Özellikli bitki türleri sular altında kalmayacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı "Baraj Göl Aynası Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespiti Projesi" kapsamında baraj suları altında kalacak özellikli bitkileri uygun alanlara naklediyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı "Baraj Göl Aynası Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespiti Projesi" kapsamında baraj suları altında kalacak özellikli bitkileri uygun alanlara naklediyor. Bu kapsamda, Kirazlıköprü, Hamzabey, Başköy, Kars, Morgedik, Pamukluk, Büyük Karaçay ve Pazaryolu barajlarında 2013 yılında gerçekleştirilen çalışmalarda, bin 770 bitki türü incelenip 26 özellikli tür tespit edilirken, akademisyenlerce toplanan bu bitkilerin tohumları, Orman Bölge Müdürlükleri ile "Türkiye Tohum Gen Bankası"na teslim edildi.
Proje çerçevesinde, 2014 yılında Karareis, Rahmanlar, Girme, Gökçeler, Sorgun, Arsuz-Gönençay, Gümüşören, Artvin ve Geben barajlarında, 2015 yılında ise Gölecik, Büyük Kumla, Karadere, Aşağıçavuş, Çay ve Aydınca barajlarında çalışma gerçekleştirilecek.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü arasında yapılan ortak protokol çerçevesinde ülke genelinde baraj suları altında kalacak ekonomik değeri olan ya da risk altında bulunan bitkiler tespit edilerek su tutma öncesinde uygun habitatlara taşınarak kurtarılacak.
Uygulama yılları 2013 ile 2015 yılları arası olarak belirlenen proje ile tamamen su altında kalacak alanda yayılış gösteren, koruma biyolojisi ve ekonomiklik gibi yönlerden özellik arz eden bitkilerin sürekliliğinin sağlanması ve bu bitkilerin alandaki varlığı ve potansiyelleri hakkında gerekli olan verilerin toplanması hedefleniyor.
-Bin 770 bitki türü incelendi
Geçen yıl hayata geçirilen "Baraj Göl Aynası Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespiti Projesi" kapsamında 8 barajda, su altında kalacak özellikli bitki türleri tespit edildi. Kirazlıköprü, Hamzabey, Başköy, Kars, Morgedik, Pamukluk, Büyük Karaçay, Pazaryolu barajlarında 2013 yılında gerçekleştirilen çalışmalarda, tespit edilen özellikli bitkilerin tohumları üretim amaçlı proje kapsamında akademisyenlerce toplandı ve Orman Bölge Müdürlüklerine teslim edildi. Ayrıca özellikli bitki türlerinin nesillerinin devamlılığının sağlanması ve korunması maksadıyla kullanılacak olan bu tohumların bir kısmı ise "Türkiye Tohum Gen Bankası"na gönderildi.
Toplam 23 barajda çalışmanın yapılacağı proje çerçevesinde, 2014 ve 2015 yıllarında da 15 baraj alanında çalışmalara devam edilecek. 2014 yılı için Karareis, Rahmanlar, Girme, Gökçeler, Sorgun, Arsuz-Gönençay, Gümüşören, Artvin, Geben barajlarında, 2015 yılı için ise Gölecik, Büyük Kumla, Karadere, Aşağıçavuş, Çay ve Aydınca barajlarında teknik çalışmalar yapılacak.