Konya, kenevir için ideal  bölge

KTB'de düzenlenen 'Konya Kenevir Çalıştayı'nda, kenevir üretiminin sağlam ve sağlıklı bir şekilde planlamak gerektiğine belirtilerek, Konya bölgesinin üretim noktasında önemli bir merkez olabileceğine dikkat çekildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ), Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Konya Ticaret Borsası işbirliğinde düzenlenen, ‘Konya Kenevir Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Konya Ticaret Borsası’nın ev sahipliğindeki çalıştayda kenevir üretiminin önemine değinilerek ve Konya bölgesinin de kenevir ekim alanı içine alınması gerektiği vurgulandı. 

Konya’da ilk defa yapılan, ‘Konya Kenevir Çalıştayı’na, Konya Tarım İl Müdürü Seyfettin Baydar, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KTB Meclis Başkanı M. Namık Köklüsoy,  Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, akademik ve bürokrasi camiasından önemli isimler bir araya geldi.

 

Amaç Ülkemizin Dışarıya Bağlılığını Kaldırmak

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan KTB Meclis Başkanı M. Namık Köklüsoy, “Türkiye’nin tarım başkenti olarak anılan Konya’nın, ürün çeşitliliğinin artırılması, ürün veriminin ve kalitesinin yükseltilmesi önemli bir konudur.  Konya’da ilk defa gerçekleşen kenevir çalıştayını bu nedenle önemsiyor ve bölgemizde kenevir yetiştirilmesi noktasında büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

“Cumhurbaşkanımızın talimatıyla kenevir ekimi süreci başlatılması isabetli olmuştur” diyen Köklüsoy, “1970’lerden itibaren ABD’nin dayatması ile yıllık üretimi bir tona kadar düşen kenevir üretiminde ciddi bir potansiyel vardır. Ancak geçmişte bize; ‘kenevir ekmeyin’  diyenler bugün dünya kenevir piyasasını ellerinde bulundurmaktadır.  Kenevir pazarının 2025 yılında 20 milyar doların üzerine çıkması beklenmektedir.  Kenevir ekiminin çok farklı alanlarda çok farklı faydaları vardır. Çevreye sağladığı yararlar bir yana ilaç, kağıt, biyoyakıt, kumaş, otomotiv, petrokimya, medikal, çeşitli hastalıkların tedavisi gibi çok sayıda alanda kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Üretim noktasında Konya’nın da önemli bir bölge olduğunu belirten Köklüsoy, şöyle konuştu: “Üretimin Konya’ya da verilmesi bölgemizin ürün çeşitliliğini arttıracaktır. Onun için bu süreci sağlam ve sağlıklı bir şekilde planlamak gerekiyor.  Amaç ülkemizi sadece askeri açıdan değil ekonomik olarak dışarıya bağlılığını kaldırmaktır.”

KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı da, çalıştayla birlikte Konya’da kenevir üretiminin önemine dikkat çekileceğini ifade ederek,  sonuç raporunun ilgili yerlerle paylaşılacağını ifade etti.

Kenevir Ekimi Tüm Yönleriyle Ele Alındı

Konya Kenevir Çalıştayı’nda, Kenevir Bitkisinin Genel Kullanım Alanları, Endüstriyel Kullanımı, Enerji Bitkisi Olarak Değeri, Tababette Kullanım Alanları, Konya’da Kenevirin Yetiştirilme imkânları, Türkiye’de ve Konya’da Kenevir Yetiştiriciliğinin Yeri, Ülke ve Bölge Ekonomisine Katkıları gibi konular ele alındı.

SÜ. Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştaya Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşet Aslan, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Aytaç, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Yaldız, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ereğli Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hidayet Oğuz konuşmacı olarak katıldı.

Çalıştay’ın sonunda hazırlanan raporun ilgili yerlerle ve kamuoyu ile paylaşılacağı, Konya’nın da kenevir üretimi yapan iller içine alınması noktasında  fayda sağlayacağı belirtildi.