Konya'nın Liman bağlantısı mutlaka sağlanmalı

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Selçuk Üniversitesi Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulu Lojistik Bölümü tarafından düzenlenen 'Konya Lojistik Köyü ve Lojistik Gelişmeler' konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Panelin diğer konuşmacıları ise Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Paksoy ve Yükseller Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Alibey Yüksel oldu. Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulu Lojistik Bölümü’nde öğrenim gören çok sayıda öğrencinin katıldığı panelin moderatörlüğünü ise Selçuk Üniversitesi Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Abdullah Oktay Dündar yaptı.    

Lojistik bölümü öğrencilerine yaptığı sunum eşliğinde Konya-Karaman-Mersin Lojistik Merkez Projesi ile ilgili bilgiler veren MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, “Lojistik kavramını ürünün veya yükün çıkış ve varış noktaları arasındaki tüm hareketlerin entegrasyonu, ürün veya yükü ihtiyaç duyulduğu yerde ve zamanda bulundurma işi olarak değerlendirmek gerekir. Burada temel amaç taşıma işinin kombine bir şekilde gerçekleştirilmesi ve daha fazla yükü en az maliyetle istenilen zamanda istenilen yere ulaştırılmasıdır. Hem ülke olarak hem de şehir olarak ürünlerimizi veya yüklerimizi taşıma noktasında karayolunu yoğun olarak kullanan bir yapıya sahibiz. Bu durum taşımacılık faaliyetlerine ayrılan maliyetlerimizi artırmaktadır. Lojistik Merkez kavramının önemi tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Çünkü demiryolu, denizyolu, havayolu ve karayolu ulaşımlarından en az ikisine yakın bir merkezde kurulacak olan Lojistik Merkezler sayesinde maksimum yükün minimum maliyetlerle taşınması sağlanacak ve sanayicilerimiz gereksiz maliyetlerden kurtulacaktır. Bu bağlamda ilk olarak MÜSİAD Konya Şubemiz tarafından gündeme getirilen ve girişimlerimiz neticesinde devletimiz tarafından yatırım kapsamına alınarak bir bölge ve ülke projesi haline gelen ve tamamlandığında Konya-Karaman-Mersin bağlantısını sağlayacak olan Lojistik Merkez Projesini çok önemsiyor ve bir an önce hayata geçirilmesinin şehrimizin 2023 hedefleri açısından hayati öneme sahip olduğuna inanıyoruz. Ülke ve şehir olarak 2023 ihracat hedeflerimize ulaşmak için daha fazla çalışmaya ne derece ihtiyacımız varsa, üretilen ürünlerimizi taşıyacak ve limanlara ulaştıracak lojistik merkezlere de o derece ihtiyacımız var. Bu ihtiyacın karşılanması için 2006 yılında şubemiz öncülüğünde başlatılan Konya Lojistik Merkez Projesi süreci, 2008 yılında ilk meyvelerini vermiş ve TCDD Konya’da lojistik merkez kurma kararı almıştır. 2010 yılında 300 bin metrekarelik alan lojistik merkez kurulması için kamulaştırılırken bu rakam 2011 yılında bakanlar kurulu kararı ile 1 milyon metrekareye ve son olarak 2013 yılında da 1 milyon 350 bin metrekareye çıkartılmıştır. Yeni dönemde en büyük beklentimiz, Konya’da üretilen ürünlerin Mersin limanına daha hızlı ve daha az bir maliyetle ulaştırılmasını sağlayacak, Konya-Karaman-Mersin ve çevre iller arasında ekonomi ve sanayi koridorunun kurulmasına zemin hazırlayacak olan projenin bir an önce hayata geçirilmesidir. Bu projenin tam anlamıyla hayata geçirilmesi, şehrimizi büyük yatırımların cazibe ve çekim merkezi haline getirecek, aynı zamanda da şehrimizin ekonomisine de büyük katkılar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Ardından söz alan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Paksoy da, “Dünya üzerinde ilk örneği 1941 yılında İtalya’nın Verona kentinde görülen lojistik merkezlerin ülke ve şehirlerin ekonomilerine katkıları son derece büyüktür. Almanya ve İspanya da lojistik merkezler konusunda oldukça gelişme kat eden ülkeler arasındadır. Lojistik merkezler, yapıları itibari ile önemli ticaret merkezleri ve ticaret yolları üzerinde stratejik öneme sahip yerlerde kurulurlar. Bu sayede ülke ve şehir ekonomilerinin önemli gelir elde etmesi amaçlanır. Ülkemiz de iki kıtayı birbirine bağlayan ve önemli ticaret yollarının geçiş güzergâhı üzerinde yer alan bir ülke konumunda yer alıyor. Ülkemizin sahip olduğu bu jeopolitik konum, lojistik merkez projeleri ve yatırımları ile desteklenirse ülkemiz bu konuda dünyada söz sahibi ülkeler arasına kolayca girerek çok önemli bir ekonomik gelir elde edebilir” ifadelerini kullandı.

Panelde son olarak konuşan Yükseller Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Alibey Yüksel ise, “Lojistik kavramını sadece karayolu taşımacılığı olarak değil; havayolu, demiryolu ve denizyolunun aynı anda kullanıldığı kombine ve entegre bir sistem olarak değerlendirmek gerekir. Ülkemiz bu anlamda büyük avantajlara sahiptir. Sahip olduğumuz bu avantajları lojistik altyapı ve lojistik merkez projelerine yapacağımız yatırımlarla fırsata dönüştürebiliriz. Bu projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte lojistik alanında yetişmiş, sektörle ilgili teknolojik gelişmeleri yakından takip eden insan gücüne olan ihtiyaç da artacaktır. Lojistik merkezler, bulundukları şehirlerin ekonomilerine yaptıkları katkıların yanı sıra büyük istihdam alanları da oluşturmaktadır. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmalar olarak şehrimizde yapılacak lojistik merkez projesini şehrimize yeni yatırımlar kazandıracak olması bakımından son derece önemsiyor ve projenin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.