Kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz
Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanlığı Birinci Yardımcısı Cihangiri'yle görüşmesinin ardından, "Kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz ve geldiğimiz andan itibaren gösterilen ev sahipliğine de özellikle teşekkür ediyorum" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanlığı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile Cumhurbaşkanlığı Sadabad Sarayı'nda gerçekleştirdiği baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından mutabık kalınan konulardaki anlaşmaların imza törenine katıldı ve ortak basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Erdoğan, Cihangiri'nin daveti üzerine 2 yıl aradan sonra İran'a geldiğini belirterek, "Kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz ve geldiğimiz andan itibaren gösterilen ev sahipliğine de özellikle teşekkür ediyorum. Bugün ağırlıklı olarak aramızda ikili ilişkileri değerlendirme fırsatı bulduk. Özellikle tercihli ticaret anlaşması çok ama çok büyük önem arz ediyordu, bunun imzalanmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim" dedi.
"Temenni ederim ki yüksek düzeyli işbirliği anlaşmasını da Sayın Ruhani'nin Türkiye ziyaretinde imzalama fırsatını buluruz" ifadesini kullanan Erdoğan, Ankara ve Tahran arasının 2 saatlik bir uçuş mesafesinde bulunan fiziki olarak da birbirine yakın iki başkent olduğunu dile getirerek, "Özellikle karma ekonomik komisyon başkanlarımız, özel temsilcilerim vasıtasıyla geleceğe yönelik çok çok önemli adımları atmamız mümkün" diye konuştu.
-"2015 sonu itibariyle hedefimiz 30 milyar dolardır"
Erdoğan, 2012 yılının her iki ülke açısından da başarılı bir yıl olduğuna işaret ederek, "2012 ülkelerimiz açısından başarılı bir yıl oldu. 21,8 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştık, dengeli bir ticaret hacmiydi o. Maalesef 2013'te bu 13.5 milyar dolara düştü. 2015 sonu itibariyle hedefimiz 30 milyar dolardır. Fakat taraflarda bunu gerçekleştirebilecek siyasi irade mevcut. Temenni ederim ki 2014 önemli bir milat olur, 2015 sonu itibariyle 30 milyar dolar hedefini yakalarız" değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İran'dan başta ham petrol olmak üzere doğalğaz ki bunlar bizim stratejik ithal ürünlerimizdir, bunları alabiliriz. Özellikle Türkiye ileri teknolojide, sanayide bir hamle içerisinde olduğu için doğalgazda tüketici ülke olarak artan bir kapasiteye muhtaç. 'Kazan kazan' esasına dayalı olarak burada ortak adımlar atmamız mümkündür. Aynı şekilde bizim de İran'a verebileceğimiz kalem itibariyle çok çeşitli mallar var. Bu konularda da bugün ekonomi bakanlarımız gayet başarılı çalışmalar yaptılar, verimli çalışmalar yaptılar. Ortak noktada buluştular kanaatindeyim. Süratle bunun da adımlarını atmamız gerekiyor. Ben bu ziyaretimizin gerçekten çok çok verimli olacağı inancındayım, gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ediyorum."
İran Cumhurbaşkanlığı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri de İran ve Türkiye ilişkilerinin eskiye dayanan, dostça ilişkiler olduğunu belirterek, görüşmelerde iki tarafın ilgi alanına giren konuların ele alındığını kaydetti.
Görüşmelerde özellikle ekonomik alanda iyi bir anlaşma sağlandığını ifade eden Cihangiri, "İnşallah Başbakan'ın ziyareti iki ülke arasındaki ilişkileri önemli noktalara ulaştırır" dedi.
Erdoğan ve Cihangiri'nin açıklamaları öncesinde Türkiye ve İran arasında ortak ticaret komitesi kurulmasına dair anlaşma iki ülke muhatapları arasında imzalandı.
İran-Türkiye arasında tercihli ticaret anlaşması da İran Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından imzalandı.
-AA, İRNA işbirliği anlaşması
İran ve Türkiye haber ajansları arasındaki işbirliği anlaşması da Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile İRNA Genel Müdürü Muhammed Hoddadi tarafından imzalandı.