New York'ta Kırım protestosu

Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesi New York'ta protesto edildi.

 Ukrayna asıllı Amerikalıların büyük bölümünü oluşturduğu, çok sayıda Kırım Tatarı ve Türklerin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişilik grup, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve politikalarını protesto etti.

Rusya'nın BM misyon binası önünde toplanan grup polisin hazırladığı alana sığmayınca gösteri 67. Sokak ile 3. Cadde'nin birleştiği köşedeki 4 farklı noktaya yayıldı. Ukrayna bayrakları ile Putin'i Nazi lideri Adolf Hitler'e benzeten pankartlar taşıyan grup, "Putin Ukrayna'dan elini çek", "Ukrayna'da savaşa hayır", "Ukrayna'ya özgürlük" sloganları attı. 

Protestoya destek veren ülke ve grup temsilcilerinin konuşmalar yaptıkları eylem sırasında zaman zaman marşlar, şarkılar ve dualar okundu. Gösteri sırasında Türkiye lehinde yapılan konuşmalar ve sloganlar dikkati çekti. 

- "Sözün bittiği yerdeyiz"

Kırım Türkleri Amerikan Birliği Başkanı Naci Tozer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hiçbir zaman şiddetten yana olmadıklarını, sorunun barışçıl şekilde çözülmesini istediklerini ifade etti.

Kendi vatanlarında, özgürce yaşamak istediklerini belirten Tozer, "Sözün bittiği yerdeyiz. İnsanlar denizdeki balıklar gibi yüzmeyi öğrendiler, kuşlar gibi uçmayı öğrendiler. İnsanlar sevgi ve barış içinde yaşamayı da öğrenmelidir. Her şey barış içinde olabilir" dedi.

Kırım Türkleri Amerikan Birliği Denetim Kurulu Başkanı Huriye Altan ise ABD'de yaşayan Kırım Tatarları olarak Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinden "muazzam" şekilde rahatsızlık duyduklarını bildirdi.

Kırım Tatarlarının, 18 Mayıs 1944'te Stalin'in emri ile sürgüne gönderildiklerini anımsatan Altan, söz konusu dönemde nüfusun yüzde 46'sına karşılık gelen 225 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bugünkü sürecin, Kırımlı Tatarlara 70 yıl önceki korkularını yaşattığını ifade eden Altan, "O zamanki sürgünler nedeniyle Kırım Tatarları bölgede azınlık durumuna düşürüldü. Eğer Rusya Kırım'ı alırsa yine aynısını yapacak. Putin hiçbir Uluslar arası anlaşmayı tanımıyor. Rusya güçlü bir ülke olabilir ama hiçbir ülkeyi işgal etmeye hakkı yok" diye konuştu. Altan, sorunun barışçıl yollarla çözülmesini istediklerini sözlerine ekledi.

- "Rusya bir an evvel Kırım'dan çıkmalı"

Kırım Tatar Meclisi Temsilcisi Ayla Bakkallı ise gelişmelerden duyduğu endişeyi ifade etti.

Rusya'nın, Sovyetler Birliği'nden ayrılan ülkelerin demokrasiye geçmelerinden "rahatsızlık" duyduğunu savunan Bakkallı, "Putin'in Kırım'a girmesi, uluslararası oyuncu olmayı hedefleyen Rusya'ya çok zarar verdi. Rusya bu hareketi ile birçok uluslararası anlaşmayı ihmal ederken, Ukrayna'yı bağımsız bir ülke olarak görmediğini deklare etmiş oldu. Rusya dünyada kabul görmek istiyorsa, Ukrayna'ya bağımsız bir devlet olarak saygı göstermeli ve bir an evvel Kırım'dan çıkmalı" dedi.

Ukrayna ve Kırım'ın Rusya için çok büyük jeopolitik öneme sahip olduklarının altını çizen Bakkallı, şunları söyledi:

"Türkiye bizim kardeşimiz. Bu noktada Türkiye'nin yardımı bizim için en önemli unsur. Türkiye'den sonra ABD'nin yardımı da önemli. ABD bu konuda Rusya'ya baskı yapabilir. Bizim için sürecin demokratik olarak işlemesi önemli" diye konuştu. Konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere ilgili tüm mercilere başvuru yaptıklarını ifade eden Bakkallı, "Komünizm dönemi sona erdi. Ukrayna artık özgür olmak istiyor. Putin bunun neresini anlamıyor" diye konuştu. 

Eski Kırım Türkleri Amerikan Birliği Başkanı Kemal Kurun da "Çok üzülüyoruz. Desteğimizi göstermek için buradayız. Başta Türkiye olmak üzere tüm dünyanın desteğini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteri, grubun yürüyüşünün ardından son buldu.