Kişiye özel çene eklemi protezi
Kırıkkale Üniversitesi 'nde, geçirdiği trafik kazası sonrası alt çene kemiği kırıldığı için yaklaşık 7 yıl sıvı gıdalarla beslenmek zorunda kalan hastaya, kişiye özel üretilen çene eklemi protezi takıldı.
Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Diş Hekimliği Fakültesinde, geçirdiği trafik kazası sonrasın alt çene kemiği kırıldığı için yaklaşık 7 yıl sıvı gıdalarla beslenmek zorunda kalan hastaya, kişiye özel üretilen çene eklemi protezi takıldı.
KÜ'den yapılan açıklamaya göre, geçirdiği kazanın ardından tedavi görmediği için çene kemiğinin kafa tabanına kaynaması nedeniyle ağzını zorlayarak en fazla 1,5 santimetre açabilen Salih Uygurtaş, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Tekin tarafından Türkiye'de ilk kez gerçekleştirildiği belirtilen ameliyatla sağlığına kavuştu.
Tekin, açıklamada, "trafik kazası, çarpma, ciddi darbe" gibi nedenlerden dolayı çene ekleminin kafa tabanına kayması olarak tanımlanan "çene ankilozu"nun tedavisinin zor olduğunu belirtti.
Özellikle bu durumdaki hastaların beslenirken ve konuşurken ciddi problem yaşadığını ve ağrı çektiğini, bunun da hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ifade eden Tekin, tedavisinin cerrahi yöntem olduğunu ve uzun yıllar takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sorunun tekrarlama olasılığı bulunduğuna işaret eden Tekin, "Çene ankilozunun cerrahi tedavisinde fabrikasyon çene eklemi protezleri kullanılmaktadır ancak son yıllarda bilgisayar teknolojilerindeki gelişmelerle kişiye özel protezler oldukça popüler olmaya başlamıştır. Bu teknoloji kullanılarak kişiye özel üretilen eklem protezinin, çene eklemi ankilozunun cerrahi tedavisinde kullanımı ise Türkiye'de bir ilk" ifadelerini kullandı.
- Çene protezini 3 boyutlu yazıcı yardımıyla üretti
Kendilerine başvuran hastanın 7 yıl önce geçirdiği trafik kazasında çene bölgesine aldığı ağır darbe sonrasında ağzını açamadığını dile getiren Tekin, hastanın ayrıca sağ çene eklemi bölgesinde şiddetli ağrı olduğunu, yemek yiyemediğini ve konuşmada güçlük çektiğini ifade etti.
Hastadan bilgisayarlı tomografi görüntüsü alındığında çene ankilozu teşhisi konulduğunu vurgulayan Tekin, şunları kaydetti:
"Hastanın kafatası tomografisinden elde ettiğim üç boyutlu kafa modeli üzerinde çalışarak eklem protezinin modelini dizayn ettim. Sonra hastanın anatomisine birebir uyacak şekilde dizayn edilen protezi 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle yaptım. Eklem protezini titanyumdan ürettirerek çene kemiğindeki boşluğa birebir yerleştirdim. Ameliyat sırasında karından aldığım yağ dokusunu cerrahi sahaya yerleştirdim. Çünkü yağ dokusu, iyileşmeyi hızlandırıyor ve hastalığın tekrarlama riskini azaltıyor."
Uyguladıkları kişiye özel kişiye özel eklem proteziyle ameliyat süresinin kısaldığına işaret eden Tekin, "Çünkü fabrikasyon protezlerde ameliyat sırasında uyumlandırma için çok vakit kaybediliyor. Ayrıca uyumlandırma sonrası fabrikasyon protezlerde hareket etme ve zayıflama gibi dezavantajlar kişiye özel protezlerde yaşanmıyor. Tedavi sonrası, hastamız artık ağzını açabiliyor ve ağrıları tamamen geçti" ifadelerini kullandı.
- 7 yıl boyunca sıvı gıdalarla beslendi
Salih Uygurtaş da alt çene kemiğinin kırılıp kafatasına kaynaması nedeniyle ağzının çok az açıldığını, üst dişleri olmadığı için de protez yaptıramadığını kaydetti.
Yaklaşık 7 yıl boyunca hep sıvı gıdalar tükettiğini vurgulayan Uygurtaş, "Ankara dahil olmak üzere çeşitli hastanelere gittim ancak uzun ve zorlu bir tedavi gerektirdiği için KÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nde tedavi olmak istedim. Umut hoca hastalığın tedavisi için çok çalıştı. Ameliyat riskli bir ameliyattı ancak hiçbir sıkıntı yaşamadım. Olduğum ameliyatı duyan çok sayıda kişi tedavi ile ilgili bilgi almak için telefon açıyor" ifadelerini kullandı.