Sınırda bekleyiş sürüyor

Transit geçiş belgesi sorunu nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Bulgaristan'a geçemeyen tır şoförlerinin bekleyişi devam ediyor.

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki transit geçiş belgesi sorunu nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçemeyen tır şoförlerinin bekleyişi devam ediyor.

Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçiş için Bulgaristan'ın iznini bekleyen şoförlerin bir bölümü tırlarında, dizüstü bilgisayarında film izleyerek ya da uyuyarak, büyük çoğunluğu da lokantalarda ve dışarıda vakit geçiriyor.

Soğuk havaya rağmen bir araya gelerek tırlarında açtıkları tezgahlarda çay içip, kahvaltı yapan sürücüler, sorunun çözülmesini bekliyor.

Meyve sebze veya balık taşıyan sürücüler ise diğer arkadaşlarına göre daha endişeli. Mallarının bozulmaması için dorselerin soğutucusunu 24 saat çalıştıran sürücüler, bir yandan da araçlarına sürekli mazot takviyesi yapmak zorunda kalıyor.

Bu arada, transit geçiş belgesi sorunu nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Bulgaristan'a geçemeyen ve Yunanistan güzergahını kullanmak isteyen tırlar da İpsala Sınır Kapısı'nda 11 kilometrelik kuyruk oluşturdu.

- Geçiş belgesinin satıldığı iddiası

Tır şoförü Şeref Altıntaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçiş belgesi olmaması nedeniyle 7 gündür yurt dışına çıkamadığını söyledi.

Türkiye'den 13 liraya aldıkları belgenin şu anda Bulgar memurlar tarafından bin 600 avroya yasa dışı şekilde sürücülere satıldığını öne süren Altıntaş, "Almanya'ya meyve sebze taşıyorum. Mallar aracımda bozulmak üzere'' dedi.

Tır şoförü Mehmet Saraçoğlu ise zamanlarının çoğunu tırlarında açtıkları tezgahın başında geçirdiklerini belirtti. 

Mustafa Ceylan da 5 gündür geçiş yapmak için beklediğini, arkadaşlarıyla tırın içinde film izleyerek vakit geçirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Duş ve tuvalet sorunu da yaşadıklarını aktaran Ceylan, "İnşallah biran önce sıkıntı çözülür de yolumuza devam ederiz" diye konuştu.

- "Alternatif güzergahlara yöneldiler"

Kapıkule'den sorumlu Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak  ise "transit geçiş belgesi" sorunuyla ilgili önemli bir gelişme olmadığını anlattı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının konuya ilişkin tedbirler aldığını belirten Özırmak, "Kapıkule'de bekleyen birçok tır alternatif güzergahlara yöneldi. Tırlar, İpsala Sınır Kapısı ve Köstence Limanı'nı kullanarak gemiler vasıtasıyla yurt dışına çıkış yapmaya başladı" şeklinde konuştu.