"Sermaye odaklı yaklaşım büyümenin anahtarı"
İpekyolu Sanayici ve İşadamları Derneği'nin tecrübe paylaşımı toplantısına Anadolu Birlik Holding CEO'su Mehmet Koca konuk oldu. Mehmet Koca'ya toplantıya katılımından dolayı teşekkür eden İpekyolu Derneği Başkanı Tahir Şahin, uluslararası yöneticilik deneyimi olan, her zaman gurur ve onur duyulan örnek kişilik olduğunu söyledi.
Görev yaptığı kuruluşlarda holding organizasyonu da gerçekleştiren Koca, tarımsal verimlilik ile tarımsal sanayi konusunda çok sayıda projeye imza attı. Uluslararası ortak yatırım gerçekleştirme deneyimine sahip olan Koca, 2010 yılında CNBC-E Business tarafından yapılan değerlendirmede “En Başarılı 100 Yönetici” arasında 36’ıncı sırada yer aldı, 2011 yılında Capital Dergisi’nin 5 yıllık verilere göre yaptığı sıralamada ülkemizin en başarılı beş CEO’sundan biri olarak seçildi.
Toplantıda, sermaye ve servet tanımının önemine dikkat çeken Mehmet Koca, şirketlerin belli bir büyüklüğe eriştiği zaman artık kamunun şirketi olduğunu söyledi. Sermaye yapısının güçlendirilip kamu menfaati algısının oluşturulması gerektiğini belirten Koca, “Orta ölçekli şirketlerin en büyük problemi sermaye ve servet ilişkisini tanımlayamadıklarından kaynaklanıyor. Paraya bakış açısı, kar, zarar ve uluslararası ticaretle ilgili problemler var. Sermaye dinimizde övülen, servet ise övülmeyen bir mekanizmadır. Sermaye yapısı oluşturulduğunda, daha çok vergi, istihdam, markası olan bir mekanizma ortaya çıkar. Bir insanın 2 milyon metrekare emlaka sahip olması kamu menfaati açısında bir şey ifade etmez” diye konuştu.
Servet odaklı değil, iş odaklı bir yaklaşımın başarı ve büyümeyi beraberinde getireceğini söyleyen Koca, “Öncelikle şeffaf olacağız, problemlerimizi, iyiliklerimizi paylaşacağız, servet odaklı değil iş odaklı olacağız. Uluslararası konjonktürü sürekli takip edeceğiz. Pazarı sadece Konya ve Türkiye olarak düşünmeyeceğiz. Konya’daki problem, büyüyememenin en büyük nedeni sermaye, servet tanımında görüyorum” değerlendirmesini yaptı.
Profesyonel bir işçiyim
Endüstri Mühendisliği eğitimin sonra iş hayatına atıldığını anlatan Mehmet Koca,”Bir işçiyim ve profesyonel olarak çalışıyorum. Geçmiş dönemde işadamlığı da yaptım. Profesyonel iş hayatındaki başarılı olmamın nedeni, masanın dört tarafında olmamdan kaynaklanıyor. Zengin de oldum, fakir de. Anadolu’nun bağrından çıkıp Türkiye’nin güzide firmalarında CEO’luk yapma fırsatını yakaladık. Anadolu’nun değerlerini, iktisadi problemlerini anladığımı zannediyorum. Uluslararası sistemle, Anadolu insanının arasındaki mücadelenin neler olduğunu gözlemleme fırsatı buldum. En büyük problemimiz, iş ve sosyal hayatta analitik düşünmemizden kaynaklanıyor.” diye konuştu
Global düşünmek zorundayız
Daha önce Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (GÜBRETAŞ) Genel Müdürlüğü ve Nesmal Holding CEO’luğunu yürüttüğünü kaydeden Mehmet Koca, Türk çiftçesine gübre tedarik edebilmek için ithal edilen hammaddelerin bulunduğu ülkelerde üretim yaptıklarını söyledi. Koca, “İran’da bir özelleştirmeye katıldık. Limanı olan bir kompleksi satın aldık. 2 bin 500 çalışanı olan bir yer. Bu kompleks dünya amonyak ticaretinin yüzde 5’ini karşılıyor. ABD ambargosunu uygun bir çözümle deldik. Global dünyada rekabet edebilmek global bir bakış açısı ve çözüm üretmek gerekir” dedi.
ABH’nin hedefi daha ileriye gitmek
Anadolu Birlik Holding’in (ABH) Konya’nın büyük bir değeri olduğunu vurgulayan Mehmet Koca, 8 bine yakın kişiye istihdam sağlandığına ve gıda, tarım, hayvancılık, plastik, enerji konularında faaliyet gösterdiğini ifade etti. Koca, ana omurgayı Konya Şeker’in oluşturduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Recep Konuk’la beraber hızlı bir büyüme göstermiş. Bu gücü Konya Şeker’in üretim ve sermaye karlılığından alıyor. Karlar dağıtılmak yerine yatırıma dönüştürülmüş. Bugün yedi lokasyonda işletmeleri olan bir yapı. Geçen yıl Sivas Kangal’da 1 milyar dolara 470 megawatt’lık termik santral satın alması gerçekleştirildi. Bir ay önce de Manisa Soma’da 685 milyon dolara termik santral satın alındı. Toplam 2 santralin gücü Türkiye elektrik tüketiminin yüzde 3’üne tekabül ediyor. Bu önemli bir güç. Tamamen kredibilite ile alınmış yerler.Torku bir Türkiye markası oldu, inşallah dünya markası olur. Konya’dan bir firmanın ilk 35’de yer alması güzel gelişmeler. ABH’nin hedeflerinde gıda, tarım ve hayvancılıkta daha ileri gitme konusunda bir çaba var.”
Konya Tarım ve Gıda Üniversitesi için Bakanlar Kurulun’dan onay çıktığını, rektörün atandığını belirten Mehmet Koca, üniversitenin Konya Şeker fabrikasının ön kısmındaki arazide kurulacağını kaydetti. Koca, Konya’da kazandığını Konya’ya harcamaya çalışan bir ruhla çaba sarf edildiğini vurgulayarak, “13 milyon ağaç dikilmiş. Konyaspor ve diğer sosyal faaliyetlerle ilgili katkı sağlanıyor. Burada kazandığını buruya harcamaya çalışan bir ruh var. Zaman içinde sivil toplum kuruluşlarının, sosyal dinamiklerin, siyasilerin bunu anlamaya ve topluma maletmeye çalışması lazım” diye konuştu.