Moody's'ten "Merkez" açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Merkez Bankasının parasal sıkılaştırmasının dövizde kur baskısını hafifleteceğini fakat aşağı yönlü risklerin devamlılık gösterdiğini belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Merkez Bankasının parasal sıkılaştırmasının dövizde kur baskısını hafifleteceğini fakat aşağı yönlü risklerin devamlılık gösterdiğini belirtti.

Moody's, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası kararının Türk lirasındaki riskleri azaltacağını, ancak aşağı yönlü risklerin sürdüğünü kaydetti. Açıklamada, "Merkez Bankasının parasal sıkılaştırması dövizde kur baskısını hafifletecektir. Merkez Bankası'nın dikkate değer parasal sıkılaştırması kur oynaklığını azaltabilir ve Türk lirasını savunmak için kullanılan döviz rezervlerinin tüketilmesini yavaşlatabilir. Dolayısıyla, ülke kredibilitesi üzerindeki baskıların bir kısmı hafifleyebilir" ifadelerini kullanıldı.

Moody's, Merkez Bankasının Salı günü verdiği faiz kararına ilişkin olarak, "Merkez Bankası kararı ile ülkenin faiz rejimini basitleştirerek, piyasa katılımcıları için daha net ve daha şeffaf bir işlem ortamı oluşturulmasını sağladı. Buna rağmen, para birimi üzerinde aşağı yönlü baskıların devam etme olasılığı mevcut" tespitini yaptı. 

Açıklamada, "TL'deki ani düşüş ve yüksek enflasyon piyasa beklentisinde finansal istikrarı tehlikeye sokma potansiyeline sahip. Para birimindeki sert değer kaybı, döviz rezervlerindeki tüketim, ödemeler dengesinde (olası) bir krizin hızını artırabilir. Bunun kredibilite üzerinde dikkat değer bir gerilmenin oraya çıkartma potansiyeli mevcut" ifadeleri kullanıldı. 

Moody's, "Sıkı para politikası kaçınılmaz olarak Türkiye'nin 2014 yılı ekonomik performansında aşağı yönlü riskleri artırıyor. Bizim 2014 yılı ekonomik büyüme beklentimiz olan yüzde 3, bu yılki dikkat değer parasal sıkılaştırma beklentilerini içermektedir" ifadelerine yer verdi.

Gelecek 18 aylık dönem içerisindeki seçimlere de dikkati çeken Moody's, "Daha düşük ekonomik büyüme ve yüksek faiz oranları, yüksek finansman maliyetinin varlık kalitesi ve karlılık üzerinde baskıyı artırmasına sebep olarak Türk bankaları üzerinde olumsuz etki oluşturuyor" dedi.