Organ naklinde yeni bir "merkez" doğuyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi, 100'ün üzerinde böbrek, 19 karaciğer, 40 kornea ve 50'den fazla kemik iliği nakli yaparak, bu alanda Türkiye'nin önde gelen merkezleri arasında yer alma yolunda ilerliyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi, 100'ün üzerinde böbrek, 19 karaciğer, 40 kornea ve 50'den fazla kemik iliği nakli yaparak, bu alanda Türkiye'nin önde gelen merkezleri arasında yer alma yolunda ilerliyor. Kurulan özel ekip, Karaman, Burdur ve Isparta gibi yakın illerdeki beyin ölümü gerçekleşen hastalardan organları başarılı bir şekilde alarak nakillerini yapıyor.

Hastanenin başhekim yardımcısı ve organ nakli koordinatörü Doç. Dr. Ahmet Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki tek organ nakli merkezinin Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde olduğunu söyledi.

Organ nakli çalışmalarına 2001 yılında ilk böbrek naklini gerçekleştirerek başladıklarını, daha sonra bu çalışmaları geliştirdiklerini ifade eden Tekin, şöyle konuştu:

"Hem canlıdan hem de kadavradan nakil olmak üzere 100'ün üzerinde böbrek nakli gerçekleştirdik. 2012 yılının başında karaciğer nakline başladık. Aynı yılın sonunda canlı vericiden karaciğer naklini yaptık. O da başarılı şekilde sonuçlandı. Yine 2011 yılında kemik iliği transplantasyonları yapılmaya başlandı. 50'nin üzerinde kemik iliği transplantasyonu yaptık."

- Organ Nakli Merkezi kuruldu

Çalışmaları belirli bir olgunluğa getirdikten sonra 2011'de Organ Nakli Merkezi'ni ayrı bir birim olarak açtıklarını anlatan Tekin, "Burada 2013'te kornea nakline başlandı. Şu anda hastanemizde, birçok hastanede yapılmayan böbrek, karaciğer, kemik iliği ve kornea nakillerini hem kadavra hem de canlı vericiden başarılı şekilde yapmaktayız" dedi.

Tekin, yakın illerde beyin ölümü gerçekleşen hastalardan organları alınarak, hastaneye getirilmesi için bir ekip kurduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Hastanemizde bugüne kadar 100'ün üzerinde böbrek, 19 karaciğer, 40 civarında kornea ve 50'nin üzerinde kemik iliği nakli yapıldı. Organların hızlı bir şekilde hastanemize ulaştırılması için bir ekip kurduk. Konya'nın yanı sıra Karaman, Burdur ve Isparta gibi yakınlardaki illerden beyin ölümü gerçekleşen hastaların organlarını alıp getiriyor ve nakillerini yapıyoruz. Kısa süre önce Burdur'da beyin ölümü gerçekleşen hastanın böbrek, karaciğer ve korneasını aldık. Hastanemizde başarılı şekilde naklettik."

Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hamdi Arbağ da hastanenin Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi gibi önce bölgesinde, sonra da Türkiye'de söz sahibi olması için altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Organ Nakli Merkezi'nin Konya ve çevresinde iyi işler başardığını vurgulayan Arbağ, daha iyi işler yapma adına üniversite yönetiminden daima destek gördüklerini, bunun kendileri için önemli bir avantaj olduğunu aktardı.