Kırım, Rusya'ya bağlandı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırım ve Sivastopol'ün Rusya bağlanması ve federal bölge oluşturulması anlaşmasını imzaladı.

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulması anlaşmasını imzaladı. 

Kremlin Sarayı'nda, Parlamento'nun alt ve üst kanadı milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Kırım Meclisi yöneticilerine seslenen Putin, referandumun Kırım halkının özgür iradesiyle gerçekleştirildiğini ileri sürerek, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmak istediğini ve bu teklifin değerlendirildiğini söyledi. 

Parlamento'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'ne "Kırım ve Sivastopol'un Rusya Federasyonu'na bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturmasını" teklif eden Putin, Anayasa Mahkemesinden de gerekli kararları almasını rica etti.

Putin'in bu sözlerini salondakiler ayağa kalkarak alkışladı.  Konumadan sonra imza töreni düzenlendi.

Anlaşmayı, Putin, Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım Meclis Başkanı Vladimir Konstantinov imzaladı. 

Rusya Devlet Başkanı Putin, şöyle konuştu:

 "Huruşev'in, Kırım'ı Ukrayna'ya verme kararı anayasaya aykırı olarak gerçekleşti. Milyonlarca Rus vatandaşı bir ülkede yatıp, başka bir ülkede uyandı. Kırımlılar, 1991 yılında onların bir elden başka bir ele patates çuvalı gibi verildiğini söylüyorlar. O dönemde Rusya kötü bir durumdaydı ve kendi çıkarlarını koruyamadı."

 Putin, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne her zaman saygı duyduk. Sizi Rusya ile korkutanlara inanmayın. Biz Ukrayna'nın bölünmesini istemiyoruz, bizim buna ihtiyacımız yok. Kırım, asırlarca olduğu gibi orada yaşayan halkların toprağı olarak kalacak. Kırım bizim ortak mirasımız. Burası stratejik bir bölge ve sadece Rusya'nın sürdürülebilir egemenliği altında kalabilir" dedi.

-Bizi yaptırımlarla tehdit ediyorlar-

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Bizi yaptırımlarla tehdit ediyorlar. Biz zaten bir dizi sınırlamayla yaşıyoruz. Rusya'yı köşeye sıkıştırma politikası bugün de devam ediyor. Politikalarımızı uyguladığımız için bizi köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Ama her şeyin bir sınırı var" dedi.

 Putin, "Kırım, BM'nin şartlarına uygun bir şekilde bağımsızlığını ilan etti. Ukrayna da bu hakkını kullanmış ve SSCB'den çıkmıştı. Şimdi bunu Kırımlıların yapmasını neden istemiyorlar" diye konuştu.

Putin, "Kırım tarihi Rus toprağıdır. Kırım'daki referandum uluslararası hukuk kurallarına uygun gerçekleşti. Kırım çok milletli bir bölge. Burada üç resmi dil olmalıdır. Rusça, Ukraynaca ve Tatarca" dedi.

Rusya yasalarına göre, anlaşma metni Anayasa Mahkemesine gönderilecek. Mahkeme gerekli çalışmaları yaptıktan sonra bir taslak hazırlayacak. Anlaşma metni ile taslak, daha sonra Parlamento'nun alt ve üst kanatlarında görüşülecek. Anlaşma burada kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek. 

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde pazar günü yapılan referandumda, sandık başına gidenlerin yüzde 96,77'sinin Rusya'ya katılmak için oy kullandığı açıklanmıştı.