Suriyeliler tüm imkanlara sahip

TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu üyelerinin Kahramanmaraş ve Kilis'teki kamplarda yaptığı incelemede, Suriyeli misafirlerinin yaşadığı barınma merkezlerinin küçük bir Anadolu ilçesinde sağlanan tüm imkanlara sahip olduğu belirlendi.

 TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu'nun Kahramanmaraş ve Kilis'teki kamplarda yaptığı incelemede, Suriyeli misafirlerinin yaşadığı barınma merkezlerinin küçük bir Anadolu ilçesinde sağlanan tüm imkanlara sahip olduğu anlaşıldı.

Türkiye'deki mülteciler, sığınmacılar ve yasa dışı göçmenlerin sorunlarını araştıran alt komisyon, Suriyeli sığınmacıların yaşadıkları durumu gözlemlemek üzere daha önce Hatay, Şanlıurfa ve Adıyaman'da yapılan çalışmalara ilave olarak Kilis ve Kahramanmaraş'taki barınma merkezlerini inceledi. 

AK Parti Kilis Milletvekili Salih Dal başkanlığında oluşan komisyon, incelemenin ardından 11 sayfalık  rapor hazırladı.

Barınma merkezlerini yerinde gören komisyon üyeleri Suriyeli vatandaşlarla yüz yüze görüşmeler yaptı, yetkililerden bilgi aldı. 

Komisyonun rapora yansıyan tespitlerine göre, 12 Kasım 2013 tarihi itibariyle Türkiye'deki barınma merkezlerinde bulunan Suriyeli sayısı 202 bin 793. Bu kişiler 10 ilde kurulu 14 çadır kent, 6 konteyner kent ve 1 barınma alanında yaşıyor. Hatay'da 5, Gaziantep'te 4, Şanlıurfa ve Kilis'te 3'er, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Mardin ve Malatya'da 1'er barınma merkezi kuruldu. 

Nüfus olarak en kalabalık barınma merkezleri ise Şanlıurfa'da bulunuyor. Kalabalık barınma merkezleri sıralamasında Kilis, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Malatya ve Mardin'den oluşuyor.

Ülkelerine dönen Suriyelilerin sayısı ise 203 bin 137'ye ulaştı. Geri dönüşlerin tümü, rızaları doğrultusunda ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin gözetiminde gerçekleşti. Barınma merkezleri dışında Türkiye'deki Suriyeli sayısı ise 491 bin civarında bulunuyor.

Sığınmacalırın barınma imkanları Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinatörlüğünde valilikler ve Türk Kızılayı tarafından sağlanırken, çalışmalara sivil toplum kuruluşları da destek veriyor.

- Eksiklik yok

Ziyaret edilen kamplardaki hizmet ve imkanlar dikkate alındığında; barınma merkezlerinin küçük bir Anadolu ilçesinde sağlanan bütün imkanlara sahip olduğu ayrıca fiziki manada önemli bir eksikliğe rastlanmadığı anlaşıldı.

Komisyon üyelerine iletilen şikayetlerde ise Kahramanmaraş'ta uygulanan ihale sisteminin market fiyatlarına indirim şeklinde yansıdığı, aynı veya benzer sonuca yol açacak bir yöntemin Kilis'teki kamplar için de düşünülmesi gerektiği belirtiliyor. 

- Yaşam alanları

Raporun sonuç ve değerlendirme bölümünde ise "İncelenen merkezlerde insan onuruna, sağlığına ve ihtiyaçlarına tam manasıyla cevap verilmektedir. Kamplar sığınmacılar için sadece bir barınma mekanı değil, bundan öte tam bir 'yaşam alanı' haline getirilmiştir. Yöneticiler ve diğer tüm çalışanların bu bakımdan büyük bir özveri ve yardım duygusuyla çalıştıkları müşahede edilmiştir" ifadesine yer verildi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve komisyon üyesi Sıtkı Güvenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barınma merkezleri dışında kiraladıkları evlerde yaşayan yaklaşık 500 bin Suriyeli sığınmacının sağlık, eğitim ve gıda yardımı başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılandığını belirtti.

Güvenç, yüksek standarttaki hizmetlerin dünyanın başka bir yerinde örneğinin olmadığını anımsattı.

- Kamplara geçmek istiyorlar

Kamplardaki inceleme ve araştırmalarında, sığınmacı ve mültecilerin yaşam koşulları, insani ihtiyaçlarının karşılanması ve herhangi bir kötü muameleye maruz kalıp kalmadıkları konularını ele aldıklarını vurgulayan Güvenç, görüştükleri misafirlerden de önemli bir şikayet almadıklarını dile getirdi.

Okul çağındaki tüm çocuklara eğitim imkanı sağlandığına dikkati çeken Güvenç, "Türk vatandaşlarına sunulan sağlık hizmetleri kamplarda yaşayan misafirlere de veriliyor. Bunun yanında kamp dışında kiraladıkları evlerde kalan misafir sayısının ciddi bir rakamlara ulaştı. Dolayısıyla buralardaki Suriyeliler, barınma merkezlerindeki yaşam kalitesi düzenli ve güzel olduğu için kamplara geçmek istiyor" diye konuştu.