Türkiye'de Pilot Proje

Selçuk Üniversitesi ile Türk Dış Ticaret Vakfı (TDV) arasında, dış ticareti bir meslek olarak hedefleyen Selçuk Üniversitesi öğrencilerine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.

Selçuk Üniversitesi ile Türk Dış Ticaret Vakfı (TDV) arasında, dış ticareti bir meslek olarak hedefleyen Selçuk Üniversitesi öğrencilerine yönelik işbirliği protokolü imzalandı. Türk Dışticaret Vakfı ile Selçuk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilecek ve Türkiye’de “Pilot Proje” olarak adlandırılan protokol ile öğrencilerin akademik eğitimleri, meslek yaşamlarına katkı sağlayacak bilgiler, uygulamalar ve pratiklerle zenginleştirilerek kariyerlerini yönlendirmelerine imkan tanınması hedefleniyor.

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğünde gerçekleştirilen protokol imza törenine Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Türk Dışticaret Vakfı ve Dünya Türk İşadamları Vakfı  Başkanı, Ulaştırma Bakanlığı Eski Müsteşarı Osman Ertuğrul Önen, Türk Dışticaret Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Genel Koordinatör Ömer Berki, Türk Dışticaret Vakfı Genel Sekreteri Mustafa Dik, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Vural Çağlayan, Yrd. Doç. Dr. Barış Koçer katıldı.

 ÖĞRENCİLERİN DIŞ TİCARET KARİYERİNE KATKI SAĞLAYACAK

Tarafların işbirliği dahilinde gerçekleştirilen protokolle Türk Dışticaret Vakfı tarafından yürütülen Uzaktan Dış Ticaret Eğitimi Programı’nın başta meslek yüksekokulları olmak üzere fakültelerin İktisat, İşletme, Hukuk ve Dış Ticaret bölümleri öğrencilerine sunulması ve eğitimlerinin hayatın içinden gelen bilgiler, uygulamalarla zenginleştirilmesi, bir mesleğe ve kariyere yönelmelerine katkı sağlaması amaçlanıyor. Protokol kapsamında ayrıca TDV, kendi teknik altyapısı ile 35 ders ve yaklaşık 100 ekrandan oluşan dış ticaret eğitim programını hizmete sunacak. Programa katılanlara eğitimler sonunda eğitim kiti ile sertifika verilecek.

 “UZAKTAN EĞİTİME BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Türk Dışticaret Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliklerine üniversite olarak çok önem verdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Üniversitelerin kendi içlerine kapalı olmalarının yerine paydaşlarıyla çeşitli aktiviteler yaparak büyümeleri ve gelişmelerinin daha doğru olacağına inanıyorum. İş dünyası da bunların başında geliyor. Bu açıdan bu protokolün öneminin farkındayız. Böyle bir işbirliği içerisinde olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. Örgün eğitimde 74 bini aşkın öğrencimizle zaten varız, uzaktan eğitimde de var olmak istiyoruz.” dedi.

“EĞİTİMLİ ELEMAN AÇIĞINI KAPATMAK İSTİYORUZ”

Vakfın çalışmaları ve yürüttüğü projeler hakkında bilgi veren Türk Dışticaret Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ertuğrul Önen ise, “ Dış ticaret günümüzde çok önemli bir hale geldi. Bugün 150 milyar dolarlık ihracat, 250 milyar dolarlık ithalatımız var. Bugünkü rakamlarda yani 400 milyar dolarlık bir büyüklükten bahsediyoruz. Bir de hedefimiz var. 2023’te 500 milyar dolarlık ihracattı yakalayacağız. Eğer ihracatımız 500 milyar dolar olursa muhtemelen ithalatımız 750 milyar dolar olacak. Yani 1 trilyon doların üzerinde bir büyüklükten bahsedeceğiz ve bu durum da Türkiye’deki her şirketi etkiliyor. Maalesef ki biz burada çok donanımlı eleman yetiştiremiyoruz. İnşallah bu protokol buna bir vesile olur ve dış ticaret sektörüne 'daha nitelikli eleman’ kazandırabiliriz. Belki de Türkiye’de bir model oluşturmuş oluruz.”

Ardından taraflar protokol metnini imzaladı. Tören sonunda Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, günün anısına konuklara Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün ‘Gönle Yolculuk’ kitabını hediye etti. Önen ise Rektör Gökbel’e Vakfın eğitim kitini ve basılı yayınlarını takdim etti.