Türkiye yerli otomobilde kararlı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye şu anda bir otomobili, kamyonu, otobüsü yüzde 100 yerli üretebilecek kapasiteye sahip. Üretiyor zaten" dedi.

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye şu anda bir otomobili, kamyonu, otobüsü yüzde 100 yerli üretebilecek kapasiteye sahip. Üretiyor zaten" dedi.

Genç Türkiye Zirvesi'nin "İnovasyon Ekonomisi" başlıklı oturumunda Zeybekci, Türkiye ekonomisinin gelişim süreci, inovasyon ve yerli otomobil gibi konulara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Türkiye'nin yerli otomobil için yeterli kabiliyeti olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak Türk otomobili kullanmak istediğini belirten Zeybekci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümetin yerli otomobil üretimi konusunda kararlı duruşu olduğunu anlattı.

Zeybekci, "Türkiye şu anda bir otomobili, kamyonu, otobüsü yüzde 100 yerli üretebilecek kapasiteye sahip. Üretiyor zaten, Türkiye yüzde 100 yerli motor yapıyor. şanzıman, diferansiyel gibi aktarma organlarını yüzde 100 yerli olarak yapıyor. Bu konularda yetenekliyiz artık ama Türk sanayisinin yüzde 100 yerli bir otomobili üretme zorunluluğu var. Ben bunun artık geri dönülmez bir noktaya geldiğini düşünüyorum. İnşallah yakın gelecekte Türkiye olarak bir arabamız, bir markamız olacak" diye konuştu.

80'li yıllarda merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la başlayan kalkınma hamlelerinin, daha yoğun olarak AK Parti iktidarları döneminde hayata geçirildiğini aktaran Nihat Zeybekci, ülkenin milli gelir ve ihracat açısından daha önce hayal dahi edilemeyen noktalara ulaştığını, dünyanın 17., Avrupa'nın 6. en büyük ekonomisi haline geldiğini söyledi.

Küresel ekonomik krizin de etkisiyle Türkiye ihracatının 150 milyar dolar seviyesinde fazla oyalandığını kaydeden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Burada biraz yorulduk, tıkanmaya başladık, işte burada yeni bir inovasyon, yeni bir heyecan, yeni bir girişimcilik dönemine başlamamız gerekiyor. Biz ya kadar, bu noktaya kadar fasoncu olarak geldik. Teknolojisini, patentini, rengini, tasarımını, markasını, dünyada yerleşimini başkalarının yaptığı ürünleri üreterek geldik. Uygulamaya konulan yapısal reformlar gençlerin önüne çeşitli fırsatlar çıkarıyor. İnovasyon ve Ar-Ge Türkiye'nin yakın geleceğinde çok konuşulacak, büyük başarılar getirecek."

Türkiye'nin stratejik konumu ve girişimci insan kaynağı sayesinde Orta Doğu ve Afrika coğrafyasında yeni bir akım başlatabilecek pozisyonda bulunduğunu dile getiren Zeybekci, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik anlamda yükseliş döneminin süreceğini kaydetti.

 

- Eller direksiyonda olmadan sürüş keyfi

 

Oturumda gençlere otomotiv sektöründeki inovatif akımları anlatan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da enerji kaynaklarının azalmasıyla tüm endüstriler gibi otomotiv sanayinin de dönüşüm süreci yaşadığını, sektörde birleşmelerin arttığını, enerji tasarrufuna dayalı üretim modelinin ön plana çıktığını kaydetti.

Modern toplumda vakit problemi yaşayan sürücülerin direksiyonda harcadığı süreyi kısaltmayı hedeflediklerini aktaran Aybar, "Çalışmalar insanların harcadığı vakti kısaltma yönüne odaklanmış durumda.  2020 yılından itibaren artık otomobillerin içinde otonom sürüş konseptini göreceğiz. Böylece direksiyonda insanların eli olmadan ulaşım sağlanabilecek. Çok değil 2020 yılında, belki biraz daha önce bu teknolojiyi yollarda göreceğiz" diye konuştu.

Avea Kıdemli IT Direktörü Egemen Kurdoğlu da şirketinin inovasyon odaklı çalışmalarına ilişkin bilgi vererek, Avea'nın girişimci gençlere AveaLabs ile eğitim imkanı sunduğuna değindi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise dünyada ticari tüm ilişkilerin artık inovasyon ekseninde geliştiğini belirterek, "Ar-Ge ve inovasyonu ön plana çıkarmak gerekiyor. Artık yalnız finansa dayalı işler de bir şey ifade etmiyor, fikir her zaman finansın önünde, fikriniz varsa finansmanı bir şekilde bulursunuz" dedi.