Türkiye'deki petrol fiyatları etkilenmeyecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanıYıldız, dünya piyasalarındaki genel petrol fiyatlarıyla brent petrol fiyatları arasındaki makasın daraldığını belirterek, "Türkiye'deki fiyatlar bundan fazla etkilenmeyecek" dedi.

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünya piyasalarındaki genel petrol fiyatlarıyla brent petrol fiyatları arasındaki makasın daraldığını belirterek, "Şahsen görüşüm şudur, Türkiye'deki ham petrol fiyatlarının bundan çok fazla etkilenmeyeceği" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yıldız, Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Toplantısı'ndaki konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ABD'de soğuk hava koşullarının petrol fiyatlarına (brent petrol) etkisinin Türkiye'ye yansıması konusundaki soru üzerine Yıldız, Teksas'taki brent petrolle alakalı hareketlenme görüldüğünü belirterek, "Dünya piyasalarındaki genel petrol fiyatlarıyla brent petrol fiyatları arasındaki makasın daraldığını görüyoruz. ABD'deki soğuk hava koşulları, özellikle firma bazındaki fiyatları önemli ölçüde hareketlendirdi. Şahsen görüşüm şudur, Türkiye'deki ham petrol fiyatlarının bundan çok fazla etkilenmeyeceği. Çünkü dünyadaki 90 milyon varillik günlük tüketimin çok fazla değişmediği, arz noktalarıyla alakalı üretim merkezlerinin de bundan çok etkilenmediğini görüyoruz" dedi.

Ham petrolün varil fiyatının şu anda 108-109 dolar civarında olduğunu kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

"Parite belki ham petrolün kendisi kadar bizi ilgilendiriyor. Bundan iki hafta önce, Türkiye'de siyasi istikrarı tehdit eden yapının geldiği noktada 2.28'ler 2.30'lar civarında dolar paritesi görmüştük. Şu anda 2.18'ler civarında. Türkiye'deki siyasi istikrarın kalıcı olduğuna ve daha da artacağına inanıyorum. Uluslararası sermayenin Türkiye karşısında duruşunun da 17 Aralık öncesinde bulunduğuna inanıyorum. Bazı etkilenmeler oldu ama bunları Türkiye rahatlıkla atlatabilecek durumda. Biz enerji sektöründeki bütün yatırımcılarımıza bunu özellikle tavsiye ediyoruz. Ham petrol fiyatları ve dolar paritesiyle alakalı rakamlar daha da uygun noktalara gelecek, diye umuyorum. Doların 2.10'lar veya onun biraz altındaki rakamı yakalamasıyla enerji sektörü üzerindeki maliyetlerin daha da hafifleyeceğine inanıyorum."

Irak'ın kuzeyindeki petrol konusunda yapılacak görüşmelere ilişkin bir soru üzerine Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın refakatinde geçen hafta görüşme yapıldığını, heyetlerin görüşmelerinin bu hafta da süreceğini söyledi. Erbil ile Bağdat arasındaki görüşmelerin devam ettiğini anlatan Yıldız, "Top şu anda Bağdat ve Erbil'de. Onların bir varlığı paylaşacak noktayı yakalamaları gerekiyor. Yokluğu paylaşmanın taraflara bir şey getirmediğini görüyoruz. Varı paylaşmak lazım. Türkiye her zaman bu manada olumlu katkısını sürdürmeye devam edecek" dedi.

- Kerkük-Yumurtalık hattında petrol akışı başladı

Kerkük-Yumurtalık ham petrol hattında zaman zaman kesilen petrolün bugün akmaya başladığını belirten Yıldız, Irak tarafındaki teknik arıza ve saldırılar nedeniyle 12 gündür petrol akışı olmadığını hatırlattı.

Amaçlarının Irak'ın normalleşmesini sağlayacak petrol üretiminin ve üretilen petrolün iletilmesinin Türkiye gibi istikrarlı bir ülke üzerinden sağlanması olduğunu ifade eden Yıldız, "Bağdat'tan ve Erbil'den yapılan açıklamaların birbirini daha iyi anlayan bir yapı içine kurulduğunu görüyoruz. Merkezi Irak hükümetiyle alakalı petrolden bahsediyorum. Şu anda 400-450 bin varilleri geçen, Kuzey Irak'tan gelen ham petrolün akışı belli aralıklarla devam ediyor" diye konuştu.

Rutin halinde günlük 300-350 bin varillerin yakalanması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, boru hattının toplam kapasitesinin 1,5 milyon varil olduğunu, Irak'ı bunu yakalaması gerektiğini söyledi. Yıldız, "Anlaşma ham petrol boru hattından 3 yıl içinde yarısı geçmese bile taşıma ücretinin alınacağıdır. Taşıma ücretini madem Türkiye alacak, Irak'ın o zaman ham petrolünü taşıtarak bu ücreti ödemesi lazım" dedi. 

- Kıbrıs'taki petrol ve doğal gazın Türkiye üzerinden pazarlanması

Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis'ın Kıbrıs'taki petrol ve doğal gazın pazarlanmasının Türkiye üzerinden çok daha ekonomik olacağı açıklamasının hatırlatılması üzerine Yıldız,  şunları kaydetti:

"Rum yönetimi ve KKTC olumlu modda görüşmelerini sürdürüyor. Bunun birden fazla argümanı var. Biz, enerji sektörü açısından baktığımızda bu gelişmeleri olumlu buluyoruz. En fizibıl yol, Türkiye üzerinden geçen doğal gaz boru hattı yoludur. Türkiye bunun farkındadır. Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan avantajları hiçbir zaman istismar etmez. Ama bu yalnızca enerji sektörünün alacağı bir karar değil. Siyasi fizibilite oluştukça ekonomik fizibiliteler kıymete şayandır. O yüzden biz teknik çalışmaları yaptıktan sonra Sayın Başbakanımıza hükümetimizin başkanı olarak sunarız ve siyasi gelişmelerle harmanladığı kararını kamuoyuyla paylaşacaktır."

Doğal gaz fiyatları konusunda Türkiye ile İran arasındaki tahkim sürecine ilişkin Yıldız,  görüşmelerin yeni başladığını belirterek, tahkim heyetinin objektifliğine, tarafsızlığına inandıklarını ve güvendiklerini söyledi. Haklı olduklarına inandıkları için söz konusu davayı açtıklarını bildiren Yıldız, "İranlı kardeşlerimizle ticaretimiz devam eder. Doğal gaz kapasitemiz yeri geldiğinde artar ama para işini de kendi aramızda çözemiyorsak tahkim aracılığıyla çözeriz" dedi.

Yıldız, Bakanlık himayesinde EÜAŞ öncülüğünde TÜBİTAK ile yürütülen MİLRES projesinde rüzgar türbinlerinin imalatı konusunda son noktaya gelindiğini de belirterek, Türkiye'deki mühendisliğin rahatlıkla türbin üretecek seviyede olduğunu, proje için toplamda harcanacak bedelin 52 milyon lira olacağını anlattı.