Türkiye Madende mahsur kalan işçiler için dua ediyor...

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı saat 23:55 sıralarında yaptığı açıklamada madende 75 yaralı ve 157 kaybımız olduğunu söyledi..

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki özel bir şirkete ait kömür ocağında bugün saat 15.30'da trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Galeride elektriklerin kesilmesi nedeniyle asansörler çalışmadığı için onlarca işçi aşağıda mahsur kaldı.

İLK AÇIKLAMA KAYMAKAMDAN GELDİ

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, yerin 2 bin metre altındaki madende patlama sonrası yangın çıktığını söyledi. 20 kişinin ocaktan kurtarıldığını belirten Atçı, "En az 200-300 kişi mahsur kaldı" diye konuştu.  Olay sonrası bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Madende yoğun duman var, ekipler yangına müdahale etti.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı  Cengiz Ergünsaat 23:55 sıralarında yaptığı açıklamada, şu ana kadar ellerindeki bilgilere göre yaralı sayısın 75, şu ana kadar 157 kişinin de can verdiğini söyledi.
Belediye Başkanı  Ergün, maden ocağında bulunan işçi sayısının 580 olduğunu, 75 madencinin yaralı olarak kurtarıldığını, ölü sayısında artış olacağı endişesini taşıdığını söyledi.
 
 
Madenden işçiler çıkarılmaya başlandı
 
Saat 20.00'den sonra madenin içinde  mahsur kalan işçilerden bazıları sağ olarak çıkarılmaya başlandı.
Eynez mevkisindeki bir maden ocağında trafoda çıkan yangın sonrası  yerin 2 kilometre altında mahsur kalan işçileri kurtarmak için uzman ekiplerin  çalışması devam ederken, mahsur kalanlardan bazıları arama kurtarma ekiplerince  çıkartılmaya başlandı.
Madenden çıkan her işçi, yakınları tarafından alkışlarla karşılandı.  İşçilerin bir bölümünün yürüyerek çıktığı, sedyeyle çıkarılan bazı işçilerin ise  hayati tehlikesinin bulunmadığı gözlendi. Çıkarılan işçiler, maden önünde  bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor.
 
SAAT 21.00: 21 İŞÇİ ÇIKARILDI
 
Saat 21.00 sıralarında ocaktan 21 işçi çıkarıldı. Madenden yürüyerek çıkan işçilerden bazılarının isimleri maden ocağı  önünde bekleyen vatandaşlara ilan edildi. 
 
Bu işçilerin isimleri şöyle: 
 
"Ahmet İnanç, Süleyman İnce, Vedat Kılıç, Onur Ergün, Halil İbrahim  Adak, Osman Yıldırım, Yusuf Emre Uğur, Eset Çevik, Mehmet Ali Dinçer, Zeki  Özdemir, Fazlı Barış, Serdar Güney, İnan Akbulut, Tolga Söğüt, Şakir Yakut, Recep  Karabulut, Veysi Yardımcı ve Cengiz Yıldırım." 
 
AFAD'DAN AÇIKLAMA: 17 ÖLÜ, 11 YARALI, 200'ÜN ÜZERİNDE...
 
Gelişmelerle ilgili son açıklama AFAD'dan geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada 5 olarak açıklanan ölü sayısının 17'ye yükseldiği bildirildi. Açıklamada 11 işçinin yaralı olduğu, 8 işçinin madenden yara almadan çıkarıldığı, 200'ün üzerinde işçinin de madende mahsur kaldığı kaydedildi.
 
BAKANLIK: TESİSTE TEFTİŞ YAPILMIŞTI
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Manisa’nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlamasıyla ilgili açıklama yapıldı.
 
“Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. işyerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihinde de iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı ve mevzuat aykırı bir durum görülmediği, ayrıca işyerinde 25 Temmuz 2013 tarihinden itibaren 9 iş güvenliği uzmanı, 3 işyeri hekiminin çalıştığı tespit edilmiştir. Olayın ilk başından itibaren müfettişlerimiz olay yerindedir. Bakan Yardımcımız ve Teftiş Kurulu Başkanımızda olay yerine hareket etmiştir. Maden ocağında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyoruz” denildi.
 
ŞİRKETTEN İLK AÇIKLAMA GELDİ
 
Manisa Soma'da gerçekleşen elim kazayla ilgili Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından basın açıklaması yapıldı.
 
Yapılan açıklamada, patlamaya ilişkin inceleme ve araştırma yapıldığı belirtilerek, "Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz" ifadelerine yer verildi.