyük rahatsızlık duyduklarını vurgulayan Yılmaz, "Hem 1982 Anayasası'na ilişkin, hem de 2010 Anayasa değişikliğinde sakıncalarına işaret ettiğimiz, HSYK modelini bugün bir kez daha değiştiren gündemdeki kanun teklifi, son günlerde izlediğimiz çatışmayı, yürütmenin yargı üzerindeki etkisini biraz daha artırarak aşmaya çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.
Muharrem Yılmaz, farklı ton ve dozlarda da olsa, yaşanmakta olan siyasal, toplumsal ve kültürel kutuplaşmaların, giderek herkesin aklını ve gönlünü esir alacağını ve toplumdaki 'biz' duygusunun zedelenip parçalanacağını söyledi.
Yılmaz, dış politikanın duygusallıktan uzak, dünya gerçeklerini dikkate alan bir zemine oturması gerektiğini de vurguladı.
- TÜSİAD'dan 10. öncelikli alan
Yılmaz, konuşmasında Türkiye'nin gündeminde olması gereken, 10 öncelikli alanı ve bu alandaki beklentilerini şöyle sıraladı:
"Mevcut Siyasi dalgalanmanın ve 2014 yılında gerçekleştirilecek seçimlerin muhtemel ekonomik etkilerini bertaraf ederek yeniden yüksek büyüme patikasına dönülmesi; yargı bağımsızlığı tartışmasının Kopenhag siyasi kriterleri çerçevesinde çözülmesi; Türkiye'yi terör ve şiddet ortamından kalıcı bir şekilde arındıracak olan 'Çözüm Sürecinde' şeffaf, kararlı ve somut adımlar atılması; AB müzakere fasıllarında, başta yargı ve adalet sistemi ile ilgili olan 23. ve 24. başlıklar olmak üzere, en az 3-4 yeni başlık açılması; seçim sisteminin 2015 yılı genel seçimlerinde uygulanmak üzere, çağdaş normlar çerçevesinde gözden geçirilmesi ve özellikle yüzde 10 barajının indirilmesi.
Merkez Bankası'nın yüzde 5 olan sene sonu enflasyon hedefini yakalaması; rekabet gücünün teknoloji ve inovasyon temelli olarak yükselmeye odaklanılması ve bu yönde destekleyici mevzuatın geliştirilmesi. 21. yüzyıl becerilerini kazandıracak çağdaş normlar ile şekillendirilmiş uzun erimli eğitim politikalarının yürürlüğe konması. İnternet düzenlemeleri başta olmak üzere ifade, toplantı ve gösteri yürüyüşü gibi temel hak ve özgürlüklerin alabildiğince genişletilmesi. İtibarı, sürdürülebilirliği ve refahı gözeten bir dış politika anlayışının benimsenmesi."