Türkiye memnun

Dışişleri Bakanlığı, SMDK'nın Cenevre-2 Konferansı'na katılma kararından memnuniyet duyulduğunu açıkladı.

 Türkiye'nin, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Cenevre-2 Konferansı'na katılması yönünde aldığı karardan memnuniyet duyduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, SMDK'nın dün düzenlenen Genel Kurul Toplantısı'nda, 22 Ocak 2014'te başlayacak Cenevre-2 Konferansı'na katılınması yönünde aldığı karardan memnuniyet duyulduğu ifade edildi.

Açıklamada, Suriye halkının meşru temsilcisi SMDK'nın, aldığı bu karar ile siyasi çözümden yana tutumunu, rejimin 3 yıla yakın zamandır süregiden mezalimine karşın demokratik ve barışçıl bir Suriye hedef ve iradesini ortaya koymuş bulunduğu belirtildi.

Cenevre-2 Konferansı'nın, Suriye ihtilafına siyasi çözüm bulunması yolunda önemli fırsat teşkil ettiğine değinilen açıklamada, bu fırsatın doğru şekilde değerlendirilmesi, Suriye halkının acılarının bir an önce dindirilmesi ve şiddetle bastırılmaya çalışılan meşru taleplerinin gerçekleşmesi için ilgili tüm taraflara ve uluslararası topluma bu süreçte ciddi görev ve sorumluluklar düştüğü vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bunlardan ilki, BM Genel Sekreteri tarafından da açıklandığı üzere, Cenevre-2 Konferansı'nın nihai amacını oluşturan 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre Bildirisi'nin tam olarak uygulanmasını sağlayacak siyasi değişim sürecinin temellerinin atılmasıdır. SMDK'nın bugün aldığı karar, sadece muhalefetin demokratik olgunluğunu göstermekte kalmayıp, aynı zamanda Cenevre Bildirisi'ne olan bağlılığını da teyit etmiştir. Buna mukabil, rejimin Cenevre Bildirisi'nin özünü teşkil eden bu hususu reddeden bir yaklaşım içerisinde olduğu müşahede edilmektedir. Rejim, bu suretle siyasi çözüme ne kadar uzak olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. On binlerce Suriyelinin halen varil bombalarına maruz kalmasının ve açlığa mahkum edilmesinin kabulü ve izahı mümkün değildir.  

 Cenevre sürecinin başarısı, tarafların Cenevre Bildirisi temelinde bir geçiş yönetimi oluşturulmasına yönelik olarak yapıcı ve Suriye halkının iradesini dikkate alan bir yaklaşım sergilemelerine bağlıdır. Sürecin istismarına, oyalama taktiklerine ve rejimin uzun zaman önce kaybettiği meşruiyeti yeniden elde etmek için nafile çaba içerisine girmesine müsaade edilmemelidir.  Oluşturulacak geçiş yönetimi, ancak güvenlik kurumları üzerinde kontrol dahil tam icrai yetkilerle donatıldığı takdirde demokratik bir Suriye inşasına zemin hazırlanabilecektir."

Açıklamada, ayrıca Türkiye'nin, bu anlayış çerçevesinde Cenevre-2 Konferansı'na katılacağına ve siyasi çözüm yönündeki faaliyetlere katkıda bulunacağına işaret edildi.