Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar

Uluslararası Yardım kuruluşları, çatışmaların ekonomik krize yol açabileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası yardım kuruluşları, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde devam eden şiddet olaylarının ticaret ve hayvancılığı da tehdit etmesi nedeniyle olası bir ekonomik krizin yaşanabileceği ve bu tür bir krizin halihazırdaki yiyecek sıkıntısını daha da ciddileştireceği uyarısında bulundu. 

Oxfam ve Açlığa Karşı Eylem yardım kuruluşları tarafından Bangui'deki toptancı halinde yapılan bir araştırma, komşu ülkelerden gıda maddeleri ithal eden ve perakendecilere satan yaklaşık 40 toptancıdan sadece 10'unun ticarete devam ettiğini ortaya çıkardı. 

Kalan toptancıların da güvenliğin kısa sürede sağlanmaması durumunda başkenti terk etmeyi planladıkları öğrenildi. 

Açlığa Karşı Eylem örgütü tarafından yiyecek fiyatları ile ilgili yapılan araştırma, gıda ürünleri fiyatlarının geçen yıl Kasım ayından bu yana yaklaşık iki kat arttığını gösterdi. 

Toptancılar, halkın gelirinin çatışmalar nedeniyle azalması yüzünden satışlarının yüzde 85 oranında düştüğünü belirtti. 

Hayvancılık yapanların çoğu, çatışmalardan kaçtığı için et de bulunamıyor. 

Oxfam'ın Orta Afrika Cumhuriyeti Direktörü Philippe Conraud, toptancı tüccarların kepenk kapatmasının gıda kaynaklarının tükenmesine ve fiyatların yükselmesine neden olacağı uyarısında bulundu. 

Conraud, "Orta Afrika Cumhuriyeti, kuşatmaya benzer bir tehditle karşı karşıya. Şiddet olayları ve çatışma ortamı, gıda kaynaklarının da kurumasına neden oluyor. İnsanlar, ailelerini beslemek için yiyecek bulamıyor. Başkent Bangui'deki çatışmalardan kaçanlar ise ekonominin bel kemiğini oluşturan tüccarlar. Tüm bunların, ticarete etkisi son derece yıkıcı olacak" dedi. 

Yardım kuruluşları, gıda maddeleri taşıyan kamyonların sürücülerinin, silahlı grupların saldırısına uğrama korkusundan Kamerun sınırında beklediğini belirtti. 

Çiftçilerin yüzde 96'sının tohum bulamadığı için tarlalarını ekemediğini açıklayan Birleşmiş Milletler de tarım yapılmadan gıda krizinin daha da büyüyeceği ve gelecek yıl da devam edeceğine dikkati çekti. 

BM, halkın yüzde 90'ının günde sadece bir kez yemek yiyebildiğine işaret etti. 

Sadece başkent ile kuzeybatı bölgelerinde 1,3 milyon kişinin ailen gıda yardımına ihtiyaç duyduğuna işaret eden BM, 838 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını, 245 bin kişinin de ülkeden kaçtığını belirtti.