Soma faciası değerlendirildi

Soma'da yaşanan maden faciasının ardından MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ile beraber Soma'ya giden MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Lokman Koyuncuoğlu, Kazım Öztürk ve Mustafa Öztaş izlenimlerinin MÜSİAD'da değerlendirdi.

Soma’da yaşanan maden faciasının ardından MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ile beraber Soma’ya giden MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Lokman Koyuncuoğlu, Kazım Öztürk ve Mustafa Öztaş izlenimlerinin MÜSİAD’da değerlendirdi.

Toplantıda ilk olarak konuşan MÜSİAD Konya Şube Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz, “Soma’da yaşanan kaza hepimizi derinden etkiledi. Olayın ardından Soma halkıyla beraber olduğumuzu göstermek için MÜSİAD Konya Şube Yönetiminden heyetimiz bölgeye gitti. Kazada hayatını kaybedenler ve ailelerinin hepsinin ayrı bir hikâyesi var. Bundan sonra bize düşen görev onların yanında olmaktır. Kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara da sabır niyaz ediyorum” dedi.

Soma ile ilgili izlenimlerini anlatan MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Koyuncuoğlu, “Televizyonlarda yayınlanan Soma’da yaşananlarla, bizim bölgede yaptığımız izlenimlerin arasında ciddi bir fark göze çarpıyor. Soma oldukça sakin, halk teskin olmuş durumda gergin bir ortam yok.  Kaza sonrası medyayı takip ettiğimizde ve oradakileri halkı dinlediğimizde ikisi arasında ciddi bir fark var. Soma halkının devletle herhangi bir problemi yok. Kaza sonrasında madende yaşananlarla ilgili çelişkili bilgiler var. Ne yazık ki sağlıklı bir bilgi alamıyorsunuz. Tabi ki bu dönemde böyle bir kazanın nasıl yaşandığının iyi sorgulanması gerekiyor. Gördüğümüz kadarıyla devlet tüm organlarıyla ilk andan itibaren kaza yerinde halk da bu çabaların farkında. Devletin tüm imkânları ile seferber olması önemli bir nokta” ifadesini kullandı.

Kaza bölgesinde adeta medya akını olmasının dikkatini çektiğini belirten Koyuncuoğlu, “Kaza bölgesine inerken yaklaşık 50 adet canlı yayın aracı görüyorsunuz. Türkiye’de hiçbir zaman benim görmediğim bir medya topluluğu. Yakın zamanda düşen Malezya uçağı ve dünyada yaşanan diğer büyük felaketlerde bile medyanın ilgisi bu kadar olmadı. En az 3 yüz kadar gazeteci gördüm. İrlanda, Çin, Fransa, Almanya gibi farklı ülkelerden basın mensupları oradaydı basının Türkiye’deki bir kaza haberine bu kadar ilgi göstermesine anlam veremedim. Öyle sanıyorum ki bu gazetecilerin bir kısmı farklı bir amaçla oradaydılar. Fransız gazetecinin maden sahibine Türkçe soru soracak kadar olaya hakim olması dikkat çekiciydi. Ayrıca insanların hayatını kaybettiği bir yerde herkesin özel hassasiyet göstermesine karşın bazı kişilerin bunun üzerinden siyasi veya ideolojik fırsatçılık yapması gözlerden kaçmasın” şeklinde konuştu.

MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Öztaş da, “Güvenlik tedbirlerinin hassasiyetle alındığı bir maden ocağında böyle bir kaza olması dikkat çekici. Ayrıca Facianın vardiya değişim saatinde dikkat çekici. Bu maden resmi olanak 1A olan en tehlikeli maden statüsünde. Her üç aya bir bakanlıktan müfettişler kontrol eder. Böyle bir alanda bu olayın olması ilginç ciddi olarak araştırılması gerekiyor. Konuyla ilgili olan tüm resmi kurumların en yetkili isimleri oradalar. Soma’da yaşananlar bu konuyla ilgili tüm birimlerin ciddi bir sınavı olacak” dedi.

MÜSİAD Konya Şube Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Öztürk de, “Bölgede kaza sonrasında taziyelerde bulunduk. Televizyonlarda gördüklerimizle oradakilerin yaşadıkları arasında önemli fark var. Maden Ocağında hayatını kaybedenlerin yakınlarında ciddi bir olgunluk ve Allah’a teslimiyet var. Biz bölgeye gittiğimizde Cumhurbaşkanımız gelmişti içeride akrabaları bulunan insanların sitemleri vardı ancak çok seviyelilerdi. Tabi ki insanların acısı ve çaresizliği bizleri de derinden etkiledi. Allah bizlere böyle bir kazayı bir daha göstermesin” dedi. 

Toplantının sonunda MÜSİAD Konya Şube Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Koyuncuoğlu, “Taziye için gittiğimiz evde, oğlunu evlendirmek için emekli olduğu halde çalışan babanın vefatı, herkesi derinden üzdü. Evin oğlu, babasının emekli olduğunu fakat kendisinin düğününü yaptıktan sonra madenden emekli olmayı düşündüğünü söyledi ve ‘benim için çalışıyordu’ dedi. Kaza meydana gelmese gencin bu hafta sonu nişanını, üç ay sonrada düğününü yapmayı planlıyorlarmış.  Bizde MÜSİAD Konya Şubesi olarak gencin evliliğini gerçekleştirme kararını aldık kendisiyle de temas kurduk düğünü ile ilgili gerekenleri yapacağız” dedi.