Su ürünlerinde ilk gen bankası
Türkiye'de ilk kez Trabzon'daki Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulacak "Su Ürünleri Gen Bankası ve Biyoteknoloji Merkezi" projesinin, Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanarak yatırım programına alındığı ve 3 yıl sonra hizmete gireceği bildirildi.
Türkiye'de ilk kez Trabzon'daki Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulacak "Su Ürünleri Gen Bankası ve Biyoteknoloji Merkezi" projesinin, Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanarak yatırım programına alındığı ve 3 yıl sonra hizmete gireceği bildirildi.
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından projelendirilen ve enstitünün bulunduğu 7 bin metrekarelik alana kurulacak merkezin gen bankası kısmındaki bölümler ile doğadaki değişimleri anlayarak gelecek için çeşitli çalışmalar yürütecek. Çok sayıda laboratuvarın da yer alacağı merkezde, Karadeniz ve Türkiye'de yaşayan balıkların yanı sıra omurgalı ve omurgasız canlıların da sergileneceği bir müze oluşturulacak.
Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul edilerek yatırım programına alınan merkez için 5 milyon lira ödenek tahsis edileceğini belirten Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez kurulacak merkezin su ürünleri araştırmalarında ileri teknolojiden faydalanacağını söyledi.
Merkezin kurulma çalışmalarının başladığını ve ilk olarak inşaatın ihale edileceğini belirten Aydın, "Proje için şu anda detay işlemleri başladı. Öncelikli olarak enstitümüz içerisinde yapılacak bu merkezin inşaat ihalesi yapılacak. Yaklaşık 2 yıllık süre içerisinde inşaat işlemlerinin tamamlanmasının ardından merkez içerisindeki çalışmalar başlayacak. Şu anda 5 milyon lira ödenek sağlandı ancak bu rakamın 9 milyon liraya çıkacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
-"Balık hastalıkları son teknolojiyle incelenecek"
Merkezde yapılacak çalışmalar ile Türkiye'nin ve bölgenin bilime büyük katkılar sağlayacağına işaret eden Aydın, şöyle devam etti:
"Merkezimizde DNA, doku ve balık spermlerinin korunacağı çeşitli bankalar olacak. Bu bölümler ile üreticilerin genetik olarak hızlı büyüyen ya da iyileştirilmiş örneklere ihtiyaç olduğunda kullanacakları malzemeler yer alacak. Ayrıca kurulacak çeşitli laboratuvarlar ile balık hastalıkları son teknolojiyle incelenecek. Moleküler ve biyoteknoloji laboratuvarlarıyla da bu hastalıkların nedenleri ve sonuçları sorgulanarak önüne geçilmesi sağlanacak. Bu merkez, bölgemiz ve ülkemize, bilime ciddi bir ivme kazandıracak. Gerek ulusal gerekse uluslararası boyutta üniversiteler ve kuruluşlar merkezden faydalanmak isteyeceklerdir. Burada çalışacak ekibimiz de alanlarında uzmanlaşmış insanlardan oluşacak."
-"Balık müzesi turizmi etkileyecek"
Merkezde 670 metrekarelik alanda oluşturulacak balık müzesinde çok sayıda türün sergileneceğini anlatan Aydın, "Öncelikle Karadeniz'deki balıklar olmak üzere Türkiye'nin diğer bölgelerinden getirilecek türler de müzede yer alacak. Bu çok önemli çünkü bölgemizde her ne kadar insanlar denize yakın olsa da balık çeşitlerini bilmiyor. Yaptığımız görüşmelerde sokaktaki insanlarımız neredeyse 150 milyon yıldır bulunan Mersin balığını tanımıyor. Bu nedenle üniversiteler, bilim adamları ve gezi gruplarının müze ziyareti yapabileceği bir turizm potansiyeli de oluşacak" diye konuştu.
Su Ürünleri Gen Bankası ve Biyoteknoloji Merkezi'nin Türkiye'de tek, dünyada ise ön sıralarda yer alacak bir kuruluş olacağını vurgulayan Aydın, "Hem bilime hem de turizme hizmet edecek bu merkez faaliyete başladığında meyvelerini hep birlikte göreceğiz. Merkezin başka bir emsali şu anda yok diyebiliriz" ifadelerini kullandı.