Konyalı firma Afrika'ya tohum satacak 

Konya merkezli Hollanda ortaklı Lukas Holand firması, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile tarımsal anlamda anlaşmalar imzalayacak. Bu kapsamda Konya'da bir araya gelen Demokratik Kongo Cumhuriyeti Yatırım ve Teknoloji bakanı ile Zıraat Bakanı, Konyalı firma ile görüşmelerini tamamladı ve ortak basın toplantısı düzenlediler.

Lukas Makine Yönetim Kurulu Başkanı Asım Şen, Türkiye Cumhuriyet'in yurt dışındaki ilk tohumunu tescil ettiren firma olduklarını anımsatarak, "Bu konudaki en büyük ihracatı Lukas Holland gerçekleştirmiştir. Bu konudaki Hollanda’nın ve Türkiye’nin uluslararası camiada bir lobisi oluşmasından dolayı Lukas’ın en şanslı kontaklarında bu şekilde devam etmektedir. Üretimimizin yüzde 95'ni ihraç ediyoruz. Kurulduğumuz günden buyana düzenli bir uluslararası ilişkilerimiz var. Her hafta mutlaka Konya’ya yurtdışından yabancı heyetler gelerek tarım makineleri, tohum konusunda görüşler yapıyor ve ülkemize döziz kazandırıyoruz" dedi.

 

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Ziraat Bakanı Desire Nzinga Birihanze, Ülkelerinde yaşanan iç karışıklıkların yüzünden gerekli büyümeyi sağlayamadıklarını, yanlış şehirleşme yüzünden de verimli tarım arazilerini kullanamadıklarını söyledi. Yeni anlayışla birlikte özellikle son yıllarda yaşanan gıda sorunları yüzünden tarıma ağırlık vermek istediklerini, bu yüzden de teknolojik olarak bu gelişmeleri yakından takip eden Türkiye ile bu konuda daha fazla işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Bugüne kadar yanlış politikalar yüzünden problemlerin çözülemediğini anımsatan bakan "9 komşumuz var. Kongo yüzölçümü bakımından gerçekten büyük, yer altı ve yer üstü kaynakları bakımından çok zengin bir ülke. Ne yazık ki diğer 9 komşumuz bizler kadar zengin değiller. Onlar iyi bir komşu olup bize gelerek, normal bir şekilde bir iş veya politika şeklinde istemek yerine gelip insanlarımızı öldürüp, çalıp gitmeyi tercih ediyorlar. Kongo’nun yeni başkanı Félix Tshisekedi göreve geldikten sonra yer altı madenciliğinden daha ziyade insanlarımızı tarıma yönlendirmek istiyor. ülkemiz yer altı zenginliklerinden oldukça zengin. Ancak İç karışıklarımız temel sebebi aslında komşu ülke vatandaşlarımızın değerlerimizi çalıp, vatandaşlarımızı öldürmeleri. Kongo ekonomik olarak ne yazık ki bağımsız bir ülke değil. Bu yüzden süper güç ülkelerden başta tarım olmak üzere makine ve hammadde konusunda tedarik sağlayarak ülke ekonomisine destek arıyoruz" diye konuştu. 

 

Yatırım ve Teknoloji Bakanı José Panda Kabangu da şunları söyledi:

"9 komşu ülkeden özellikle Ruanda bizim çocuklarımızı, Eşlerimizi kadınlarımızı kaçırıyor. İnsanlarımızı öldürüyor. Bu zamana kadar yüz binden fazla insanımızın katledilmesine sebep oldu. Çünkü kendilerinin hiçbir yer altı ve yer üstü zenginlikleri yok herhangi madencilik faaliyetleri yok. Bunların seçtikleri yol ise silahlandırılmış kolluk kuvvetleri ile insanlarımıza zülüm etmekten, onlara saldırmakta geçiyor. Biz verimli topraklarımızı da değerlendirerek büyümek istiyor ve komşularıma karşı güçlü olmak istiyoruz. Bu konuda da Türkiye'nin bize sahip çıkacağını umuyoruz" diye konuştu.