Soma'da ölen işçi sayısı 299'a yükseldi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında bugün itibarıyla 299 işçinin cesedine ulaşıldığını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün geceden bu yana yapılan çalışmalarda dün geceden bu yana yapılan çalışmalarda 15 işçinin daha madenden çıkarıldığını söyledi.
"Böylelikle 299 işçiye ulaşıldı" diyen Yıldız, cenazelerden 286'sının ailelerine teslim edildiğini, 13 işçiye ait cenazelerin ise ailelerine teslim edilmek üzere işlemlerin devam ettiğini belirtti.
Bakan Yıldız, DNA testlerinin de tamamlanmasıyla 3-4 saat içinde işçilerin büyük bölümünü ailelerine teslim etmeyi planladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Belki 4-5 işçimiz biraz daha gecikebilir. Ama hedefimiz, amacımız bugün itibarıyla ailelerine bütün bu işçi kardeşlerimizi teslim etmek. Şu anda en fazla yer altında 3 işçimizin olabileceğini değerlendirdik. Arama faaliyetleri devam edecek. Bu arada farklı bir gelişme oldu. Şu ana kadar ocağın içerisinde çıkan yangından bağımsız olarak bir yerde lokal olarak tekrar bir yangın başladı. Önceki yangınla alakası olmayan, onunla ilintili olamayan ama metan seviyesinin yükselmiş olmasından dolayı bunu önemsiyoruz. Üretim yapılmadığı taktirde özellikle madencilerimiz bilirler, bunun farklı yerlerde çıkabileceğidir. O yüzden bu zamanı çok iyi değerlendirmemiz lazım.
Çünkü ocak şu anda denetlenmeye muhtaç, hem de kontrole muhtaç, ocağı kendi haline bırakamayız. Şu anda önemli kararlar da vermek durumundayız. İşçi kardeşlerimizi hızlıca çıkartmamız lazım, ancak kamuoyuyla paylaştığımız denetimle alakalı işlemlerin sürdürülmesi lazım. En önemlisi bunların sıhhatli şartlar, herhangi bir kişiyi riske etmeden yapılması gerekiyor. O yüzden arkadaşlarımızla tekrar bir değerlendirme yapacağız, ona göre de uygulamalarına geçeceğiz."
- "Lokal yangın"-
Yangının yaklaşık 250-300 metre daha ilerde olduğunu belirten Yıldız, "Lokal bir yangın ama önemli, dikkate almamız gereken, hızlıca işlem almamız gereken bir yangın. Maden ocaklarının hepsinde genelde vardır, kendi haline bırakamazsınız, üretim üzerine kurgulu bir ocak. Üretim durduğu anda onunla alakalı bir kısım komplikasyonlar çıkabiliyor. Bunların tedbirleri üzerinde davranıyoruz" diye konuştu.
Taner Yıldız, cesetlerin çıkarılmasının ardından madeni hızlıca denetimlere açacaklarına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Fakat bu arada yangın yeni başlayan bir şey. Yarım saat, 45 dakika civarında oldu. Onu da kontrol altına almamız lazım. O maden ocağının hem denetlenmeye hem de kontrol edilmeye ihtiyacı var. Hem teknik hem de idari çalışmaları bir arada yürütülebilecek bir kararı vermemiz lazım. Dün, özellikle gece son derece verimli bir çalışma yapıldı. Allah razı olsun, bütün kurtarma ekibi sabaha kadar aralıksız çalıştı, 15 işçimizi dışarı çıkartmış olduk."
- Yaşam odaları -
Gazetecilerin "yaşam odaları konusunda düzenlemeye gidilecek mi?" şeklindeki sorusu üzerine de kazanın sıra dışı ve herkesi çok derinden yaraladığını vurgulayan Yıldız, "Bu kazanın yalnızca bir kurumumuzla değil, bütün bu yapıyla alakalı tekrar değerlendirmemiz gereken bir yanı olacak. Ne varsa alternatif, değerlendirmesi gereken bundan sonra onlar yapılacak Ondan yana müsterih olun" diye konuştu.
Bakan Yıldız, soruşturmayla ilgili bir soru üzerine de şu yanıtı verdi:
"Şu anda bana ulaşan bir konu yok. Mutlaka onlar bir değerlendirme yaptılar, fakat o değerlendirmeler sonucunda tamamladılar mı, yoksa devam ettirecekler mi kendileriyle konuşmamız gerekiyor. Konuştuktan sonra kamuoyuyla paylaşırız. Bilirkişiyle beraber, savcıyla, iş müfettişiyle beraber girilen ocakta çalışmanın sonuna varıp varmadıklarını da görüşeceğiz. Hata Çalışma Bakanımızın bu konuda bilgisi varsa o da paylaşabilir kamuoyuyla."
Yıldız, son olarak çıkan lokal yangını kontrol altına almadan, en fazla üç işçimizle alakalı işlem yapamayacaklarını, onu kontrol altına almaları gerektiğini söyledi.