Mısır'da darbe cephesinde bölünme

Mısır Yüksek Askeri Konsey, darbeye destek veren cephede bölünme yaşanabileceği ihtimalini gündeme getirdi

 Mısır'da Yüksek Askeri Konsey'in, Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'ye cumhurbaşkanlığına adaylık vizesi vermesinin ardından siyasi partilerden gelen açıklamalar, daha önce darbeye destek veren "30 Haziran cephesinde" farklı ittifakların kurulabileceği ve bölünme yaşanabileceği ihtimalini gündeme getirdi. 

2012 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde 3'üncü olan Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi, daha önce yaptığı açıklamada, Savunma Bakanı Sisi'nin, darbeyle sonuçlanan "30 Haziran gösterileri öncesindeki isimlerin siyaset sahnesine tekrar girmelerine izin vermemesi" halinde kendisini destekleyeceğini belirtmiş ve bir "halk kahramanı" olarak nitelendirdiği Sisi'nin, cumhurbaşkanlığı adaylığında en şanslı kişi olduğu yönünde görüş bildirmişti. Ancak Platformdan dün yapılan açıklamada farklı bir söylemin öne çıktığı dikkati çekti. Açıklamada, Yüksek Askeri Konseyi'in Sisi'ye adaylık için destek vermesi "Cumhurbaşkanlığı seçimine ve hazırlıklarına yapılmış açık bir müdahale, demokrasi ve siyaset geleneğiyle bağdaşmayan bir adım" olarak yorumlandı.

Askeri müdahaleye destek veren ve darbe sürecinin önemli aktörleri arasında yer alan Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (UKC) önde gelen liderleri arasında yer alan Sabbahi'den gelen son açıklamalar, seçimde aday olacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Öte yandan eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan'ın da adaylığını açıklamasının ihtimal dahilinde olduğu, bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde darbeye destek veren cephede yeni bir çatlağın oluşacağı ifade ediliyor. 

AA muhabirine konuşan Kahire Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Kamil, Sabbahi'nin yanı sıra Mübarek döneminin son başbakanı Ahmed Şefik'in Sisi karşısında aday olmaları durumunda darbe yanlısı cephede gerçek bir bölünme tehlikesinden söz edilebileceğini belirtti. 

Eski Dışişleri Bakanı Muhammed el-Urabi ise "30 Haziran cephesinin" hedeflerini gerçekleştirdiği ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yönetimine son verdiği için parçalanma tehlikesinin söz konusu olmadığını savundu. Urabi, seçim döneminde yeni ittifakların kurulmasının ise normal bir gelişme olduğunu kaydetti.

- Anan'ın İhvan'dan destek istediği iddiası

Öte yandan İhvan'a yakın kaynaklar, seçimde aday olması muhtemel isimlerden Anan'ın, İhvan'dan destek istediği ancak bu talebin teşkilat tarafından reddedildiğini belirtti. 

Kaynaklar, Anan'ın ülke içindeki ve dışındaki İhvan yetkilileriyle görüşüp seçimde destek istediğini ve bunun karşılığında da teşkilata, aralarında derneğin kapatılması kararının kaldırılmasının da bulunduğu bir dizi imtiyaz sunmayı vadettiğini belirtti. Ancak İhvan'ın bu talebi geri çevirdiği ifade edildi.