Türk Dünyasının Unutulmaz Şahsiyetleri' anıldı

Mevlâna Üniversitesi Dil ve Edebiyat Kulübünün düzenlediği 'Türk Dünyasının Unutulmaz Şahsiyetleri: Bahtiyar Vahapzade, Cengiz Aytmatov ve Gurbannazar Ezizov' paneli Konevi Konferans salonunda gerçekleşti

Panele, Yrd. Doç. Dr. Kalmamat Kulamshaev, Yrd. Doç. Dr. Fatih Ordu ve Dr. Yaşar Karayunusoğlu konuşmacı olarak katıldı. “Fuzuliye sormuşlar: Sevmek imi daha değerlidir, sevilmek mi? Sevmek yanıtını vermiş. Neden demişler? Sevdiğine emin olabilesin diye cevaplamış. Gönülden sevgimize emin olduğumuz gönülden eğitimin adresi Mevlâna Üniversitemizin değerli akademisyenleri, öğrencileri ve değerli konuşmacılar panelimize hoş geldiniz” diyerek açılış konuşmasını yapan Dil ve Edebiyat Kulübü Başkanı Furkan Aydoğan, kulüp olarak birçok projeye imza attıklarını ve atmaya da devam edeceklerini belirtti.

En büyük sevdası Türkiye’ydi

Yıllarca Bahtiyar Vahapzade’nin yanında çalışan ve Vahapzade’nin manevi oğlum dediği Yrd. Doç. Dr. Fatih Ordu, Bahtiyar Vahapzade’nin akıllara kazınan hatıralarını anlattı. Vahapzade’nin müthiş bir dava adamı olduğunu belirten Ordu, 1992’de Rus tanklarına karşı durduğunu ve bu sebepten dolayı da tüm Azerbaycan halkının Vahapzade’nin arkasında durduğunu dile getirdi. Fatih Ordu, Vahapzade’nin Türk Dünyasının ortak dilinin Türkiye Türkçesi olmasını savunduğunu vurguladı. En büyük sevdasının Türkiye olduğunu ifade eden Ordu, “Ne zaman Türkiye konusu açılsa Bahtiyar Vahapzade hüngür hüngür ağlardı” dedi.

 

Eserlerinde hoşgörü ve adaletli olmak gibi kavramları işlemiştir

Panele konuşmacı olarak katılan Kırgız yazar Yrd. Doç. Dr. Kalmamat Kulamshaev, Kırgız Edebiyatı ve Cengiz Aytmatov’u anlattı. “Zahmetsiz rahmet olmaz” sözünde olduğu gibi Cengiz Aytmatov’un küçük yaşından itibaren müşkül bir hayat sürdüğünü belirten Kulamshaev, Aytmatov’un çocukluğundan beri yaşadığı acıları eserlerinde yansıttığını dile getirdi. Eserlerinde iyimserlik, hoşgörü, sabır ve adaletli olmak gibi kavramları işlediğini vurgulayan Kulamshaev, Aytmatov’un annesinin Tatar olması ve Rusya ile ilişkilerinden dolayı Rus Edebiyatı ve Batı Edebiyatı etkisinin eserlerinde görüldüğünü söyledi.

 

Beslenmesiz şairlik netice vermez

Doktorasını Gurbannazar Ezizov ve eserleri üzerine yapan Dr. Yaşar Karayunusoğlu, Türkmen Edebiyatını ve Türkmen şair Gurbannazar Ezizov’u anlattı. Türkmen şair Ezizov’un şiirlerinden bir kaçını okuyan Karayunusoğlu, Türkmen halkı için şair Ezizov’un çok büyük anlam taşıdığını belirtti. Türkmen dilini yansıtan en önemli şairlerden biri olduğunu vurgulayan Karayunusoğlu, bu bakımdan Türkmenlerin Ezizov’u çok önemsediklerini vurguladı. Ezizov’un “Bir satır yazmak için bir milyon mısra okumayan insan şair olamaz” dediğini belirten Karayunusoğlu, beslenmesiz şairlik netice vermez dedi.

Panel sonunda konuşmacılara Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vehbi Çelik hediye takdim etti.