Selçuk'ta 4. Geleneksel Afrika Günü

Selçuk Üniversitesi Afrika Kültürünü Tanıtma ve Araştırma Topluluğu (AKTAT) ve 'AFROKONYA'  tarafından '4. Geleneksel Afrika Günü' programı düzenledi.

Selçuk Üniversitesi Afrika Kültürünü Tanıtma ve Araştırma Topluluğu (AKTAT) ve “AFROKONYA” tarafından “4. Geleneksel Afrika Günü” programı Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nden düzenlendi. Programa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tahir Balevi, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren AFROKONYA Başkanı Younous Congolais, “Afrika Günü 25 Mayıs 1962’de Afrika ülkelerinin birliklerini ve bağımsızlıklarını ilan günüdür. Bugün Afrika’nın sadece eğlence ya da etkinlik günü değil, direniş ve kültür günüdür. Afrika’nın kendi toprakları ve kültürüne tamamıyla kavuştuğu gündür. Afrika ülkelerinin birliklerinin sağlamlaştığı gündür. Bugün için mücadele eden tüm Afrika askerlerimizi ve tüm kahramanlarımızı saygıyla anıyoruz. Bizlere bırakılan emaneti sonsunuza kadar sahip çıkmaya çalışacağız. Afrika kültürü ve birliği emanetimizdir çünkü Afrika’dan başka topraklarımız yoktur. Afrika’yı seviyoruz. Biz de Türkiye’de okuyan Afrikalı öğrenciler olarak Türkiye’den bulunmak bizim için bir tesadüf değil, kaderdir. Biz de kadere inanlardanız. Türkiye Afrika ilişkisi bizim için vazgeçilmez ve en samimi ilişkidir, çünkü bu ilişki kardeşlik ilişkisidir. Biz Türkiye’yi seviyoruz. Her zaman bize yardım eden Türkiye Cumhuriyetine, Konya halkına, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karatay Üniversitesi ve Uluslararası Öğrenci Derneği İki Doğu İki Batı’ya tüm herkese sonsuz teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“BUGÜN AFRİKA’NIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL, İNSANLIĞIN ONURUNU KURTARAN BİR DİRENİŞİN GÜNÜDÜR”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, “Selçuk Üniversitesi’nin bünyesinde Afrikalı öğrencilerimizin ve diğer üniversitelerdeki öğrencilerimizin organize ettiği böyle bir toplantıda bulunmaktan büyük memnuniyet duyduk. Afrika’nın ak yüzünü daha da ak bir hale getirmek için kendi içinde bir sevinç bulabilen sevincini kardeşleriyle paylaşan, paylaşımımızı da evrensel hale getirmek için yapılan bu toplantıda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Bugün beraber olduğumuz beraber olmaktan mutluluk duyduğumuz mutluluğumuzu beraberce paylaştığımız bir gündür. Bugün sadece dansı bazı gösterileri ve kıyafetleri değil, özgürlüğün yeni baştan tadına varan bir Afrika’nın bu özgürlüğü ne pahasına olursa olsun sürdürebileceklerine inan gençlerle beraber yüreğimizi onlarla birlikte birleştirdiğimizin bir namzedi ve göstergesi olarak buradayız. Bugün sadece Afrika’nın özgürlüğü değil, insanlığın onurunu kurtaran ve onurlu bir direnişin temsili olarak gördüğümüzden dolayı hepimiz buradayız. Kaderin üstünde bir kaderi olgunlukla karşılayabilecek kadar erdemli bir duruşun temsilcileri olarak buradayız. Bu toplantının birlik ve beraberliğimizin artırdığı ilerde istişarelerle güzel işler yapabildiğimiz yeni hareketlere ve yeni toplantılara vesile olması dileğiyle katılımcılara, organizasyonları gerçekleştiren arkadaşlara, tüm Afrika gönül dostlarına sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” diye konuştu. Programda yapılan konuşmaların ardından şiir dinletisi, tiyatro gösterisi, Somali geleneksel dansı, Rap şarkı performansı, defile, ödül töreni ve hediye çekilişi gerçekleştirildi.