Türkiye susuz kalmayacak

Bakan Eroğlu, illerde herhangi bir su problemi olmayacağını belirterek, kesintisiz su verileceğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "2014 yılında bir kuraklık olabileceğini tahmin ederek 2007 yılı sonunda bütün illerin su meselesini baştan sona ele almak için 30-40 yıllık, büyük bir eylem planı ele aldık. Büyük bir hareketle art ardına eylem planları hazırladık. Şu anda inşaatı devam eden, su ihtiyacı olmayıp da 2040-2050 yılına kadar suyu eksik olan illerimiz var, onları da tamamlıyoruz. İllerde herhangi bir problem olmayacak. Kesintisiz su vereceğiz, onu özellikle vurgulayayım" dedi.

Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki barajlarda ortalama yüzde 45 civarında bir doluluk olduğunu kaydetti.

İlden ile bu oranın değiştiğini belirten Eroğlu, barajların değişik maksatla kullanıldığını, bu barajların bir kısmının içme suyu temininde, bir kısmının sulama suyu temininde, bir kısmınında hidroelektrik enerji üretiminde kullanıldığını aktardı. 

Eroğlu, bu barajlarda hemen hemen Türkiye ortalamasındaki doluluk oranının yüzde 45 civarında olduğunu ifade etti. 

Geçen yıl kasım, aralık ve bu yıl ocak ayının başlarında, yağışlarda bir azalma meydana geldiğine dikkati çeken Eroğlu, "Bazı bölgelerde ortalama yüzde 25'e kadar bir azalma, bazılarında yüzde 10 civarında bir azalma meydana geldi. Biz de bu konuda gerekli tedbirleri aldık. İçme suyu için büyük bir eylem planı hazırlamıştık, hiçbir şehrimizi susuz bırakmayacağız. Bununla ilgili A, B, C planlarımız var. Biz büyük düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'de bazı yılların kurak bazı yılların da sulak geçtiğinin bilgisini veren Eroğlu, şöyle konuştu: 

"1972 yılında büyük bir kuraklık olmuş. Arkasından ben İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü olduğum yıl 1994'te, çok şiddetli bir kuraklık oldu. Biz İstanbul'a kuraklığa rağmen su verdik. 2000 yılında ve 2007 yılında yine bir kuraklık oldu. 2014 yılında bir kuraklık olabileceğini tahmin ederek 2007 yılı sonunda bütün illerin su meselesini baştan sona ele almak için 30-40 yıllık büyük bir eylem planı ele aldık. 30-40 yıl sonrası için çalışma yaptık. O zaman gördük ki pek çok şehir susuzmuş. Valimizin memleketi Çorum mesela. Kars, Edirne, Mardin, Siirt, İzmir, Mersin, Çankırı, Sivas, Afyonkarahisar... Yani aşağı yukarı 56 şehrimizde su problemi olduğunu tespit ettik. Büyük bir hareketle ard ardına eylem planları hazırladık. Şu anda inşaatı devam eden, su ihtiyacı olmayıp da 2040-2050 yılına kadar suyu eksik olan illerimiz var, onları da tamamlıyoruz. İllerde herhangi bir problem olmayacak. Kesintisiz su vereceğiz, onu özellikle vurgulayayım."

Her yıl sulama suyu durumunu da dikkate aldıklarını dile getiren Eroğlu, bu maksatla şu anda bir şey söylemenin erken olduğunu, bir şey söylemeye gerek olmadığını vurguladı.

Sulama suyu için barajların olduğunu ve bunların yüzde 45 oranında bir doluluğa sahip olduğu bilgisini veren Eroğlu, şöyle devam etti: 

"Modern sulama sistemlerini kurduk, o bakımdan bir avantajımız var. Yağışlar da geliyor. Dün başladı, bugün de özellikle Doğu Anadolu'da, Türkiye'nin kuzeyinde bir yağış var. Cuma günü, sadece Ege ve Karadeniz'in bir kısımlarında yağış var ama cumartesi,pazar günü yağışlar devam edecek. Çarşambaya kadar kimi yerde sağanak, kimi yerde aralıklı olarak yağışlar var. Biz hazırlığımızı yaptık. Suyu iyi yönetiyoruz. Su yönetimi konusunda iyi bir çalışmamız var."

Eroğlu, "Afyonkarahisar'ın AK Parti'den ilçe ve belde belediye başkan adaylarının ne zaman açıklanacağı" yönünde ki bir soruya ise, "Bu hafta sonuna kadar açıklanacak. Genel merkez karar verecek" dedi.