Temkinli hareket etmek zorundayız
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Fed, piyasaya 1 trilyon dolar veriyordu. Bu dönem sona eriyor temkinli hareket etmek zorunyazı" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel finansman ikliminin değiştiğini belirterek, "Amerikan Merkez Bankası (Fed), her sene piyasaya yaklaşık 1 trilyon dolar veriyordu. Ama bu dönem sona eriyor. Hem şirketlerimiz, hem de vatandaşlarımız artık daha tedbirli, daha temkinli hareket etmek zorunda" dedi.
Hisarcıklıoğlu, TOBB'un 70. Mali Genel Kurulu Toplantısı'nda, Soma'da hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.
Milletin, Soma'nın acısını bildiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, maden işçilerinin ailelerinin kendilerine emanet olduğunu söyledi. Kainattaki hiç bir şeyin insan hayatından önemli olamayacağını vurgulan Hisarcıklıoğlu, "Artık her alanda insan hayatı önceliğimiz olmalı. Bu bir haktır, hukuktur. Bunun için herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Soma faciasından sorumlu olanlar da kamu veya özel sektör hiç fark etmez, mutlaka bulunmalı ve şeffaf bir şekilde yargılanmalı" dedi.
Yoğun çalışma temposuyla dolu bir yıl geçirdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, ülkeyi ve vatandaşları daha müreffeh hale getirebilmek için 7 gün, 24 saat çalıştıklarını kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, geride bırakılan 2013 yılına bakıldığında özel sektör olarak, gelecek için umut veren bir tablo gördüklerini söyledi. Yurt içinde ve yurt dışında yaşanan çeşitli olumsuz gelişmelere rağmen, özel sektörün pek çok alanda rekor kırmaya devam ettiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Faal işyeri sayısı 77 bin artışla Cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeyine, 1 milyon 576 bine ulaştı. Milletimize iş ve aş sağlamaya devam ederek, istihdamda da Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Sadece kayıtlı çalışan sayımızı 620 bin kişi artırarak, toplam 12 milyona yükselttik. Diğer yandan Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmaya devam ettik. Özel sektörümüzün makine ve teçhizat yatırım harcamaları 86 milyar dolara ulaştı."
- "7 küresel trend dünyayı değiştirecek"
Hisarcıklıoğlu, dünyada 2014 ve sonrasında, alışkın olunandan farklı bir küresel ekonomik ortamın kendilerini beklediğini vurgulayarak, dünyayı değiştirecek 7 küresel trendin ortaya çıktığını dile getirdi.
Hisarcıklıoğlu, bu trendleri şöyle anlattı:
"Birincisi, küresel finansman iklimi değişiyor. ABD Merkez Bankası (Fed), her sene piyasaya yaklaşık 1 trilyon dolar veriyordu. Ama bu dönem sona eriyor. FED, piyasaya verdiği parayı azaltıp, tamamen sonlandıracak. Hem şirketlerimiz, hem de vatandaşlarımız artık daha tedbirli, daha temkinli hareket etmek zorunda. Kamu ve özel sektör olarak, bu yeni ortama nasıl uyum sağlayacağımıza birlikte odaklanmalıyız.
İkincisi, küresel ticaret ve yatırım ortamı değişiyor. Dünyada bölgeselleşme hız kazanıyor. Bunun da öncülüğünü ABD yapıyor. ABD geçen sene AB ile 'Transatlantik' Ticaret ve Yatırım Ortaklığı girişimine hız verdi. Bu iki girişim dünya ekonomik gücünün üçte ikisine denk geliyor. Bu ortaklıklar küresel ticaretin ve yatırımların yönünü belirleyecek. Bununla da kalmayacak, üretim standartlarını belirleme konusunda da büyük bir güç elde edecekler. Bu yeni küresel sistemin içinde olanlar, dışarıda kalanlara göre büyük avantaj sağlayacak. Türkiye olarak, bu oluşumun içinde yer almak zorundayız.
Üçüncü önemli trend değişen enerji haritası. Gelişen teknoloji sayesinde 'Kaya Gazı', giderek daha ucuz ve daha fazla üretilir hale geliyor. Bu sayede ABD'deki doğal gaz fiyatı son 5 yılda yüzde 60 geriledi. ABD'nin yakın gelecekte doğal gazda, net ihracatçı olması bekleniyor. Bu gelişme dünyadaki yatırım tercihleri dahil her kararı kökünden değiştirecek. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olarak, bizim de, şimdiden bu konuya odaklanmamız gerekiyor."
Dördüncü küresel trendin ülkeler arası rekabette 'girişimciliğin' ana unsur haline gelmesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, tüm ülkelerin, 'yenilikçi girişimcileri' kendi topraklarına çekmek için mücadele verdiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin cazip hale getirilmesi, gençlerin girişimci olmaya yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Beşinci trendin, internetin ekonominin belkemiği haline gelmesi olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Ne yazık ki biz İnternet’i sadece sosyal medya gibi, hatta kahvehane gibi kullanıyoruz. Oysa özellikle KOBİ'ler için internet maliyetleri düşürme ve dünyaya açılma fırsatıdır.
Altıncı küresel trend tüm dünyada 'orta sınıfın' büyümesidir. Küresel orta sınıfın bugün yaptığı harcama yılda 7 trilyon dolar. 2020'de bu harcama 3'e katlanacak ve 20 trilyon dolara yükselecek. Bu pazarlara ulaşıp, daha fazla mal satabilmek için; biz de sanayi politikalarımızı buna göre gözden geçirmeliyiz.
Yedinci küresel trend ekonomide 'şehirlerin' öne çıkması. Çünkü büyüyen orta sınıf şehirlerde toplanıyor. Dünyada sadece ülkeler değil, şehirler birbiriyle rekabet ediyor. Biz de şehirlerimizin cazibesini artırmalıyız. Bunun için şehirlerimizin markalaşmasına, çevre duyarlılıklarının artmasına ve 'akıllı şehir' olmalarına ihtiyaç var."
Dünyanın bunları tartıştığını belirten Hisarcıklıoğlu, bu trendlere göre politika belirleyen ülkelerin öne çıkacağını ifade etti.